Mi lehet az oka annak, hogy ennyire "felhígult" a spirituális gondolkodás / világnézet, és manapság sokat romlott az így gondolkodó emberek megítélése?
Az utóbbi időben ezt tapasztalom. Valószínűleg ebben nagy szerepet játszik pár "zen mester vagyok, mert életemben 1x meditáltam." típusú személy, aki azt hiszi, hirtelen ennyitől megvilágosodott, és Buddha-i mélységekben érti a létezés és a lélek bugyrainak legbensőbb titkait. Persze a sok Ezo Tv-s kóklerre is vonatkozik. Nem szeretnék ezzel senkit megbántani, nem azért írtam, csak az okait keresem. Életemben 1x irtam egy kisebb terjedelmű választ ide, de megbántam.
Az téma kérdései alá érkező (Laár András szavaival élve) "tudományhívők" válaszai is inkább sajnos trollkodás szintjén vannak nagyrészt. Félreértés ne essék, nincs bajom a tudománnyal, de miért baj egyeseknek az, ha valaki fogékony erre a gondolkodásra? ( és itt most nem a Grabovoj számsort éltető, rontáslevételért betelefonálgató egyénekre gondolok, szerintem az már sok...)
Bocsánat ha egoistának tűnik a kérdés megfogalmazása, de tényleg úgy érzem, mintha elmebetegnek lennének sokan emiatt nézve, és ez minden fórumon kezd eluralkodni.
Ki mit gondol?
9. SZÍVESEN! Úgy tetszek. Áruld el, hogyan jöttél rá.
11. Túlbecsülöd az ezotéria jelentőségét. Hiszen annak ereje éppen rejtett voltában áll. Ha felszínre hozzuk, és az előtérbe toljuk, nem lesz más, mint egy termék, vagy márkanév, amely elveszíti valódi tartalmát.
És pontosan ez itt a probléma, hiszen azáltal, hogy ez a kényszerű ,,kiemelés'' lezajlott, az ezotéria egy ideológiailag megtámogatott, sokak által vágyott termékké vált. Ezt a vágyat pedig az ember természetes igénye generálja szellemének egy olyan részére, amely most is az övé ugyan, de amíg a ,,feljavított'' kirakatváltozatot tolják az arcába, addig fog áhítozni ezen nagy, színes léggömb után.
Okey, ideje, hogy egy tudományhívő is megszólaljon :)
Nem, nem trollkodni jöttem, és megbántani sem szeretnék senkit. Nem ismerek legbelső titkokat, nem hiszek a jóslásban, a horoszkópokban, a képernyőn keresztül küldött pénzenergiákból pedig a fejem verem a falba, de csak mert a műsorvezetőjét nem tudom :D Viszont elítélni sem akarok élből senkit, semmit.
Ha jól értem a kérdést, a spiritualitásban hívők egyre negatívabb közmegítélésének okait keresed. Nos, szerintem ez egy komplex folyamat eredménye lehet. Egyfelől vastagon beléptünk az információs korba, média a négyzeten, facebook, jutyúb, tv, stb. A lényeg: az információ, hírek másodpercek alatt elérhetők, és rövid idő alatt el is terjednek.
Másik gondolat: nagyon sok, sőt, egyre több a kókler, akik azt használják ki, hogy kétségbeesett, hinni akaró emberek minden szalmaszálba belekapaszkodnak (500ft+áfa/percért pénzenergia aha...). Ebből pedig üzletet csinálnak, és magukat spiritualistaként azonosítják, mitöbb, hirdetik.
Ugyanakkor még többen vannak azok, akik ezeket felismerik és megvetik (tegyük hozzá, szerintem joggal), és ami nagyon fontos, a spiritualitás fogalmával azonosítják az ilyeneket.
Igen ám, de ha a fenti gondolatokat összetesszük: egyre több kókler tevékenysége érhető el egyre gyorsabban (így a róluk alkotott véleményalkotás is egyre szélesebb körű), ez pedig globális szinten fogja formálni a megítélést. Az ember alapműködésének pedig szerves részre a skatulyázás (ez megkönnyíti a gondolkodást, és a tapasztalatokra adott, megfelelőnek vélt válaszreakciót - pl. tudjuk, hogy Juliska egy bolti pénztáros, tudjuk mit kell tennünk fizetéskor, nem kell felmérni minden egyes alkalommal a helyzetet, és állandóan rájönni, mi a teendő).
Így alakul ki az előítélet - tegyük hozzá, lehet, hogy ez sok esetben jól is működik, pl. nem hívom fel Ezopistikét a tévében pénzenergiáért, hanem átkapcsolok az esti meccsre :D Viszont ez nélkülözi a megkülönböztetést, hiszen a sztereotípiák egyik ismertetőjele, hogy gyorsan aktiválódik, és az adott csoport minden tagjára érvényes, (vélt) tulajdonság-holdudvart akaszt rá.
Ennélfogva negatívan bélyegzi meg az előítéletes ember mindazt, amit újabban spiritualitásként azonosít.
Nettó szociálpszichológia. Bocsi, kicsit hosszú lett a válasz.
Ők nem gondolkodnak így.
Higy miért hiszik, válasz ugynaaz, mint bármi más hizzáérős hiedelemnél.
Rossz gondolkodási mód miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!