Mit jelent, hogy figyeljük meg a gondolatainkat? Hogy ne engedjük át magunkat nekik, csupán megfigyelői legyünk?
Minden gondolatnak megfigyelője vagy, csak nem mindegy, hogy tudatosan vagy tudattalanul. Ha tudattalanul, akkor azonosulsz vele, ha pedig tudatos vagy a gondolkodásra, akkor képes vagy tovább engedni.
A lényeg, hogy ne próbálj meg csinálni valamit, mivel pont, az ellenkezőjét kell tenned. Anélkül kell tovább engedned a gondolatokat, hogy bármit kezdenél velük. Minél többször figyelsz a jelenre, annál nagyobb mértékben leszel a gondolataid ura.
Én nem tanácsolom, hogy próbáld megfigyelni a gondolataidat. Ha tudatos leszel, automatikusan megtörténik a nem azonosulás. Ahhoz, hogy tudatosabb legyél, a jelenre kell figyelned. Akár a testedre. Én a testemet használtam elég sokat. Főleg a lábamban tartottam a figyelmem.
Tehát ne a gondolataidat próbáld megfigyelni, hanem azt, ami az elméden kívül van, ezáltal elvonódik a figyelmed az elmédről.
Az a lényeg, hogy ne éld bele magad, ne legyenek érzelmeid, ha valamire gondolsz.
Amúgy az a legjobb, ha nem gondolsz semmire.
A gondolatainkat az értelműnk termeli, ő pedig imád középpontban lenni. Annyira okos, hogy elhiteti velünk, hogy ő = te, pedig nem így van, ő is csak egy eszköz, mint például a durva fizikai test, ha kell akkor használom, ha nem kell akkor nem használom. Ha sokáig nem figyelsz az értelmedre akkor a gondolatok is lelassulnak, és akkor olyan dolgok fognak kitárulni előtted amik addig rejtve voltak. Pontosabban ezek a dolgok velünk voltak gyerekkorunkban, csak ahogy kondiciónálodott az értelműnk úgy napról napra elveszitettük őket.
Koncentrációval kell kezdeni ez az 1. lépcső, úgy könnyebb (gyertya, légzés kinek mi jön be)
5 lépcsőből áll az út:
koncentráció
meditáció
kontempláció
üdvözülés és
megvalósulás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!