Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Összeesküvéselmélet: "A...

Összeesküvéselmélet: "A kálisó (KCl) mérgező" --> mondanátok pro és kontra érveket (mellette és ellen)?

Figyelt kérdés

A kálisó = KCl

A konyhasó = NaCl

A konyhasóba kevernek kálium-kloridot is, ez viszont sokszor nem szándékos, mivel a K+ ugyanúgy megtalálható a tengervízben és bennünk is, mint a Na+-ion.

A K+ elengedhetetlen elektrolitja szervezetünknek, ugyanúgy mint a Na+, a Mg2+, Ca2+ és Cl-. Na-K ionpumpa nélkül meghalnánk, a sejtjeink kipukkadnának, az idegrendszerben nem vezetődne ingerület. Akkor mégis miért lenne veszélyes a kálisó?



2014. júl. 8. 17:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az ilyen kommentekért jó feljárni ode! Kár, hogy nem készítettem be popcornt, pedig lenne min elidöznöm itt!

Na mindegy, a kérdező és a kommentelők, jól kitettek magukért! Igaz, egyeseknél látom, hogy csak tájékozottak a konteós ügyekben, ami nem jelenti azt, hogy el is hiszi!

2014. júl. 9. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 A kérdező kommentje:
Előző: az ilyen kommentért volt kár koptatni a kezed a klaviatúrán! Semmi érdemlegeset nem tettél hozzá a témához. PIROS KÉZ!!!
2014. júl. 10. 11:26
 13/16 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

A konyhasó (NaCl) is mérgező. Nem véletlenül nevezik fehér halálnak. Konyhasóval tartósítani lehet, mert még a baktériumok sem képesek megélni a sóoldatban. Minden csak a töménységtől függ.


A szervezetnek valóban szüksége van a nátriumra is, és a káliumra is, valamit még vagy százféle nyomelemre, amelyeket éppen azért nevezünk nyomelemnek, mert csak nyomokban, azaz igen kis mennyiségben fordulnak elő az élő szervezetekben. Ez a kis mennyiség viszont szükséges az élethez, nélkülük hiánybetegségek, működési zavarok, esetleg halál állnak be. De a felhalmozódásuk is okozhat bizonyos betegségeket, zavarokat.


Ilyen a konyhasó, és a kálisó is. Bizonyos mennyiség (ami általában a normál ételekkel a szervezetbe jut) szükséges az élethez, és a szervezet a minimális mennyiség sokszorosát is képes egész jól elviselni. Például a jelenlegi étkezési (sózási) szokásaink miatt konyhasóból a szükséges mennyiség több százszorosát visszük be a szervezetünkbe. Viszont mivel mind a kálisó, mind a konyhasó vízben jól oldódik, ezt a mennyiséget a vese kiválasztja. A túlzott sófogyasztás nem véletlenül a vesére veszélyes, az szokott megbetegedni, majd tönkremenni tőle.


A konyhasó, bármennyire is tisztítják, mindig tartalmaz kálisót is. A jelenlegi tengerek sótartalmában sokkal nagyobb százalékban van kálisó, mint az őstengerekben, ezért a párolt (tengeri) só nagyobb kálium tartalmú, mint a bányászott (ősi tengerekből származó) sók. De MINDIG van benne kálium, szerencsére jóval kisebb mennyiségben, mint amennyi veszélyes káliumszint-növekedést eredményezne.


Néhány betegségnél, vagy vízhajtó mellé szoktak külön kálium pótlást adni, mert a káliumot jobban kiválasztja a vese, azaz gyorsabban ürül a szervezetből, mint a nátrium.


Vagyis a kérdésedre a válasz: IGEN, a kálium mérgező, mint még nagyon sok egyéb anyag a Földön. Viszont kis mennyiségben szükséges az élethez. Az élő szervezetek viszont igen tág határok között képesek tolerálni mind a nátrium, mind a kálium bevitelt. Hosszú távon, vagy igen nagy mennyiségben viszont okozhat mindkettő betegségeket, rosszabb esetben halált is.


De ugyanez igaz akár az arzénra is... Minden csak a bevitt mennyiségtől függ.


Pedro

2014. júl. 10. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes választ, Pedro! :)
2014. júl. 10. 16:49
 15/16 anonim ***** válasza:

Kihasználják az emberek tudatlanságát, ennyi a történet.

Senki nem fog megenni annyi K-ot, hogy annak tünetei legyenek. Mik a tünetek? Például izomgörcs,szívritmuszavar, rosszullét stb.

Nos, én nem sok emberrel találkoztam a hétköznapokban, akik erre panaszkodtak volna.

A káliumszint ~állandósága a homeosztázis része (sejten belül ~150 mM, sejten kívül 4 mM körüli koncentráció). Tartós emelkedés/csökkenés okozhat tüneteket.

szerencsére erre nemigen van példa, mivel van nekünk egy (a mellékvesekéregben termelődő) aldszoteron nevű hormonunk, ami segít a nátrium és káliumszint állandó szinten tartásában. Mit jelent ez? Ha nő az extracelluláris káliumszint (a vérben is), akkor az aldoszterontermelés fokozódik, így fokozódik a kálium ürítése a vesén keresztül, tehát csökken a káliumszint.

2014. júl. 17. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
*Erre NORMÁLIS ESETBEN nemigen van példa.
2014. júl. 17. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!