Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Minden okkal történik vagy...

Minden okkal történik vagy vannak véletlenek?

Figyelt kérdés
Január 4-én történt velem egy nagyon szerencsés dolog, és azóta a 4 a szerencseszámom. Ma megtudtam, hogy a fiú, akibe belezúgtam, az osztálysorban a 4. helyen áll. Ez csak egy véletlen? :)
2014. jan. 15. 13:37
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha "véletlenül" eltörsz egy poharat, az azért tört el, mert leejtetted, nem pedig "véletlenül"... Amúgy a véletlent teljesen másként értelmezik manapság. Igazából azt jelenti, hogy "nem véltem volna", tehát nem számítottam rá.
2014. jan. 15. 14:35
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem, ok-okozati összefüggések alapján. Ez pedig kizárja a véletlent, de semmi köze a természetfeletti hülyeségekhez.
2014. jan. 15. 14:36
 3/5 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, a kérdésed alatt leírt példa csak véletlen. Ha a véletleneket úgy értelmezzük, hogy megfigyeljük az egymással fizikailag össze nem függő egybeeséseket, akkor igen, vannak véletlenek, ha csak nem azt mondod, felülről irányították így a dolgokat. Fizikailag viszont makroszkopikus szinten meghatározottság van, tehát ok-okozati összefüggések miatt jönnek létre az események. Mikroszkopikus szinten a tudomány mai állása szerint létezik objektív véletlen, ezen alapszik a kvantumfizika.
2014. jan. 15. 15:14
 4/5 anonim ***** válasza:
Birka.
2014. jan. 15. 16:26
 5/5 anonim ***** válasza:

Ezek tipikusan véletlenek.

Különben matematikailag a 'VÉLETLEN' egyáltalán nem azt jelenti, hogy "nincs az eseménynek oka", hiszen oka kb, mindennek van. hanem azt, hogy "az esemény bekövetkezését a rendelkezésre álló adatok, információ alapján nem tudtuk volna megjósolni".

Magyarul az, hogy egy esemény véletlenszerűnek tekinthető-e függ az illető ismereteitől is.

(Ha pl eldobom a kockát, akkor normálisan nem tudom megmondani, hányas lesz a dobás eredménye.

Azonban ha én vagyok az egyik legjobb fizikus és mindenféle tényezőt, a légáramlást, stb-t figyelembe vennék a kocka eldobásának pillanatában és van egy szuperszámítógépem, akkor lehet, hogy nemcsak a dobás eredményét, hanem még azt is meg tudnám mondani, hogy hova érkezik a kocka. Azonban ennyi információ nem áll rendelkezésemre, és általában nem is vagyunk olyan jó fizikusok, ezért minden normális kockadobás eredménye véletlenszerűnek tekinthető.

Ha pl a kis testvérünk társasjátéknál úgy dob, hogy már a dobás pillanatában mindenki számára nyilvánvaló lesz az eredmény, akkor ezt hívjuk csalásnak...)

2014. febr. 4. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!