A macskák (és a ragadozó állatok) a sátán befolyása alatt állnak? Milyen információtok van erről a témáról?
Még mielőtt bárki félreértené a kérdést, jelzem, hogy nem vagyok macskaellenes.
Egyszerűen érdekel a kérdés.
nem, nincs köze a sátánhoz.
9 nem gonoszabbak a kutyák a macska szórakozásból, játékból is vadászik míg a kutya s a legtöbb ragadozó csak ha éhes. Így a házimacska elég agresszív vadász....
a macska a babonáknak köszönhetően kapott ilyen, bocsi miatta de fszágot.
szerintem korábban is volt valami de a boszorkányüldözéssel csúcsosodott ki. Mert elvileg alakot váltottak a szipirtyók és az általában a macska volt.... a boszikat meg kik pogány vallás hívei voltak, szóval nem keresztény azt kapásból a sátánhoz kötötték (ma is, kb ugyan azok a sátánisták, legalábbis amiket sikerült róluk gyűjtenem)
Vagyis egy középkori agyfsz.
8 a tiédet olvasva, főleg itt: "...hogy démonok, ördögök szálltak meg egy-egy állatot, de csak egyedekről van szó"
a veszettség jutott az eszembe, régen simán nézhették annak, a fura szokatlan viselkedés, az agresszió stb
11, az egy nagyon "furcsa" hely lehetett...Gyakorlatilag babonákra alapozott az illető egy ilyen kijelentést. A kecskét a középkor óta asszociálják a sátánnal. Az ószövetségben izráel tizenkét törzsének egyik fontos bűnbánati szertartása kapcsolódott a kecskebakhoz. (a bűnbak áldozat) A macskákat meg csak azért tartják gonosznak, mert a középkorban valaki sikeresen összekapcsolta a macskát a boszorkánysággal. Azt viszont nem tudom, hogy a pókot hogy sikerült belekeverni...
Mondjuk azok után, hogy ha jól emlékszem az a hit gyülekezete prédikátor kijelentette, hogy a jóga arra van, hogy démonokat idézzenek meg vele, annyira már nem meglepő ez sem.
"Azt viszont nem tudom, hogy a pókot hogy sikerült belekeverni..."
Azt én sem tudom, ha tippelnem kéne magyar nyelvjátékra gyanakodnék, mint Pók-ól...de ugye nem, csak így is belekeverhető. :)
Ha más vonalon közelítem utalhat Lokira a cselszövőre (egyes elméletekben pók alakban is megjelenhetett), de hogy a párhuzam is meglegyen Loki lányára Hellára a halál Istennőjére. Nemtudom én érzek párhuzamot Hella és az Hell között. Még a mitológiában is passzol (kb... ahogy a menny a hősök csarnokára)
De minden bizonnyal a keresztény értelemben inkább szimbolikus, az ármány és a sötét gondolatok épp úgy hállózzák körbe az embert mint a pók a hálójával. Majd megfertőzi/megmérgezi az elmét. S mint bábmester a marionett bábút, úgy az elvakított düh is bábként játszik a testtel.
Régen ezt úgy hívták, hogy megszállt az ördög, ma meg hirtelen felindulásból elkövetett... akármi nem csak a legrosszabb forgatókönyvre igaz.... minden olyan érzés ami behálóz, elvakít, megköt... stb legyen a gyakoribb a párkapcsolat. A ragaszkodó és a megcsaló, mert ebben valamelyikből vagy mindkettőből mindenkinek van tapasztalata. ilyen vagy olyan áldozatként.
Ezekre a pók és a hálója egész jó hasonlat. A kereszténységbe, de szerintem a többi vallásba is bele is illik.
Nem tudom, mennyire igaz, de ezekre tudok gondolni (Archne-n kívül nem sok történetet találtam. Úgyhogy a pókot a kereszténységben sincs meg :(( )
Pedig a póknak elég sok pozitív szimbolikája is van. Türelem, védelem, bölcs tervezés. A negatív szimbolika, amit mondtál biztos, hogy közrejátszik a pókok megítélésében, csak keresztény szempontból lóg ki, mert a pók rossz tulajdonságairól sehol nem beszélt a biblia, hasonlatként se használta. A méreg-bűn-gonoszság analógiákat a kígyóhoz kapcsolták.
A pokol szó a germán nyelvekben tényleg szinte biztosan a Hela/Hel, és a birodalma, Helheim nevéből ered. De Helheim nem pokol volt, csak alvilág. Akik nem váltak einherjar-rá, azok mind oda kerültek, függetlenül attól, milyen életet éltek. Ez inkább a görög hádésszal(alvilág, nem isten), és a héber seollal hozható párhuzamba. Keresztény behatás az, hogy az alvilágot pokollá minősítették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!