Szoktatok olyanon agyalni, hogy bármelyik pillanatban meghalhattok?
Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól. (John Donne)
Hogy megmagyarázzam: a világ rendjében az ember, az emberiség, vajmi keveset számít. Ellenben ami megnyugtató: a világ nem tűnik el, csak mert te meghaltál. Az egyén megszűnik, de a hullámok amik a valóságban keltettek tovább élnek.
És egyébként is, azok az aggodalmak, amikkel bírsz, csak emberi mértékkel mérve jelentősek. Ha te nem létezel, ugyan kinek fognak számítani? Még ha elszúrjuk és minden ember a végén meghal, ugyan ki kérhetné rajtunk számon?
Eckhart Tolle - A most hatalma
Eckhart Tolle - Új Föld
Néha szoktam rajta gondolkodni, de tudom, hogy fölösleges.
A múltban élek gyakran.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!