Minden okkal történik vagy vannak véletlenek?
Ezek tipikusan véletlenek.
Különben matematikailag a 'VÉLETLEN' egyáltalán nem azt jelenti, hogy "nincs az eseménynek oka", hiszen oka kb, mindennek van. hanem azt, hogy "az esemény bekövetkezését a rendelkezésre álló adatok, információ alapján nem tudtuk volna megjósolni".
Magyarul az, hogy egy esemény véletlenszerűnek tekinthető-e függ az illető ismereteitől is.
(Ha pl eldobom a kockát, akkor normálisan nem tudom megmondani, hányas lesz a dobás eredménye.
Azonban ha én vagyok az egyik legjobb fizikus és mindenféle tényezőt, a légáramlást, stb-t figyelembe vennék a kocka eldobásának pillanatában és van egy szuperszámítógépem, akkor lehet, hogy nemcsak a dobás eredményét, hanem még azt is meg tudnám mondani, hogy hova érkezik a kocka. Azonban ennyi információ nem áll rendelkezésemre, és általában nem is vagyunk olyan jó fizikusok, ezért minden normális kockadobás eredménye véletlenszerűnek tekinthető.
Ha pl a kis testvérünk társasjátéknál úgy dob, hogy már a dobás pillanatában mindenki számára nyilvánvaló lesz az eredmény, akkor ezt hívjuk csalásnak...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!