Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Vannak-e veszélyei annak,...

Vannak-e veszélyei annak, amikor valaki egyedül és mindenféle tapasztalat nélkül próbál meg meditálni?

Figyelt kérdés
Gondolok például arra az egyszerű alap technikára amikor az ember egy csendes, nyugodt helyet keres, megpróbálja elcsendesíteni az elméjét, és nem gondol semmire, vagy pl. megpróbál befelé figyelni? Meditáció alatt szükséges-e valamiféle előkészület, le kell-e védeni magunkat az esetleges kellemetlenségek, sötét dolgok ellen? Biztonsàgos-e egyedül, egy könyv instrukciói alapján elkezdeni meditálni, vagy a kezdeti lépéseknél ajánlottabb-e inkább egy tapasztaltabb ember társaságában elkezdeni mindezt?

2021. márc. 24. 01:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
#10 Fog az menni, max. nem bírja és hamar megtorpan. Mindenki érzi a saját határait!
2021. márc. 24. 20:01
 12/21 Grimfox ***** válasza:
100%
Szerintem a fokozatos, de viszonylag folyamatos fejlődés lenne a lényeg, ezért egyből haladó gyakorlattal kezdeni, és aztán megtorpanni nem biztos hogy ideális.
2021. márc. 24. 20:19
 13/21 anonim ***** válasza:
45%

"Gondolok például arra az egyszerű alap technikára amikor az ember egy csendes, nyugodt helyet keres, megpróbálja elcsendesíteni az elméjét, és nem gondol semmire..."

Ebből a megfogalmazás

ból én azt értem, hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, és nem egyszerűen "mindenféle tapasztalat nélkül" csinálnád.

Így vannak veszélyei.

Általában ha az ember újonnan kezd valamibe azt tapasztalat nélkül teszi. (ugye attól kezdés)

A meditáció viszont a hétköznapi létállapotainktól nagyon eltérő valami. A tudattal kapcsolatos "gyakorlat", amibe nem jó mindenféle testi, érzelmi, szellemi előkészítés, előképzettség nélkül belekezdeni.

Ha ezeket jó ideje gyakorlod (rendszeresen mondjuk egy év) akkor érdemes meditációval próbálkozni.

Olyan ez mintha valamely irodakukac egyik napról a másikra nekivágna megmászni az Everest-et. Vagy általános iskola után bevállalni valamely multicég irányítását.

Laikusnak tűnhet úgy, hogy menni fog.....

2021. márc. 25. 09:18
 14/21 A kérdező kommentje:
A meditáció nem teljesen új terület nekem. Agykontroll tanfolyamot pl. már végeztem, és Domján László hanganyagaira már nem egyszer meditáltam (kifejezetten jó közérzet fogott el a meditáció után). Csoportos meditációban is vettem már részt, amit mindig vezetett valaki. Úgy fogalmaznék, hogy egyszer egyszer már csináltam ilyesmit, nem nem állítom, hogy értenék is hozzá. Amikor a veszélyeire utalok, arra gondolok, amit másoktól hallottam, illetve olvastam. Könyvből azt olvastam, hogy minden meditáció előtt szükséges lehet egyfajta előkészület, hogy bizonyos sötét entitások (elhunyt lelkek, ártó szellemek) ne tudjanak ránk csatlakozni, és ne legyen rajtunk támadó felület. Ehhez nem igazán értek. Van, akitől egy olyan történetet hallottam, hogy meditáció közbe egy ismerős rokona tapadt rá az illetőre, akit csak az illető tanítómestere tudott "leszedni" róla, ami nem volt egyszerű folyamat. Olvastátok pl. Kyriacos C. Markidestől a Ciprusi mágust? Valami ilyesmire gondolok.
2021. márc. 25. 17:15
 15/21 A kérdező kommentje:
A hozzászólás posztolása után rögtön találtam pár helyesírási hibát a mondataim között... de most már mindegy. Kár, hogy az elírásokat utólag már nem lehet korrigálni...
2021. márc. 25. 17:19
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

14-es Kérdező!

Én nem ilyen vészélyekre gondolok. "Egyszerű" idegrendszeri zavarok, orvostudomány által is ismert pszichiátriai borulás.

A tudat transzcendens dolog, de a testünkhöz szorosan kapcsolódik. Tehát a tudati folyamatok tükrözódnek a testi állapotokban, folyamatokban. Az idegrendszerünk az anyagi valóságban működik. Ennek fiziológiai folyamatia sérülhetnek válhatnak rendellenessé.

Aki leszavazta 13-ast, az tud valami értelmes érvet is mondani?

2021. márc. 26. 10:06
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Az igaz, hogy hozzá lehet szoktatni a tudatot a meditációhoz (hozzá is kell), de ezekkel a gyakorlatokkal (tükörmeditáció, meditáció) szépen fokozatosan lehet haladni, ha az ember figyeli hogy mi zajlik benne. Ha valami kemény dolog jön elő, akkor leáll egy időre, feldolgozza az adott témát. Én így így csinálom! A tükörnél csak nézni kell, a meditációnál viszont csendben lenni, ha nagyon leegyszerűsítem! A zen buddhizmusban például nem számít a testhelyzet, ha magát az önmagában nyugvó tudatot nézzük. Ezért mondják, hogy akár falevél seprés közben is meditálhatunk! Ez egy minőség, ami megváltozott tudatállapot következtében van jelen. A meditáció csak egy eszköz ennek az eléréséhez. Akadályok (félelmek, gátlások, hiedelmek) vannak, amiket pont ezzel az eszközzel számolunk fel, és ez jókora illúzióvesztéssel is együtt jár!
2021. márc. 26. 10:40
 18/21 A kérdező kommentje:
Elementálokra, rossz indulatú, földhöz ragadt, tárgyakhoz, helyekhez, emberekhez, szokásokhoz (pl. valamilyen függőséghez) szorosan kötődő lelkek, démoni erők megjelenésére gondolok, amikor más tudati állapotba kerülünk. Hogy meditáció alatt előfordulhat-e ilyesmi és hogy mennyire ajánlott egyedül, viszonylag tapasztalatlanul elkezdeni meditálni. Gondolom ez az adott személy rezgés szintjétől, lekülete, gondolatai minőségétől is függhet.
2021. márc. 28. 14:38
 19/21 anonim ***** válasza:
84%
Ha napközben dolgozol az önzetlenségeden, morális vagy, őszinte vagy, azt nem nagyon szeretik a negatív lények. Megtörténhet, hogy másokon keresztül provokálnak, de azt meg nem kell felvenni és lejátszod amit le kell. Közvetlen családtagjaidon keresztül is szapulhatnak, ha nem tiszta a viszony. De ha emberhez méltóan élsz, kicsi az esélye hogy hozzád kapcsolódnak. Földelésnél szokott még megbomlani az egyensúly, ott kijátszhatják a sérülékenységedet, ha nem vagy lelkileg tiszta. Ha viszont tiszta vagy, megint nem beszélhetünk hatalmas támadásokról. Pláne egy tisztább tudattal jóval előbb fülön csípheted a saját és mások folyamatait. Ezzel meg is előzheted vagy egy jól irányzott technikával csapást mérhetsz rájuk. Lehet ez egy mantra, pozitív gondolat, akármi. Meditációnál kicsit kitágulsz, így megint csak előnyös előtte földelni. Ha sport, munka, testiség megvan, akkor elvileg túl nagy baj nem lehet. A meditációnál elég a csend és a figyelem. A legnagyobb baj azzal szokott lenni, amikor elfárad a tudat és reflex szerűen kioltódik, azaz elalszol. Az egó néha így védekezik a tapasztalások, a tudatosság és a fejlődés ellen.
2021. márc. 29. 07:52
 20/21 anonim ***** válasza:

Hát, kérdező... Sajnos saját tapasztalat alapján írok... Nekem nagyon bebaott, hogy nem tanultam, csak olvastam könyveket.

Én is jártam AK-ra, erre, arra, de az más.

Ha teheted, tényleg menj el inkább megtanulni.

És ha valaki még olvassa ezt a kérdést, illetve a hozzászólásokat, neki is ezt üzenem.

2022. okt. 18. 16:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!