A mesterséges intelligencia megalkotása cáfolná a lélek egzisztenciáját?
Tehát teljesülnének az alábbiak a robotra:
"1.A mesterségesen létrehozott tárgy állandó emberi beavatkozás nélkül képes legyen válaszolni környezeti behatásokra (automatizáltság);
2.A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény, még ha az azonos viselkedés mögött eltérő mechanizmus is húzódik meg (TI szimuláltság – ilyen értelemben beszélhetünk pl. a számítógépes játékok gépirányította karaktereinek „intelligenciájáról”);
3.Végül, a mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen viselkedését célszerűen és megismételhető módon változtatni (tanulás) – ez utóbbi jelentés az, ami a modern MI-kutatásban előtérbe került, és jelenleg az MI fogalmával legjobban azonosítható."
Akkor ez vajon megcáfolná-e a lélek létezését?
(Szerintem nem)
"Miért cáfolná meg?"
Mert gyakorlatilag ugyanúgy azokat tudna érezni, gondolkodni, mint egy ember. Lenne öntudata is, meg minden.
Nem, nem hiszem, hogy ez bárki számára elfogadható cáfolat lenne (már akik nem eleve elfogultan hitetlenek az ilyen témákban, persze).
Mindenesetre, bár magam sem hiszek a lélek létezésében, de egy ilyen robot megalkotását én sem tekinteném alátámasztásnak a lélek cáfolatára.
A magam részéről úgy gondolom, azzal lehetne cáfolni a lélek létezését (abban a felfogásban, hogy a lélekből származik a tudat és az érzelmek), ha egy olyan robotot készítenének, amelybe az alapvető működéséhez kellő dolgokon kívül kizárólag a tanulás képességét programoznák bele, majd a robot évek tanulása, emberek megyfigyelése által önállóan képes lenne eljutni arra a szintre, hogy saját egzisztenciát, énképet, jellemet teremtsen magának, illetve képes legyen olyan érzelmi jellegű reakciókra, amelyeket sosem programoztak bele, kizárólag önmagából származnak.
Az még nem zárja ki a lélek létezésének lehetőségét, Kérdező, hogy nélküle működik a dolog.
Például meg tudjuk magyarázni az univerzum létrejöttét Isten szerepe nélkül is, de ez nem bizonyíték arra, hogy Isten nem létezik.
Vagy mondok mást:ott van az emberi szervezetben a vakbél.Nincs rá szükség, simán ellenénk nélküle, merthogy felesleges, mégis létezik.
Köszönöm a válaszokat! Ment a zöld kéz mindenkinek.
Még ha vannak jöhetnek!
Ki alkotná meg a mesterséges intelligenciát? És miféle intelligenciával rendelkezne az, aki megalkotja? Mesterségessel?
Legfeljebb mesterséges agy lehetne, de az agy a testhez tartozik, nem a lélekhez.
Szerintem nem cáfolná meg. Amiket leírtál, abból nem feltétlenül következik, hogy a gépnek lenne lelke, már csak azért sem, mert a léleknek nincs ekzakt definíciója (ha jól tudom).
De tegyük fel, hogy ugyanolyan öntudata van, mint egy emberbek, érzésekkel, vágyakkal, stb. Ez nem a lélek létezését cáfolja, hanem azt a kijelentést, hogy a lélek az ember privilégiuma. Ettől a lélek még lélek marad, csak el kell fogadnunk, hogy a lélek létrehozható. Vagy másképp fogalmazva: Mi is egyfajta gépek vagyunk, lélekkel.
Amúgy szerintem soha nem tudhatjuk meg, hogy egy gépnek van-e öntudata, mivel még a környezetünkben lévő emberekről is csak feltételezzük, vizsgálni nem tudjuk. :)
Nem tudom miért van lepontozva az előző, pedig teljesen igaza van.
Ha a lélekre úgy tekintünk, mint a tudathoz, a gondolkodáshoz szükséges szubsztancia, akkor esetleg cáfolhatja, de bőven lehet olyan lélekdefiníciókat alkotni, amiket nem cáfol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!