Meditáció közben vagy tudatos álmodáskor tényleg lehet látni foszlányokat a jövőnkből? Van olyan akinek sikerült/meg is valósult?
Ha lehet látni bármit, azt el kell engedni - és visszatérni a gyakorláshoz.
A meditáció célja az hogy tudatosan átéljük a jelent. (Nem cél az hogy firtassuk a jövőt..)
Ne haragudjon, de tudatos álmodás nincs, mert az álom a tudatalattiból jön. Ha tudatos, akkor az "álmodozás".
"Freud szerint mindaz, amire ébredés után az álmainkból emlékezünk, a tudattalan, primitív gondolataink, ösztöneinek és vágyaink szimbolikus megjelenítései. Ezeket az álomemlékeket elemezve a tudattalan tartalom feltárul a tudatos elménk előtt. A tudattalanunk elnyomásából eredő lelki problémák (szorongás, alacsony önértékelés, szégyenérzet stb.) megközelíthetővé és ezáltal megoldhatóvá válnak."
(Forrás: [link] )
Freud álomelemzése, és általánosan a tudattalanra vonatkozó elméletei már meghaladottak.
A tudatodban megjelenő dolgok nagy része is a tudatalattiból származik. A kettő nem különül el élesen, és elég nagy a forgalom mindkét irányba.
A tudatos álmodás pedig létező jelenség, legtöbbször spontán következik be. Van aki hajlamosabb rá, van aki egyáltalán nem.
A jövődet nem tudod kifürkészni, de önismerethez például nagyon jó.
Egy érdekes eset: párom megsérült, és öntudatlan állapotban ordítozott. Meg is lepődött, amikor utána mondtuk neki, mert amúgy sem egy kiabálós fajta.
De kíváncsi volt rá, és képes volt "visszahallgatni" meditálás közben.
Értem, köszönöm. Azért maradt meg ez a mondat, mert magamra ismertem. Bizonyos esetekben érzem, hogy még ébren vagyok, és az álmot is kezdem már látni, szóval nem vékony, hanem néha gyakorlatilag nincs is határ. Amit ilyenkor látok, érzek, azt akárhogy erőlködöm, nem tudom tudatosan visszaidézni. Emlékszem tisztán, de hiába, mert pont olyan különbség van, mint aközött amikor átélek valamit és aközött amikor később rágondolok. Ez nagyon különleges. Talán valami pszichiátriai betegségről szóló cikk volt, nem ezoterikus téma, ezt nagyon megjegyeztem, hogy ha hipnotizálni akarnak akkor ne hagyjam magam :)
Tudatos álmodásban igazad van. Nálam évekkel ezelőtt kezdődött, hébe-hóba, aztán az elmúlt időszakban történhetett valami, mert általános jelenséggé vált. Írta valaki, hogy az álmodozás, hát nem. Össze sem lehet hasonlítani a tudatomnál lévő álmodozást a tudatos álmodással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!