A Biblia elszólta magát szerintem. Szerinted?
"Ahhoz, hogy Isten a választott népét, az Izraelitákat megvédje a képmások imádásától, törvényt adott nekik: Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem. Ne csinálj magadnak faragott képet és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fent a mennyben, vagy amelyek lent a földön, vagy amelyek a vízben a föld alatt vannak: ne hajtsd meg magadat azok előtt, ne szolgálj azoknak."
Ez nyilván azokról a mennyben lévő istenekről szól, akiket ma "Ősi idegeneknek" hívunk.
Nem azt mondja a biblia, hogy azok nem léteznek a mennyben/föld alatt. Nem azt mondja, hogy alapjaiban nem létező dolgok, hanem azt, hogy ne imádják őket! Nyilván, mert nem istenek! Akkor lehet, hogy létező dolgok voltak azok? Mi a véleményed?
(aki nem normálisan válaszol azt jelenteni fogom)
Akkor meg?
Más országhoz, néphez tartozó. Ahogy most, akkoriban sem csak ebben az egy istenben hittek. Mindegyik vallás kiköti, csak az ő istene az igazi.
Nincs tovább. De ha ennyire szereted kiforgatni a szavakat, ajánlom, hogy olvasd el több nyelven is. Könnyebb lesz behatárolni, mit is takar.
Na meg ha ezen elindulunk, van benne logikai baki is.
"idegen isteneid én előttem"
"Nyilván, mert nem istenek!"
Hisz az előbb nevezte őket isteneknek.
Egyrészt az idegen nem más országból valót jelent, egyszerüen azt, hogy máshonnan. Hogy a szomszéd városból, országból, vagy bolygóról az nincs meghatározva. Ezek után pedig, a kis fogyatékos állításod, miszerint, nem tudom mit jelent az idegen szó egyszerüen nevetséges. Én nem forgatok ki semmit, gondolkodom. Te szoktál?
Másrészt pedig, mivel az emberekhez szólt, akik azokat istenekként ismerték akkoriban, így nyilván ÍGY KELETT MEGSZÓLÍTANIA ŐKET. Mert ha éppen azt mondom, hogy te ismersz egy bélát, aki valójában imre, hogy fogom neked mondani?
Hogy Imre fogyatékos? Azt sem tudod majd kiről beszélek. Azt kell majd mondanom, hogy béla! Megint nem voltál képes alapvetően gondolkodni, de nem baj. Az eddigi történések tükrében ezt nem is vártam el igazából.
Nyugodtan elmesélheted, hogyan értel, mit, amint a stílusodon változtatsz, iszom szavaid.
De amíg ilyen formán kommunikálsz, mint az előbb is, nem vagyok rád kíváncsi.
És igen, 2000év után ideje lenne tisztán látni a bibliával kapcsolatban, mert ahogy te is mondtad, azok a piszkos fordítók elég ócskák voltak az évszázadok folyamán.
Ezékiel 8 : 10
8.10 Bementem, és íme, mindenféle csúszómászó és egyéb állatok ábrázolását láttam; köröskörül az egész falon undokságok voltak lefestve, Izrael házának valamennyi bálványa.
Kedves Kérdező!
Itt a Biblia olyan értelemben használja az "idegen" szót -ismerve a Szentírás nyelvezetét-, mint "nem hozzád tartozó", tőled, a te hitedtől távoli, vagyis idegen. Ez a kifejezés magában foglalja azt is, hogy elvetendő, mert nem a jó oldalról származik. Idegen, mert mást akar, és nem ez az, amire az őseidet évszázadokon keresztül tanítottam.
A Szentírás az Istennel kötött szövetségen kívül ugyanezt a kifejezést használja a másik fontos szövetségre, a házasságra nézve is: "Hogy megszabadítson téged a nem hozzád tartozó asszonytól, az idegentől, a ki az ő beszédével hizelkedik" (Péld 2:16)
Az egész Biblia szövegösszefüggéseit figyelembe véve azt látjuk, hogy ebben az igeszakaszban is, mint másutt is óva int a tanács, hogy ne tiszteljünk mást az ég Istenén kívül, aki kinyilatkoztatta magát a Szentíráson keresztül, ne tiszteljünk magunk által alkotott "isteneket", illetve ne csináljunk istent sem mennybéli egyéb lényekből (pl. angyalok), sem földi teremtményekből (lásd mai világ sztárjai, vezetői, vagy a középkori szentek, vagy akár maga a pápa(!)), sem mindenféle állatból (pl. ókori egyiptomi állat-istenségek). De isteníthetünk akár egy eszmét, egy ideológiát is, kikiáltva azt mindenek felettinek, vagy lehet bálvány a pénz, az anyagi javak, a TV vagy a számítógép is, ha rosszul használjuk stb...
A Biblia nem ismer el semmilyen más istent azon kívül amit kinyilatkoztat, és ezt nem azért teszi, mert önkényúr módjára hatalmaskodni akar, hanem, mert a javunkat akarja, és megoltalmazni a ránk leselkedő veszélyektől.
Egyébként valóban nem azt mondja, hogy nem létező dolgok, hanem azt, hogy "ne imádd és ne tiszteld azokat". Azért fogalmaz így, mert tudatában van annak, hogy az emberek mi mindent tiszteltek, és tisztelnek ma is istenként, ami vagy akik valójában nem azok, és sajnos nem méltóak az Istennek kijáró tiszteletre!
Üdvözlettel: Csaba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!