Lehetséges, hogy a gravitáció úgy működik, hogy egy bizonyos távolság után taszítóerővé változik vonzás helyett?
Én régen olvastam erről egy tudományos ismeretterjesztő könyvben. Azt írták, hogy a sötét anyag ami jelenleg az univerzum tágulásáért felelős lehetséges, hogy nem is létezik. [link] Ugye nagyon sok fizikus azt pedzegeti, hogy nem is létezik ez a sötét anyag vagy valami más prózaibb oka van, pl a neutrínók zérustól eltérő nyugalmi tömege stb... [link]
Nem a sötét anyag ill. energia feszíti szét az univerzumot, hanem a gravitáció teljesen más mint eddig hittük. A gravitáció nagy távolságokban sokan taszítóerőként értelmezik
Ismert, hogy asztrofizikai léptékben, tehát nagyban nem olyan a gravitáció mint nálunk itt a Földön. Nem értik miért kering azonos irányban minden galaxis a tengelye körül. Nem értik miért kering minden csillag azonos ideig a galaxis középpontja körül azaz azonos idő alatt tesznek meg egy teljes fordulatot a galaxismag körül azok is amik közel vannak a maghoz és azok is, akik a spirálkarok végén. Ez még nem is lenne elég, de ennek az időnek mind ugyanannyi az ideje, éppen 1mrd év. Ez azt jelenti, hogy
1 - Nem ismerjük jól a Newton törvényeket
2 - A gravitáció teljesen másképp viselkedik nagy távolságokban, nagy tömegű testek esetén.
Van egy olyan modell ami taszítóerőként értelmezi a gravitációt már a Földi léptékben is, de erről sokat lehetne írni és igen bonyolult, úgyhogy most bele sem kezdek...
Dehogynem.
Ez a valósággal kapcsolatos kérdés volt.
Annyit kérdezett, hogy "lehetséges-e", nem állított semmit.
Nincs megtagelve semmi a kérdésen és a kérdező nem kommentelt még.
Lehet rossz témakörbe írta ki.
16-18
Nem, ide írtam ki.
Elég távol áll tőlem a fizika, így semmilyen mértékben tovább magyarázni, pláne bizonyítani meg megvitatni nem tudom a felvetésemet, csak úgy felmerült bennem, hátha olvasott valaki valamit erről.
Köszi 14, ez nagyon érdekes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!