Hisztek abban, hogy minden okkal történik?
Az eredeti kérdés is filozófiai.
Véletlen Univerzum nem lehet, mert véletlen nem létezik, illetve definíciószerűen kapcsolódik az ok-okozatisághoz. Azt az eseményt nevezzük véletlennek, aminek nem ismerjük a kiváltó okát, ezért a bekövetkezése megjósolhatatlan (valószínűség rendelhető hozzá). Viszont kell a véletlennek is, hogy oka legyen, mert ok nélkül semmi nem következik be. A természet is ennek megfelelően tud konkrét és véletlen lenni. A véletlen matematikája a statisztika. Nem a természet tulajdonsága a véletlen, így nem is lehet olyan természet, aminek ez az alapja.
Ebből pedig az következik, hogy mivel véletlen verzió nem létezik, ezért az összehasonlítás lehetetlen. Tehát ha az ok-okozatiság nem igazolja az értelmességet, akkor továbbra is áll a kérdés, hogy miért kellene, hogy legyen értelme?
"Tehát ha az ok-okozatiság nem igazolja az értelmességet"
Miért ne igazolná? Az egész Univerzum egy matematikai szinten megkomponált rendszer, amit még mindig tekinthetsz úgy, hogy statisztikai értelemben vált önműködővé, ugyanakkor csak adódik előbb-utóbb a kérdés, hogy mi indította útjára, miért ilyen lett, amilyen, illetve létezik-e rajta kívül más univerzum.
(Ebből következik az univerzum keletkezése kontra teremtése / létrehozása / felépítése közötti filozófiai vita, és bár az eredeti kérdés is valóban filozófiai, kezdünk erősen elvonatkoztatni tőle.)
Jelenleg ott tartunk, hogy elképzelni sem tudunk más jellegű, más alapokon működő univerzumot, mert nincs hozzá viszonyítási alapunk. Emellett van egy hamis biztonságérzet arról, hogy nagyjából értjük az általunk ismert/érzékelt univerzum működését, holott rengeteg anomália és homályos pont van még benne. És ami az érdekes, hogy minél inkább a mélyére ásunk, annál több dolog kérdőjeleződik meg, illetve annál nagyobb távlatok nyílnak.
Szóval az, hogy jelenlegi ismereteink alapján sokan az életet egy önmagában értelmetlen, ámbár önműködő rendszer velejárójaként értelmezik, egyáltalán nem azt jelenti, hogy másféle megközelítés nem volna lehetséges, vagy ne válna a jövőben azzá. Ezért mindenféle kinyilatkoztatás szerintem értelmetlen, és megítélésem szerint abszolút helye van a szubjektív, filozófiai megközelítéseknek az élet értelmességére vonatkozóan.
"Illetve nézőpont kérdése, és szerintem a te nézőpontodban a farok csóválja a kutyát"
Igen, nézőpont kérdése. Arra akartam kilyukadni előző éjjeli, nem túl szerencsésen összeállított okfejtésemben, hogy nyugodtan feltételezhetünk olyan hatásokat, amelyeknek eredetét ismeretlennek tartjuk (ellenben látunk mégis erre utaló jeleket). Nem kizárt, és ez egy újabb hipotézis, hogy az univerzumok (párhuzamos avagy hierarchikus) hatnak valamilyen szinten egymásra, ezért látszólag olyan hatások jelennek meg némelyikben, amelynek az adott univerzum keretén belül nem lehet(ne) kiváltó oka, legalábbis ok-okozati szinten, mert csak az okozatot látjuk. Nem értem, miért kötelező és kell azt feltételezni, hogy az univerzum egyedülálló és zárt rendszer. Mintha egy szigetről feltételeznénk, hogy a klímája semmilyen kapcsolatban nem állhat más kontinensek meteorológiai jelenségeivel. És ebből vezetjük le, hogy márpedig kizárt, hogy egy "külső folyamat beavatkozzon" az időjárásba.
Mivel sok erre utaló jelet látok, ezért azt feltételezem, hogy a mi világunk bizonyos mértékig determinisztikus, mégpedig külső ok miatt. Vagyis visszakanyarodva a kérdéshez, minden okkal történik, de nem kizárólag fizikai okból kifolyólag, ezért bizonyos szinkronicitások, "véletlen egybeesések", visszatérő problémák sem statisztikai kilengések, de teljesen más okból, mint azt az Univerzum modellje alapján véljük.
A kérdésre válaszolva.
(Kérdezőnek írom, ti nyugodtan vitázzatok) :)
Ha van egy kedvenc állatod, és azt elüti egy kocsi (te példádat hozva), akkor azt nem szabad másra fogni, csakis saját magadra, mivel te nem figyeltél rá, te nem foglalkoztál azzal, hogy ki tud-e jutni egy veszélyes helyre.
Itt te voltál az ok.
Nem minden ezotéria. Véleményem szerint a világot én a tudomány ágra, és a spiritualista (nem ezotéria) ágra osztanám. A gömb egyik fele tudomány, a másik spirituális. Olyan, mint a mágnes, egymás ellentettje, de mindkettő kell, hogy egyben maradjon a világ.
Köszönöm a válaszaitokat.
Nem akar hibáztatok senkit a történtekért. De nem voltam akkor otthon,
Okkal, de nem céllal. Érzed a különbséget?
Okkal: a múltban megtörtént okok miatt.
Céllal: a jövőben megtörténő események miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!