Egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotnak lesz lelke?
Erről azt a humanoid robotot kellene megkérdezned, akit már elkéstítettek, mesterséges intelligenciája van.
A lelket egy digitális kópia adja, egy illetőnek teljes agyi tevékenységét térképezték fel, és digitalizálták, majd a mesterséges agyba töltötték fel.
Utána kísérleteken keresztül több idegen újságíró és egyéb kiválasztott személy beszélgetett az illetővel, és átment minden teszten.
Már több szaklap foglalkozott ezzel a témával, nem véletlen hogy tavasszal kijött ugyanilyen témával egy scifi, és láss csodát, ott is egy high-tec számtech cég rakta össze a robotot, javítok, humanoidot, mint élőben.
Kérdező, ha az emberi tudat gépbe feltöltése vagy a mesterséges intelligenciákkal való lehetséges kapcsolat érdekel, akkor nézz utána a transzhumanizmus vagy poszthumanizmus fogalmának. De lehetőleg azt ne valami ezoterikus vagy hatásvadász oldalon tedd ahol két ufó és egy illuminátus hír között olvasható...
Rengeteg olyan sci-fi könyv van amiben egyes szereplők már nem emberi testben élnek illetve mesterséges intelligenciák is a társadalom részei. pl:
William Gibson: Neuromancer
Brandon Hackett: Isten Gépei
Brandon Hackett: A poszthumán döntés
Greg Egan: Diaszpóra
vagy Iain Banks Kultúra regényei
Megjegyzem Gibsonnak szerintem nagyon nehézkes a stílusa, mindig az Jókai Mór Aranyember-ének az eleje jut róla eszembe, az oldalakon keresztül tartó tájleírással.
Brandon Hackett magyar írói álnév, kissé ponyva szerintem a stílusa, de érdekes poszthumán víziókat mutat be.
Greg Egan fizikus, aki el is próbál magyarázni dolgokat, ezért néha csak néztem ki a fejemből hogy miről is van szó, illetve talán a fordító is így volt vele ezért - főleg az elején - baromi nehezen érthető a Diaszpóra. Maga a sztori viszont király, még ha kissé lehangoló is a végtelen létezésről levont következtetése. Nem mintha egy "félbeszakadt" élet jobb lenne.
Szóval érdekes dolgok ezek, de valószínűleg a mi életünkben még nem sok fog megvalósulni belőle. De legalább nem fog kiderülni hogy mi az ami nem is megvalósítható, szóval érdekes téma marad egy ideig. :)
Gibson írása alapján csinálták tudtommal a Mátrixot, nem? Nekem az annyira nem jött be. Akkor is megéri elolvasni? Mert ha hasonló, akkor nem biztos, hogy szeretném.
De igazából valami hasonló miatt kérdeztem. Volt ez a SOMA c. játék. Ott az emberek átmásolták a tudatukat a gépekbe (ami ugye nem azt jeletni, hogy ők maguk kerültek bele, hanem a másolataik).
A Diaszpóra megvan itthon, de még nem szántam rá magam.
"Leginkább, mint az állatoknak, egy kiskutya is tud örülni, de nem úgy, ahogyan Te örülsz, ha sikerül valami."
Ezzel nem értek egyet, valóban. Miben különbözne egy kutya öröme az emberétől? Nem teljesen ugyanúgy fejezzük ki magunkat, de attól még nem lesz az ember öröme jobb/nagyobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!