Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogyan értelmeznétek ezt a koant?

Hogyan értelmeznétek ezt a koant?

Figyelt kérdés

Kjögen mester egyszer azt mondta:

- A zen olyan, mint amikor valaki a fogaival kapaszkodik

az ágba egy szakadék felett. Kezével nem

éri el az ágakat, lábával nem éri el a fa törzsét. Megjelenik

egy vándor a fa alatt, és megkérdezi tó1e:

"Miért jött Bódhidharma Kínába?"

Ha nem válaszol, akkor nem teljesíti a kötelességét.

Ha válaszol, akkor lezuhan és elveszíti az

életét.

Mit tegyen ez az ember ott fenn a fán?

#koan
2022. aug. 14. 16:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Nem értelmezem.

(Nem vagyok otthon a zenben, de úgy tudom értelmezéssel nem lehet megoldani. Amugy én se tudom)

2022. aug. 14. 18:05
 2/12 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy agyban nem lehet, de csal el kéne indulni valamerre :)
2022. aug. 14. 18:12
 3/12 anonim ***** válasza:
Szerintem ott is meg lehet oldani, ahol vagy. :)
2022. aug. 14. 18:14
 4/12 A kérdező kommentje:
😂😂 Igen.
2022. aug. 14. 18:16
 5/12 anonim ***** válasza:
75%

Mégis hogyan nem éred el azt az ágat a kezeddel, amibe a fogaddal kapaszkodsz?

Válaszolni pedig egyik lehetőségnél sem lehet, mert ha úgy dönt elengedi az ágat, akkor gyorsabban lezuhan, mintsem válaszolni tudjon. Mindegy.

Én úgy értelmezem, hogy ezt egy nagyon rövid kezű ember talált ki, aki még soha nem látott zuhanni semmit sem. De én biztos nagy paraszt vagyok.

2022. aug. 14. 18:39
 6/12 Grimfox ***** válasza:
84%
Válaszolnia kell. A zen szerint ha meghalsz a zen gyakorlása közben, vagy aközben, hogy a dharmát átadod valakinek, az nem negatív dolog. Úgy általában a halál nem az. Ha nem válaszol, az azt jelenti, hogy az életét többre becsüli, mint a dharmát, és nem jó úton jár a felébredés felé.
2022. aug. 14. 18:52
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszi Grimfox.

Én is arra a jutottam, hogy válaszolni fog, mert (feltehetőleg!) tudja, hogy a test nem azonos az elmével és a halál az nem a dolgok vége. Ha ezt nem tudja, akkor tök felesleges a zen útján maradnia.

De te jobban megmagyaráztad.

2022. aug. 14. 18:57
 8/12 Grimfox ***** válasza:
Van egy jó könyv a témában, amit nemrég adtak ki. Dógen mondásait, és bölcsességeit írta le az egyik tanítványa. Sóbógenzó-zuimonki a címe. Az tele van hasonló mondásokkal, történetekkel, és a magyarázataikkal.
2022. aug. 14. 19:01
 9/12 A kérdező kommentje:
Megkeresem. Nekem csak koan-gyűjtemények vannak, magyarázat nélkül.
2022. aug. 14. 19:14
 10/12 anonim ***** válasza:
Kicsit realistább próbálok maradni. Mennyi ideje marad válaszolni (átadni a tanítást) miközben zuhan? Nem éri meg kinyitni a száját, csendben maradni meg kínszenvedés! Ha ezeket meghaladja, akkor marad a jelen pillanat, minden ami MOST VAN! Az meg olyan, amilyen. A többi pedig rajta múlik!
2022. aug. 16. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!