Mi is az ezotéria?
"A szó főnévi formája a görög 'ezoterikosz' (latinosan 'ezoterikus') melléknévnek, melynek jelentése: belső, benső (ezo=befelé). Bővebb értelemben a lélek belseje felé irányuló utazást, szűkebb értelemben pedig csak a beavatottak számára elérhető misztikus tudást jelent."
Ha a belső körre fűzöm fel a jelentést, akkor igaz a misztikára is, igaz a gazdasági elit ármánykodására is, igaz a hatékonyan összeesküvők benfenteseire is, igaz a techcégek által tárolt adatokhoz hozzáférőkre is...
Ha úgy vesszük sok-sok különféle szerveződésre rá lehet húzni, hogy ezoterikus.
Normális többségi társadalom...
De szeretnék én is Meseországban élni.
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__tarsasagi-elet__1192..
Az ezotéria a kevesek számára elérhető nagy/átfogó/lényegi tudás.
Mondhatni, ha a tudományok nagyjában mester lettél, és látod, megérted, sőt megéled a tudományok közti harmóniát, rendszert, összefüggést, akkor már ezoterikus tudással is rendelkezel.
Nálam akkor kezdődött, amikor az akkor tudományok királyának tartott fizikát olyan szintre emeltem, hogy egy másik legnagyobb kedvencemet, a pszichológiát láttam benne és fordítva. Akkor jöttek olyan felismerések, amiket nem lehet csak úgy leírni, meg kell élni, és bölcsességből átlátni, megérteni.
Az ezotéria mondhatni a valóság tudománya, a fókusz nélküli abszolútum, a mindennel foglalkozó tudomány/vallás egysége, és az ebben lévő, e területen megfogalmazható kisebb és nagyobb tudások, bölcseletek.
Pl, hogy minden egy, vagy minden minden másnak mikro- és makrokozmosza.
Nekem nincs hitem. A hit a gyermekeknek való, a felnőtték tudnak és nem tudnak.
"Mondhatni, ha a tudományok nagyjában mester lettél"
Nem kell ahoz polihisztornak lenni, hogy ráébredj a kozmikus egységre. Sőt még gyermeteg is lehetsz.
Alapból a bennfentes, kevesek által ismert tudást jelenti.
De manapság ennek nincs sok értelme. A valódi tudás nagyon nagy része nyilvános.
Ami bennfentes, az ritkán tudás, legtöbbször áltudomány.
"A valódi tudás nagyon nagy része nyilvános."
Nem mindegy, hogy valamit lexikálisan ismersz és tetszik neked, vagy hogy valóban tudod-e.
Tudhatom én, hogy emberek le tudják futni a Maratont, attól én még nem tudom lefutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!