Miért és hogyan van hatással a Hold az ember bioritmusára?
Köszönöm a válaszokat!
Kedves utolsó, egyik kérdésnél sem olvastam, erről a feltételezésről ma hallottam egy ismerősömtől.
Ahogyan az első válaszoló írja, semmilyen hatással nincs. Az, hogy régen a nők teliholdkor menstruáltak, az szimplán nem igaz (volt aki igen, volt aki nem, ez ma is így van, nem mindenki ugyanakkor menstruál...). A férfiak valóban akkor jártak inkább vadászni, de egyszerűen csak mert akkor a legfényesebb az éjszaka, tehát jobban láttak.
A hármas válaszban van egy kis ezoterikus humbug, a fényerőssége persze hogy nagyobb, de a gravitációs ereje már nem, az ugyanis, milyen meglepő, nem függ a fényerősségtől. Attól mert telihold van, attól még nincs hozzánk egyúttal közelebb is a Hold, tehát nem erősebb a gravitációs ereje.
Továbbá, csak hogy rávilágítsak hogy tényleg mekkora butaság ezzel a gravitációval dobálózni: igen, a Hold meg tudja emelni a tengerek vízszintjét (az egész tenger méretéhez képest amúgy abszolút elhanyagolható mértékben). Na de az emberrel ez mégis hogy lenne? Ha épp úgy fordulok, hogy mögöttem van a Hold, akkor pont ellenkezője a hatása, mint ha épp előttem van? Mégis mit vonzana? A véremet az ereimben, vagy mi a bánatot? Mi köze ennek bármihez? Ha háromszor megfordulok a tengelyem körül, akkor hirtelen háromszor ellentétes hatást kapok? Gondoljuk már végig ezeket a nagy lózungokat...
Arról nem is beszélve, hogy egy pici mágnessel meg tudsz tartani egy szöget a kezedben. Az a pici mágnes legyőzi az alatta lévő egész bolygó "hatalmas, mindenre hatással lévő" gravitációs erejét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!