Milyen könyvet ajánlotok, amitől megváltozhat az életem (jobb irányba)?
Az egyik "tanácsadó" féle könyv a Lakatos Levente: Legyél sikeres fiatal c. könyve.
A másik pedig egy első ránézésre a fociról szóló könyv, viszont végig olvasva rengeteg olyan dolgot fedezhetsz fel a regényben, amit majd az életben tudsz haszonsítani, illetve a magad világába átültetni. Magyar Szilvia: Foci a sarkcsillag alatt. (Egyébként ezt a könyvet mindenkinek ajánlanám) :)
Ajánlom: Dr. Gyökössy Endre: Magunkról magunknak
Nagyon sokaknak segített ez a könyv (és a szerző több írása is)
Egy jó alap az önismeret nehéz, egész életre szóló munkájához.
Mert, hogy „jó irányba” haladj, az nagymértékben az önismereten alapul.
A delphoi jósda felirata: Gnóthi szeauton - Ismerd meg magad! – ahogy ballagott oda az ember, hogy megtudja jövőjét, ezt látta a bejárat fölött.
Ismerd meg magad –és tudni fogod a jövőt, a sorsodat.
Ez nehéz, és valóban egész életre szóló tudati tevékenység, megismerési folyamat
Ha már 15 éves vagy érdemes megismerni, a delphoi úton pontosan ez a felirat volt, valószínű Thalész gondolatai:
„Ismerd meg magadat. Semmit sem túlságosan. Légy ura lelkednek. Kerüld az igazságtalanságot. Igazul tanúskodj. Keresd a hírt. Dicsérd az erényt. Cselekedj igazságosan. Szeresd barátaidat. Védekezz ellenségeid ellen. Gyűlöld a gőgöt. Beszélj tisztességesen. Könyörülj a segélykérőkön. Valósítsd meg célodat. Légy ura asszonyodnak. Senkit ne nézz le. Tiszteld a felsőbbséget. Hajolj meg az istenség előtt. Ne büszkélkedj erőddel. Gazdagodj igazságos úton.”
Mert ez az önismeret – egyben a világ megismerése is. És az ember megismerése. És Isten megismerése is. A másik nagy görög bölcs, Hérakleitosz mondta: edizeszámen emautón - Elkezdtem keresni önmagamat - Nem csak saját énjét keresi, hanem önmagában kutatta azt is, hogy mi az ember?
Rhonda Byrne: Az Erő
Egyszerűen szenzációs! Nekem mérföldkő volt és nagyon sokat segített!
Arkagyij & Borisz Sztrugackij: Lakott sziget
Stanislaw Lem: Csillagnapló
Philip K. Dick: Figyel az ég
Iain M. Banks: Fegyver a kézben
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Hugh Laurie: A balek
Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz, avagy az ember tragédia
John Gribbin: A multiverzum nyomában
Paul Davies: A megbundázott világegyetem
A felsorolt írók bármely más könyvét is elolvashatod, ki így, ki úgy segít, nálam beváltak. Ja, és sok scifit ajánlok, szélesíti a befogadóképességed, és megtanít túllátni az emberek közti pitiáner különbségeken, amik eltakarják az érdekesebb, valódibb dolgokat. Fontos, hogy az összeset végig olvasd el, ne rakd le, ha nem tetszik. Némelyiknek az utolsó mondata üt igazán...
Igazából akármelyik komolyabb könyv megváltoztathatja az életedet, bármelyikben találhatsz olyat, ami gondolkodásra késztet. Hiszen valójában nem a könyv az, ami megváltoztat bármit is, hanem Te, az olvasottak csak segítenek elindulni valamilyen irányba.
Csak Te tudhatod, hogy milyen témák érdekelnek, merre szeretnél elindulni. Az sem baj, ha egyelőre még nem tudod, menj be egy könyvtárba, vagy könyvesboltba és szánj rá időt, hogy egy kicsit körülnézz a könyvek közül, majd válassz valamit. Az sem baj, ha elindulsz valamerre, majd később meggondolod magad, és másfele mennél. Próbálkozz, keresgél, ez az időszak (a korodból adódóan) végülis az útkeresésről szól.
Becsülendő, hogy már ilyen korán foglalkozol ilyen komolyt témákkal, de arra figyelj, hogy kritikával olvass mindent, ne vegyél semmit szentírásnak. Sok sikert!
Andrew Matthews könyveit! :)
Élj vidáman!, Hallgass a szívedre!, Barátkozni jó!, Legyél boldog tinédzser!, Legyél boldog most!... mind-mind nagyon hasznos és jó könyv, nekem rengeteget segített, sokkal pozitívabb az életszemléletem, nem aggódom felesleges dolgokon, könnyebb minden. :)
Nagyon tudom ajánlani.
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!