Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Aki volt már vipassana kurzuso...

Aki volt már vipassana kurzuson: milyen volt?

Figyelt kérdés

2016. jún. 19. 10:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
kemény
2016. jún. 19. 13:33
 2/11 A kérdező kommentje:

:-)

Naponta kb. hány órát töltöttetek meditációban?

2016. jún. 19. 15:27
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
A nap túlnyomó részében meditáció volt. Hajnali négytől este tízig volt meditáció, a napi tevékenységeivel megszakítva - reggeli, ebéd, ebéd utáni pihenő, meditációs szakaszok közötti pihenők. Este zárásként előadás filmről. Írni, olvasni, beszélni nem volt szabad, tévé természetesen nem volt, így az étkezésen és tisztálkodáson kívül semmi más dolgom nem volt, mint meditálni.
2016. jún. 19. 15:55
 4/11 anonim ***** válasza:
Ez érdekes. Megkérdezhetem, milyen élmény volt neked? Mit nyújtott?
2016. jún. 19. 17:00
 5/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!

Annyit még megírnál, hogy milyen élmény volt számodra? Megváltoztál? Volt valami "eget rengető"? Katarzis?

Köszi!

2016. jún. 19. 17:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, megváltoztam.

Pár nap után nem érdekelt a külvilág, nem hiányzott.

A kurzus előtt tartottam pl. az étkezéstől. Vega kaja volt, az se egy horribilis mennyiség. Vacsorára fél banán, vagy fél fürt szőlő, ez is csak azért, mert újonc voltam. Akik már másodszor vagy többedszer voltak, max csak üres teát ihattak. Kibírtam, sőt, éhes se voltam.

Az ülés az elején rettenetes volt. Úgy ültem, ahogy akartam, de akkor még nem tudtam, hogy a hosszan tartó földön ülés kikényszerít egy célszerű testhelyzetet, amelyben egyensúlyban is vagyok, és sok időn keresztül is kibírom, hogy mozdulatlan legyek. A 2-3. naptól kb. már törekedni kellett rá, hogy egy órán keresztül teljesen mozdulatlanul üljek. Mondani könnyű, csak hosszú időn keresztül megcsinálni, az nem egyszerű.

Az elején kijelentették, hogy a kurzus vége előtt - 10 nap - csak kivételes esetben lehet távozni. Amíg még nem volt olyan, aki feladta, addig még csak-csak. De amikor volt, aki elment, attól kezdve már kicsit nagyobb önfegyelmet igényelt.

Volt egy áttörés, kb. a harmadik nap magasságában, amikor nem kis erőfeszítéssel meg tudtam csinálni, hogy egy órán át nem mozdultam meg. Ezt a nem megmozdulást ne úgy értsétek, hogy azért icergek, mert mozoghatnékom van. Amikor itt viszketek, ott viszketek, fájdalmaim vannak, nagyon nehéz megállni, hogy ne mozduljak meg, könnyebbülést remélve. A cél pont az, hogy megtapasztaljam, hogy ha nem vakarózom, a viszketés elmúlik, ha nem változtatok testhelyzetet a fájdalom elmúlik.

Volt aztán olyan, hogy sírás tört fel belőlem. Persze nem bőgtem hangosan, csak a könnyeim csorogtak, meg az orrom folyt, nem kicsit. Akkor már úgy voltam, hogy hagytam megtörténni. Már csak kicsit izgatott, hogy mit szól, aki észreveszi.

És tanultam magamról valamit - hogy meg tudtam csinálni, hogy kibírtam. Ettől kezdve bármit kibírok, A megtanult összpontosító képesség sem levetendő eredmény.

Másról nem írok, a többit tapasztalni, megélni kell inkább.

2016. jún. 19. 18:41
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm!

Nagyon örülök, hogy mindezt megírtad! Köszi a sok részletet!

Egyetértek azzal, hogy a többit meg kell tapasztalni! :-)

És még ezer köszönet!

2016. jún. 19. 19:12
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Örülök, hogy örülsz! :)
2016. jún. 19. 19:19
 9/11 A kérdező kommentje:

:-)

Szia! Még annyit megírnál, hogy egy idő után lótuszban kell-e ülni? (Max. 1 óráig bírom.)

2016. jún. 20. 06:08
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell lótuszban ülni. Úgy ülsz, ahogy akarsz. Volt, aki irodai széken ült, volt, aki térdeplő széken, volt, aki óriás babzsákon, a legtöbben egy jógapárnán ültünk - kinek milyenek az ízületei, kortól is, egészségi állapottól függhet. Nem kényszerítenek. A kurzus elején elbeszélgetnek veled az egészségi állapotodról, és ha gerinc, derék problémád van, akkor igyekeznek fal elém mellé ültetni, hogy támaszkodni tudj, ha szükséges.
2016. jún. 20. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!