Komolyan gondoljam ha a számmisztika a keresztnevem alá azt írta, hogy én az ördög ügyvédje vagyok?
:DDD
Egyik kicsit túlzás volna ennyi ügyvéd nekem, nem?
Ne szó szerint vedd. Meg a számmisztika tud pontatlan lenni. Ha nem igaz rád, akkor hagyd figyelmen kívül.
De nem szó szerint kell értelmezni az ilyen kifejezéseket. :)
Az ördög ügyvédje
„Honnan ered és mit jelent pontosan az ördög ügyvédje kifejezés?”
Az ördög ügyvédjének nevezünk valakit, ha egy vitában nem feltétlenül saját véleményének megfelelően szembeszegül valakivel, csak azért, hogy vitapartnere betekintést nyerjen a másik oldal nézőpontjába is. A módszert oktatási céllal is alkalmazzák vitatechnikák elsajátítása során.
A fogalom eredetileg a római katolikus egyházhoz kapcsolódik. A boldoggá és szentté avatási eljárás során a Promotor fidei (a hit előmozdítója) töltötte be az ördög ügyvédje (advocatus diaboli) szerepét. Feladata az volt, hogy összegyűjtse és előterjessze mindazokat az információkat, amelyek az adott jelölt boldoggá illetve szentté avatása ellen szólnak, és megcáfolja a jelöltnek tulajdonított csodatételeket.
Vele szemben állt az advocatus dei, azaz az isten ügyvédje, aki pedig az avatás mellett szóló érveket hozta fel. Kettejük vitájának eredménye határozta meg, hogy az adott személyt boldoggá illetve szentté avatták-e. Az ördög ügyvédjén múlott tehát, hogy alkalmatlan, nem megfelelő életű személyek avatásával ne sérüljön az egyház hitele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!