Baj, ha meditáció közben "rántgatózik" a szemem, és mindenféle random pillanatkép suhan át a fejemen? Ezt kellene megtanulni megakadályozni? Bővebben lent!
Munkám stresszes mivolta végett elkezdtem meditálni. Egyszerűen csak szeretném kiüríteni az agyamat, lenyugodni, kicsit "pihentetni" a tudatomat, ha így tetszik, nem várok feltétlenül semmilyen spirituális ráébredést :) 1 hete csinálom, 5 perc ébredés után, 5 perc délben, nyilván kezdő vagyok.
Azt vettem észre a déli alkalmakkor (reggel soha nem fordul elő), hogy becsukom a szemem, mély lélegzeteket veszek, érzem, hogy teljesen ellazulok, nagyon kellemes, de egyszercsak elkezd a szemgolyóm össze vissza rángatózni magától a szemgödrömben, mint a REM fázisban alváskor, de én nem alszom. Ilyenkor gyakran egymás után, nagyon rövid időkre mindenféle random kép, forma villan be, az aluminiumos kolásdoboztól kezdve, egy fás erdőn keresztül a teljesen absztrakt formákig, néha olyan emberek arca, akiket 20 éve nem láttam, azt sem tudom mi van velük. Próbálom elhessegetni őket, de elég nehezen megy és zavar, hogy foglalkozom velük, ezért most már inkább csak átengedem magamat nekik. Nem gondolkozom rajtuk, nem ragadok le egynél, csak suhannak keresztül az agyamon én pedig hagyom, szinte tudomást sem veszek róluk (de emlékszem rájuk utána).
Ez jó dolog, hasznos, vagy hátráltatja a meditáció hatékonyságát? Igazából nyugodtan, kipihenten nyitom ki a szememet egy-egy alkalom után, nagyon hasznos tevékenység, csak nem tudom, hogy ha esetleg jobban gátat próbálnék szabni ezeknek a dolgoknak, akkor lehetne-e jobb az eredmény?
Mit gondoltok?
A képek tök természetesek még az elején, nem elég tiszta a tudat, így jön fel az információ.
Később letisztul és csak akkor jön fel ilyen, ha nagyon mélyre mész.
Ez amiatt szokott történni, hogy nem sikerült teljesen ellazulnod, mielőtt meditálni kezdtél volna. Főleg a rángatózás. Szerintem érdemes lenne kicsit több időt szánnod a meditációt megelőző ellazulásra, és olyankor is lazító gyakorlatokat végezni(csak hogy hatékonyabb legyen), amikor nem meditálsz utána.
Az átsuhanó gondolatokat le kell csendesíteni, de amikor már kellően a meditációd tárgyára összpontosítasz, ezek is megszűnnek. Előzetes gyakorlatként ehhez jó lehet az, ha csak ellazulva igyekszel üresen tartani az elméd, és amint azon kapod magad, hogy godolatok születnek, azonnal elhessegeted őket, és visszatérsz a gondolatnélküli állapot megtartásához. Nem gond, ha felbukkannak a gondolatok, amíg észreveszed őket, és leállítod. Idővel az elme hozzászokik, és percekig tudod majd tartani a gondolatnélküli állapotot. Pár perc alatt már tudod fixálni a koncentrációd a meditáció tárgyán, anélkül, hogy a gondolatok bezavarnának.
Ha ébredés után csinálod, ne várj sok eredményt, akkor kavarogni fognak a gondolatok, mindaddig, amíg teljesen éber állapotba nem kerülsz.
Az egyszerű lazítás még nem meditáció, csak relaxáció. Ha ez a céljod, akkor nem kell feltétlen megállítani a gondolkodást, elegendő, ha a gondolataid arra irányulnak, hogy a tested, és az elméd is nyugodt, békés mederbe terelődjön.
Köszönöm a váalszokat :)
#4 Igazából nem gondolatok suhannak át, csak képek, nem is igazán értem honnan jönnek elő. Nem társul érzés vagy iylesmi hozzájuk, olyan mintha percenként 100 véletlenszerű fotót átpörgetnének előttem.
Amúgy a reggeli meditációm nekem nagyon jó, nem keveregnek akkor a gondolataim, ellenben a délivel ami ugye meló közben van, 600 feladat mellett :P
Akkor reggel még nem vagy túl feszült. Ami jó. Azt jelenti, relatíve jót pihentél.
A képek is gondolatoknak számítanak, csak nem összefüggőek, hanem valahonnan felmerülnek, és nem ragadnak meg. De a figyelmet elterelhetik. Érdekes kísérlet lehet, hogy amikor ezek a képek suhannak, egy téged foglalkoztató kérdést teszel fel saját magadnak, és figyeled milyen képek merülnek fel. Néha hasznos dolgok is előkerülhetnek.
#6 Azt hiszem el is mondtad mi a "gond": én minden bizonnyal csak relaxálok, nem pedig meditálok. A foylamat közben teljesen ellazulnak az izmaim, még levegőt venni is nehézzé válik, szinte kifolyik a nyál a számból. Kicsit úgy csinálok, mintha el akarnék aludni.
Most olvasgattam a kettő közti különbségről, de én nagyon reál beállítottságú ember vagyok, ami nem azt jelenti, hogy elutasítom a másik oldalt, csak nehezebben értelmezem, logikát, vagy akár numerikus összefüggéseket keresek benne. Mit kellene tennem, hogy a relaxációs gyakorlataim eltolódjanak a meditáció felé? Próbáljam meg lecsendesíteni jobban az elmémet és csak egy dologra fokuszáljak magamban (pl légzésre)? Vagy mindenki így kezdi - eleinte csak relaxál és gyakorlattal lesz ebből meditációs folyamat?
A meditáció egy jól magyarázható folyamat. Pszichológiai szakkönyvekben, és tankönyvekben is olvastam róla. Nem feltétlen kell elmenni a misztikus élmények felé. Teljesen realistaként is profitálhatsz belőle.
Én a meditációt úgy kezdtem, hogy meditációs instrukciókat követtem. Évekig nem is sikerült semmi. Aztán tanultam csak meg relaxálni. Mint kiderült, csak a profik tudnak azonnal meditatív állapotba kerülni, mindenki más relaxációból indul.
Ha képes vagy kizárólag a légzésedre koncentrálni, az már meditációnak tekinthető. De koncentrálhatsz egy fogalomra is. Ideák, erények, vagy éppen maga a koncentrált elme érzete. Mindegyik meditáció. Ha a pihenés, ellazulás, feltöltődés, stresszcsökkentés a célod, a légzésre koncentrálás szerintem kiváló. Lelassítod, és elmélyíted olyan mértékben, amilyen mértékben csak tudod. Csak a ritmusára, egyenletességére, mélységére figyelsz. Ez már a meditáció egy formája. Arról nem is beszélve, hogy ez éber állapotban is nyugodtabbá, egyenletesebbé, mélyebbé teszi a légzésed. Könnyebben tudsz ébren is relaxálni. Idővel meditáció közben sem kell majd figyelni a légzésed, mert ösztönösen lassul le erre a szintre. Utána áttérhetsz akár a szívverésed figyelésére is. Észre fogod venni, hogy a légzésed lassításával az is lelassul. Amellett, hogy ezek a gyakorlatok jók az egészségednek mind testileg, mind szellemileg, tudatosítják a tested működését. A testtudatosság pedig hasznos a hétköznapokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!