Nagyon érdekel atlantis története ti mit tudtok róla?
Figyelt kérdés
Hol érdemes keresgélni utánnanézni a dolgoknak? A minap láttam egy videót ahogy egy egyiptomi ásatásról előkerült kis kúp alakú dísztárgy hatással volt a környezetére. Egyesek szerint talán meteoritból készülhetett.
Az egyiptomiak rendszeresen készítettek használati tárgyakat meteoritból, pl. tőröket.
Ennek mégis mi köze Atlantiszhoz?
2021. júl. 9. 11:38
4/11 Grimfox válasza:
Az egyiptomiak nem munkálták meg a vasat. A meteorvasat pedig, ami nikkelt, és más nehéz ötvözőfémeket tartalmaz, még jóval később is csak kevesen tudták megmunkálni, tárgyakat készíteni belőlük. Egyiptomban meteorüvegből, tektitből készítettek ékszereket, de annak a megmunkálása messze nem olyan nehéz, mint a meteorfémé.
Akkor miért olvasható mindenhol az, tudományos, meg szkeptikus, de még egy rakás ezoterikus oldalon is, hogy az egyiptomiak rezet, maximum bronzot tudtak csak megmunkálni? Tutenkhamun még csak nem is egy kései uralkodó volt. Szerszámokat is találtak vasból, vagy csak fegyvereket? Több hasonló lelet is van? Meteorvasból ilyet kovácsolni nem egyszerű, főképp ha olyan civilizációról van szó, amiről mindenütt azt olvasni, hogy réz, meg bronz volt a maximum.
Szerintem attól függ, hogy Egyiptom melyik korszakáról beszélünk. Azért a birodalom 3000 évig jelent volt aktívan az ókorban.
Importálhatták is a vas eszközöket. A wiki szerint az első bizonyíték vas megmunkálására az i.e. 6. századból van Egyiptomban.
2021. júl. 9. 13:45
10/11 Grimfox válasza:
De a Tutankhamun tőr valamikor i.e. 1300 körülre van datálva. Ahogy elnéztem, meteorvasat, és más nyers vasat megmunkáltak hevítéssel, kalapálással, de a kohászat még nem volt elég a vas olvasztásához. Valószínű ezért szórványosak a vastárgy leletek. Ha volt vas, fel tudták dolgozni, de előállítani nem állították elő. Legalább is nem találtam erre utaló cikket. I.e. 6. században már lehet hogy épp átléptek a korai vaskorba.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!