Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Akik tudni vélik, mi van a...

Akik tudni vélik, mi van a halál után, honnan tudják?

Figyelt kérdés
Az agynak lehetnek olyan állapotai, amikben bizonyos élményeket átélünk, pl álom, meditáció, hipnózis, hallucinogén anyagok hatása stb, de bármilyen állapotban legyen is az agy, akkor is él, tehát élő állapotában sohasem tapasztalhatja meg, milyen a halál. Még a klinikai halálból visszatértek sem az igazi halált tapasztalták meg, mert az az agyhalál. Legfeljebb következtetni lehet, úgy, hogy nem előre nézünk és találgatunk, hanem időben visszafelé (mivel ami már megtörtént, azt már valóban tudhatjuk), és az ember különböző fejlődési állomásainak egymásutániságából következtetni arra, hogy mi jöhet ezután, már ha jön egyáltalán. (Először csak két sejt, aztán végigjárja az egész evolúciót, amíg csecsemővé fejlődik a méhben.) Ti mit gondoltok erről?

2015. febr. 13. 18:17
 1/10 anonim ***** válasza:
36%
Sehonnan, csak hisznek benne.
2015. febr. 13. 18:44
 2/10 anonim ***** válasza:
93%

mondjuk a viccbol: ket magzat beszelget az anyamehben. Te hiszel a szuletes utani eletben es abban, hogy ott var minket a Mama? Ugyan mar! Onnan meg senki nem tert vissza!!

Persze ra lehet fogni az agytevekenysegekre, meg mindenre, de ugyis csak akkor fogod es fogja barki is megtudni amikor valoban meghal.

En majdnem meghaltam. Erdekes elmeny volt es bar nekem elotte se volt tul sok ketelyem, hogy a halal az nem egy vegpont, hanem csak azon is atesunk, de amiota "ateltem", azota biztos vagyok abban, hogy utana is van tovabb. (es nem olyan mint a meditacios allapot, nem olyan mint az alom es nem is olyan mint hallucinogen vagy erosebb drog hatasa alatt lenni.)

Szeretem azt a mondast, hogy mindenkinek legyen meg a hite szerint, mert nekem ez azt jelenti hogy en nem feszegetem, hogy valaki miert nem hisz vagy miert nem tudja elkepzelni hogy az elet nem feltetlenul csak ez az egy amit most el es azt se hogy valaki milyen vilagot kepzel odaatrol, majd mindenki megtapasztalja.

en azt tudom hogy azota jobban elfogadok dolgokat, turelmesebb vagyok es még jobban szeretek elni, mikozben attol se felek, hogy egyszer itt mindennek vege lesz. Mert akarhogy is lesz ugyis lesz valami es csak amikor ott leszek a konkret helyzetben akkor fogom megtapasztalni, atelni stb. :-)

2015. febr. 13. 19:28
 3/10 Ozmium42 ***** válasza:
40%

Egyrészt azt, hogy hamis mítosz az, hogy az embrió végigjárja az evolúció lépcsőit.

A másik, amit gondolok, hogy az életed egy biológiai működés, a halál pedig már nem, az a biológiai rendszer tönkremenetele miatt van. Mintha azt kérdeznéd, mi lesz a gyertyalánggal, miután kialszik. Semmi, nincs többé gyertyaláng.

Aki tudni véli, honnan tudja? Nos, ezzel a torkánál ragadtad meg a kérdést. Ez az egész ezotéria + vallás legfontosabb kérdése. 3 forrást lehet megemlíteni.

- Hamis analógiák: egyet magad is bemutattál. Itt néha bejön az áltudomány. Hamis képzetek a lélekről.

- Tapasztalatok (saját, másoké, anekdoták): nem tudják, hogy a tapasztaláshoz elme kell, az elméhez pedig idegrendszeri működés. Egy rövid ideig kómában lévő személy, felébredve nem fogja tudni, hogy amiket tapasztalt, azok mikor voltak, a kómája alatt, vagy kicsivel előtte, vagy kicsivel utána. Mindig azt mondják, hogy közben, nyilvánvaló okból, így misztikus, így megmagyarázhatatlan. A lényeg az, hogy az igazi halál az, amiből nincs visszatérés. Amiből van, az nem is volt halál. DE! Nem csak halálközeli élmények tartoznak ehhez a ponthoz: álmok, hallucinációk, fantázia, a megismerés mindenféle megbízhatatlan forrása.

- Természetfeletti informátor: úgy vélik, hogy Isten, vagy valamilyen más természetfeletti lény elmondja nekik a tutit, mi vár az emberekre a halál után, vagy lekérik valami spirituális forrásból.

2015. febr. 13. 19:32
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Megírték régi könyvek több ezer éve, hogy mi lesz a halál után, és azt is megírták magukról, hogy minden igaz, ami bennük áll. És csak az igaz, aki nem hiszi, nagyon szégyellje magát.
2015. febr. 13. 19:35
 5/10 anonim ***** válasza:
60%

Az ember könnyen elhiszi azt, amit el akar hinni, ennyire egyszerű. Van akit megijeszt a halál gondolata, és ezért könnyedén elhiszi, hogy nem is kell meghalnia. A materializmus az egyetlen világnézet a Földön, ami szerint létezik végleges halál. Az összes többi tudja, hogy mi kell a népnek, és azt adja. Halhatatlanság kéne? Megkapod. Csak "szavazz rám". Persze így leírva komikus, de egészen pontosan erről szólnak a vallások. Marketing. Megnézed mi kell az embereknek, és azzal összekötve adod be a terméket.

Nos igen, az igazság az elveszik a marketingfolyamatokban. Ahogy a McDonald's hamburgere sem olyan, mint a reklámban. De ez nem nagyon zavar senkit. Az igazság mindig is kevéssé volt fontos, mint a komfortérzet.

2015. febr. 13. 20:06
 6/10 A kérdező kommentje:

"Te hiszel a szuletes utani eletben es abban, hogy ott var minket a Mama? Ugyan mar! Onnan meg senki nem tert vissza!!"

Ez aranyos történet, de szerintem az nem megfelelő következtetés, hogy ha történt már olyan, hogy valamit nem hittünk el, de mégis megtörtént, abból az következne, hogy amiben nem hiszünk, az biztos, hogy meg is fog történni.

"de ugyis csak akkor fogod es fogja barki is megtudni amikor valoban meghal."

"de amiota "ateltem", azota biztos vagyok abban, hogy utana is van tovabb."

Ez nem ellentmondásos?

"mert nekem ez azt jelenti hogy en nem feszegetem, hogy valaki miert nem hisz vagy miert nem tudja elkepzelni hogy az elet nem feltetlenul csak ez az egy amit most el es azt se hogy valaki milyen vilagot kepzel odaatrol, majd mindenki megtapasztalja"

De én nem azért akarom feszegetni, hogy másokat megbántsak, vagy a személyes hitükbe gázoljak, hanem azért, hogy akik képesek és hajlandó teljesen hideg fejjel tekinteni a dolgokra, azokkal lehessen beszélgetni a témáról. Bevallom, én sem tudom elképzelni, hogy ne létezzek valamilyen formában, vagyis hogy a tudatom/érzékelésem teljesen kikapcsoljon. De az eszem meg azt mondja, hogy ha az agy lebomlik, akkor megszűnik az érzékelés, az érzelem, a gondolat. Ez egy nagy ellentmondás bennem, és ezért is írtam ki a kérdést. Senkit sem akarok megbántani! De szerintem a megbántódásnál fontosabb az őszinteség, ha az igazságot keressük, még ha esetleg fáj is.

"Egyrészt azt, hogy hamis mítosz az, hogy az embrió végigjárja az evolúció lépcsőit."

Mi még úgy tanultuk, hogy végigjárja a törzsfejlődés útját.

"A lényeg az, hogy az igazi halál az, amiből nincs visszatérés. Amiből van, az nem is volt halál."

Hát ez az, egyetértek, mert aki visszatért, az nem is halt meg, "csak" a klinikai halál állapotában volt. (Honnan tudhatná, hogy az agya nem csak valami hallucináció szerűséget produkált. Persze valóságosnak tűnhet, de sok álom is annak érződik.)

Viszont vannak olyan beszámolók (Karinthy is megírta), amikor altatásban, más esetekben kómában is érzékelte a páciens a környezetét, amit később, éber állapotban úgy tudott megfogalmazni, hogy "látta", "hallotta", mi zajlik körülötte (még ha nem is a szemével és fülével).

Szerintem mivel egyikünk sem tapasztalta meg, mi jön a halál után, mindenki hívő, aki ezzel kapcsolatban vall valamit. Ha vallja, hogy van élet, hisz. Ha vallja, hogy nincs, akkor is hisz, tehát ugyanolyan hívő. (Mert ez nem szkepticizmus. Az kételkedést, nyitottságot, vizsgálódást jelent.) Csak találgatni lehet, de való igaz, hogy azok következtetése logikusabb valamivel, akik nem hisznek a halál utáni életben, de ez akkor is csak következtetés marad.

"Megírték régi könyvek több ezer éve, hogy mi lesz a halál után, és azt is megírták magukról, hogy minden igaz, ami bennük áll. És csak az igaz, aki nem hiszi, nagyon szégyellje magát."

Más könyvek meg megírták, hogy a halállal az ember megszűnik létezni. A többi tudományos könyv meg megírta, hogy minden igaz, ami azokban áll, és csak az az igaz. Aki nem hiszi el, az szégyellje el magát! :)

"Az ember könnyen elhiszi azt, amit el akar hinni, ennyire egyszerű."

Ez igaz, de vigyázat, hátha mindenki csak a másikról gondolja ezt, és saját magában nem veszi észre.

"Megnézed mi kell az embereknek, és azzal összekötve adod be a terméket."

Sokaknak meg a tudomány kell. És abban is lehet biznisz. "Csak egyszer élsz, csak az anyag létezik, halmozz javakat és élvezd a fizikai élvezeteket, más úgy sincs, csak amit a szemeddel látsz."

"Az igazság mindig is kevéssé volt fontos, mint a komfortérzet."

Ez is igaz, de valakinek meg pont a materializmus nyújtja a komfortérzetet. Egy pokolban hívő pl sokkal jobban be van tojva. :)

(Azt hiszem, az eddigiekből kiderült, hogy független jelöltként indultam.) :)

2015. febr. 13. 20:47
 7/10 anonim ***** válasza:
90%

"Ez igaz, de vigyázat, hátha mindenki csak a másikról gondolja ezt, és saját magában nem veszi észre. "

Ez mindig egy veszély. Mindenki eldöntheti maga, hogy mi az, amit csak azért hisz el, mert "olyan jó lenne, ha..."

"Csak egyszer élsz, csak az anyag létezik, halmozz javakat és élvezd a fizikai élvezeteket, más úgy sincs, csak amit a szemeddel látsz."

="You don't accept god, because you just want to sin". Szerintem a keresztények új jelmondata is lehetne már, annyit lehet hallani.

A probléma ezzel az, hogy egyáltalán nem fedi a valóságot. Materialistákról ugyan nem volt felmérés, de pl Amerikában volt ateistákról. Egészségesebben élnek, szinte soha nem kerülnek börtönbe (USA kb 10-20%-a nem hisz istenben, a börtönlakók 0,07%-a nem hisz istenben), stb. Az ember egyszerűen nem lesz attól atesita, hogy ezt akarja, mert milyen jó lenne isten nélkül szabadon bűnözgetni. Persze biztos előfordul ilyen is, de egyáltalán nem jellemző.

Annyit tennék hozzá, hogy a kérdésed nem arra vonatkozott, hogy miért nem hisz istenben aki nem hisz. Így az én válaszom sem. Ha kíváncsi vagy rá, akkor arról is írok (de akkor készülj fel, hogy hosszú lesz).

A kérdés az volt, hogy aki hisz a túlvilágban, az miért hisz. Erre válaszoltam azt, hogy szerintem azért, mert ez ad nekik biztonságérzetet, és mivel jól esik nekik hinni, ezért könnyen meggyőzik magukat. Szóval ne úgy értelmezd az írásomat, mint érvelést a materializmus vagy ateizmus mellett, hanem úgy, mint magyarázatot a vallások és a túlvilághit elterjedtségére.

2015. febr. 13. 21:07
 8/10 Ozmium42 ***** válasza:
94%

Ez lenne az alapkoncepció:

[link]

Akik vitatják, azt mondják, hogy kitaláció, a rajzok hamisak, vagyis nem valódi embriókról készültek, szándékosan vannak hasonlóra rajzolva. Ugyanakkor az tény, hogy vannak átfedések az egyes fajok egyedfejlődési stádiumai között, de szerintem ez inkább azért van, mert közös a leszármazásunk, és nem azért mert újra árjuk az evolúciót. Az evolúció a genom változását jelenti, a genom pedig az egyedfejlődés során azonos marad.

2015. febr. 13. 21:09
 9/10 anonim ***** válasza:
35%

Onnan tudják, hogy ők még kapcsolatba vannak a spirituális szellemük testével, azaz a lelkükkel.

Nos, közlök veled valami nagyon hihetetlent. Tudom, mi történt a testbeintegrálódásom előtt, - nem képzelődés, nem álom, nem hallucináció, sőt, semmilyen szinten nincs kapcsolatba ez az emlék a testemmel - visszaemlékszem a korábbi életemre, - azaz egy másik test életére - és természetesen még a halálomat is előre tudom, sőt, még azt is, mi jön utána - pedig ez már a téridő univerzumban még nem történt meg. Tehát egy jövőbeli tapasztalat, ami valami oknál fogva - bár lehet, hogy genetika - a testemben el van tárolva.

Ahhoz, hogy kapcsolatban legyél a belső memóriáddal, azaz a Felettes Éneddel - nem csak A Mátrixot kell ismerned, de önmagad valódi mivoltját is.

És még egy nagyon fontos információ. Ezt Isten, és vallás nélkül értem el. Nem hiszek Istenben, nem hiszek egy vallásban sem, meg sem vagyok keresztelve, nem vagyok tagja egyetlenegy egyháznak sem - még szektának sem. Mindig is lenéztem mindenféle lelkitudományt kiforgató ideológiát, és én csak egy valakit ismerek el Teremtőnek, a Mátrixot, aki aztán soha a büdös életben nem fog aranyozott ruhában, glóriáttal megjelenni az emberek előtt, és semmit nem fog mondani, mi szó, vagy emberi beszéd vala. És a törvények nem tőle származnak, a vallások pedig hamis "Istenek" - vagy inkább emberek - "próféciái".

Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy a spirituális emberek - tehát a Mátrixal összhangban lévő, mindent elfogadó lelkek - és a materiális vagy ateista emberek közül ki az, akinek nagyobb hajlama van a bűncselekményre?

És arra is, miért gondolják úgy, hogy a haláltól való félelem miatt "hisznek" az emberek?

Elmesélek egy buddhista történetet. Egy nap egy nagy helytartó érkezik a faluba. A faluvezető megparancsolta az egész falunak, hogy jelenjen meg a helytartó előtt, különben halállal lakol.

Elérkezik a nap. Mindenki megjelenik a helytartó előtt. A faluvezető dicsekszik, hogy mennyire engedelmesek a falu lakói, és hogy ő milyen jó vezető.

Mikor megkérdezi a helytartó, hogy ki az, aki mégis hiányzik, és aki elmondja, az jutalomban részesedik, egy szerzetes remegve feláll, és elárulja, hogy a mester nem volt hajlandó megjelenni.

Szörnyen dühös lesz a helytartó, és elhatározza, személyesen keresi fel a mestert. Mikor elérkezik hozzá, előrántja a kardját, hogy lefejezze, de előtte még megkérdi:

Tudod e, hogy olyasvalaki áll előtted, aki bármikor bármilyen ok nélkül rezzenéstelen arccal kiolthatja az életedet?

A mester felnézz, majd ugyanolyan rezzenéstelenül válaszol: És te tudod, hogy olyasvalaki van előtted, aki mindezt rezzenéstelen arccal eltűri?

2015. febr. 13. 21:59
 10/10 A kérdező kommentje:

Látom, megy nagyon a lepontozgatás, de én nem pontoztam le senkit, minden válasznak örülök, ami nem trollkodás!

"Az ember egyszerűen nem lesz attól atesita, hogy ezt akarja, mert milyen jó lenne isten nélkül szabadon bűnözgetni."

Oké, ezt elfogadom, de félhet mondjuk az ismeretlentől is, vagy attól, hogy a családban, iskolában ráragadt "hit"rendszer összedől, és akkor kicsúszik a lába alól a talaj. Mert a kiszámíthatóság nyújt neki biztonságot.

"Ha kíváncsi vagy rá, akkor arról is írok (de akkor készülj fel, hogy hosszú lesz)."

Nagyon érdekel, jöhet privátban is, vagy itt, nem baj, ha hosszú (sőt!:)).

"Szóval ne úgy értelmezd az írásomat, mint érvelést a materializmus vagy ateizmus mellett, hanem úgy, mint magyarázatot a vallások és a túlvilághit elterjedtségére."

Rendben, egyébként én is így gondolom, hogy a többségnél biztonságérzet miatti önámítás. De hátha vannak olyanok is, akiknél nem, és ők meg tudnák mondani, hogy miért tudják (és nem csak hiszik), hogy van túlvilág. Mert némelyek olyan biztosan állítják. És nem lebeszélni akarom őket (nyilván nem is tudnám), hanem megérteni.

"Az evolúció a genom változását jelenti, a genom pedig az egyedfejlődés során azonos marad."

Értem, köszi, meg a linket is!

" visszaemlékszem a korábbi életemre,"

Ez mondjuk tényleg érdekes, ha valakinek olyan emlékei vannak, amiket a tanulmányai alapján nem alkothatott volna meg, mert olyan részletesen le tudja írni, hogy pl egy régebbi korban milyen ruhát hordott, milyen tárgyak vették körül.

Megkérdezhetem, hogy a visszaemlékezésben segített valaki, pl pszichológus, hipnotizőr ("reinkarnációs utaztató"), vagy csak magadtól emlékszel?

2015. febr. 14. 01:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!