Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Elvonulás? Mi számít menekülés...

Elvonulás? Mi számít menekülésnek, és mi tovább lépésnek?

Figyelt kérdés
Elvonulással kapcsolatos kérdéseknél szinte mindenki azt írja, hogy kivonulni a társadalomból (még ha csak egy rövid időre is), az menekülés lenne, és itt a társadalomban, az emberek közt kell helyt állni, mert nem véletlenül vagyunk itt, itt van feladat, a nehézségeket itt kell megoldani. De mi van akkor, ha mondjuk a gyereketek egy nagyon rossz suliba jár, ahol rossz az oktatás, a tanárok rosszak, a gyerekek nem tanulnak, kiabálnak az órán, szemtelenkednek, drogoznak, a szünetekben verekedések meg késelések vannak. Persze a te gyereked nem lenne ilyen, csak borzasztóan kínlódna ebben a környezetben. Kivenni és átiratni egy rendes suliba menekülés lenne a valóság elől, vagy pedig fejlődés, előrelépés? (Én magam biztos nem akarnék kivonulni a társadalomból, csak onnan jutott eszembe a kérdés, hogy belefutottam ilyen témájú kérdésekbe, meg pont pár napja találtam egy videót, ahol a buddhistákat kritizálták, hogy elmenekülnek a valódi világ elől.)

2015. okt. 13. 10:15
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm, mindegyik válasz nagyon tetszik!

"Nekem a munkahelyem volt ilyen jellegű, képtelen voltam meglelni a lelki nyugalmamat benne. Ezért váltottam."

Ilyen helyzetben én is voltam, és amikor elmondtam egy barátomnak, hogy tervezem a váltást, azt válaszolta, hogy valószínűleg az új helyen is ugyanolyan típusú kollégák lesznek majd, mivel nem oldottam fel a konfliktus helyzetet, így az élet visszadobja majd nekem ugyanazt az akadályt, amíg meg nem oldom. De én úgy éreztem, vannak megoldható és megoldandó konfliktusok, amiket eredményesen lehet kezelni, és vannak olyanok is, ahol egyszerűen nincs mit tenni, mert annyira nem összeegyeztethető a két ember lelkülete, jelleme, kultúrája. Ami nem azt jelenti persze, hogy haragban vagy utálkozva kellene elválni, csak simán elválni. Csak ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, hogy akkor minek kaptam ezt a helyzetet az élettől, mit tanultam belőle? Semmit, csak egy zsákutca volt? Tényleg miért is lenne jobb az új munkahely, ha úgyis olyan embereket vonzok be, akiket megérdemlek, mert valamiért passzolnak hozzám? (Talán bennem van meg rejtetten az, ami bennük nem tetszik.)

"Elszigetelheted magadat (nem nézel tv-t, nem facebookozol, letojod az aktuális trendeket, megválogatod azt, kikkel tartod a kapcsolatot),"

Ez az elszigetelődés is egy érdekes dolog. Mert a másik oldalról nézve meg a többség szigeteli el magát (menekül) egy erdei sétától (amíg tévét néz), egy jó könyv olvasásától (amíg facebookozik). Tehát mindig a többség szabja meg, mi számít "normálisnak", és a kisebbség lesz kitéve a szúrós vagy minimum furcsálló tekinteteknek.

2015. okt. 16. 11:55
 12/12 anonim ***** válasza:

"amikor elmondtam egy barátomnak, hogy tervezem a váltást, azt válaszolta, hogy valószínűleg az új helyen is ugyanolyan típusú kollégák lesznek majd, mivel nem oldottam fel a konfliktus helyzetet, így az élet visszadobja majd nekem ugyanazt az akadályt"

Teljesen osztom! Így járt a feleségem is. Annak ellenére vonzza a konfliktusokat, hogy nem egy különösebben konfrontálódó, és abszolút nem egy piszkálódó személyiség.

"vannak olyanok is, ahol egyszerűen nincs mit tenni, mert annyira nem összeegyeztethető a két ember lelkülete, jelleme, kultúrája."

Így meg én jártam, ráadásul amellett, hogy erkölcsileg nehezen tudtam összeegyeztetni a munkámat (pénzlenyúlás riogatással, nagyon velősen összefoglalva) a nézeteimmel, még a sorozatos munkavállalói jogsértéseket is le kellett nyelnem. Rengeteget harcoltam ellene a maga szintjén, sokszor másokért is, gyakran magamra hagyva, de ebből elegem lett. Nem hiszem, hogy ez volna a karmám, és eddig nem "dobta vissza" az élet ezt hasonló szituációban, és előtte sem ez volt jellemző.

"Ami nem azt jelenti persze, hogy haragban vagy utálkozva kellene elválni, csak simán elválni."

Egyetértünk. Nem kell erőltetni, szépen félreállsz, és kész. Úgysem tudod megváltoztatni a vállalati kultúrát, a gyermeked osztálytársait, vagy a feleségem kolléganőinek a piszkálódó, irigykedő, uralkodó habitusát. De nem vagy köteles eltűrni. Kész.

"Tényleg miért is lenne jobb az új munkahely, ha úgyis olyan embereket vonzok be, akiket megérdemlek"

Azért ennyire ne légy passzív! :) Igenis merni kell változtatni, nem elszenvedői vagyunk a földi létnek, hanem cselekvő alakítói is, mindenki a maga szintjén, a maga belátásával és felelősségérzetével. Ha visszadobja eléd az élet a helyzetet, akkor úgyis csak úgy tudsz kikeveredni belőle, ha megoldod. Ha nem dobja vissza, akkor átmeneti nehézség vagy feladat volt.

2015. okt. 16. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!