Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Miért van ekkora külömbség a...

Miért van ekkora külömbség a valódi énem és a csillagjegy szerinti énem között?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekes mert csillagjegyem szerint szűz vagyok de mégis imádok irányítani, kontrollmániás is vagyok egy kicsit, és az összes horoszkópos weboldal szerint hozzám egy olyan pár passzol aki szeret irányítani pl.:Kos és én nekem kell őt dicsőíteni akkor attól feláll a szőr a hátamon....Ez így mi a franc?!? XD

#párválasztás #Horoszkó #Szeremi horoszkóp
2018. aug. 23. 16:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
27%
Számos oka lehet de hogy nondjak egy példát, lehet hogy most még túl korai azonosulnod a leirtakkal, mert nem tartasz még ott.
2018. aug. 23. 16:46
 2/11 anonim ***** válasza:
35%
Nocsak, csak nem kezdesz rájönni, hogy egy kamu baromság az egész? :O
2018. aug. 23. 16:53
 3/11 anonim ***** válasza:
56%

Mit étesz csillagjegy alatt?

Napjegy vagy adszcendens?

A társadalom felé megnyilvánuló éned, azaz az egód jellemzőit az aszcendens szerint érthető.

2018. aug. 23. 18:26
 4/11 anonim ***** válasza:
42%
Mert semmi értelme az asztrológiának?
2018. aug. 23. 20:26
 5/11 anonim ***** válasza:
41%
Mert a szüleid hazudtak a születési éveddel kapcsolatban. Örökbefogadtak.
2018. aug. 23. 20:29
 6/11 A kérdező kommentje:
Amúgy nagyon érdekes. Megértem ha valaki nem hisz benne de én is mégdöbbentem menyire sokszor egyezik meg egy ember személyisége és a horoszkóp szerinti jelleme. Pl.: van egy ismerősöm aki az őrületbe kerget az egoista nagyképű köcsög viselkedésével és a túlzott hiúságával, és én meg gondoltam megnézem a horoszkópja mit ír. Hát nem oroszlán?!?XD. Ugyhogy ez nagyon is igaz.
2018. aug. 24. 00:19
 7/11 A kérdező kommentje:
És amúgy sokminden igazat is ír a szűz jellemzése.
2018. aug. 24. 00:20
 8/11 anonim ***** válasza:
A horoszkóp összetettebb annál, hogy napjegy meg ascendens. Nézz egy részletes elemzést, pl. az astro-seek oldalon, aztán meglátod, hogy mi dominál, nem biztos, hogy a napjegy.
2018. aug. 24. 10:11
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
Azért van, mert vagy te vagy félresikerült, vagy pedid a horoszkópod.
2018. aug. 24. 18:22
 10/11 anonim ***** válasza:
0%

>>Amúgy nagyon érdekes. Megértem ha valaki nem hisz benne de én is mégdöbbentem menyire sokszor egyezik meg egy ember személyisége és a horoszkóp szerinti jelleme. Pl.: van egy ismerősöm aki az őrületbe kerget az egoista nagyképű köcsög viselkedésével és a túlzott hiúságával, és én meg gondoltam megnézem a horoszkópja mit ír. Hát nem oroszlán?!?XD. Ugyhogy ez nagyon is igaz.<<

Úgyhogy ez nem igaz. Te olyannak látod, amilyennek szeretnéd látni. Ha előre eldöntöd, hogy az emberek 12 féle csoportba besorolhatók, akkor már el is veszítetted az objektivitásodat, mert előfeltételezéseid vannak.

Az emberi agy úgy épül fel, hogy mindenhol megtalálja az összefüggéseket. Ez evolúciós szempontból előnyös volt. Most is hasznunkra van, ugyanis ennek a tulajdonságunknak köszönhetően képesek vagyunk elégtelen válaszokból a helyes következtetésre eljutni. Ugye nem kell magyarázni, egy nyomozás milyen aprólékos munka, és az apró nyomokból egy komplett esemény rekonstrukciójára képesek vagyunk. Ezért is nagyon népszerű a krimi mint műfaj.

Ellenben ez a tulajdonságunk sok esetben ellenünk dolgozik, ugyanis ott is képesek vagyunk összefüggéseket látni, ahol valójában nincsenek is. A legjellegzetesebb példa, amikor arcokat, állatokat és egyéb dolgokat látunk bele természet képződményekbe, felhőkbe, sziklákba, növényekbe, sivatagokba. Ezért van az is, hogy sok esetben két egymást követő esemény kapcsán azt hajlamosak vagyunk felfűzni egy ok-okozati szálra, és azt gondoljuk, hogy mivel a második követte az elsőt, ezért a második az elsőnek az egyenes következménye. Pedig erről szó sincs. Ez az „utána, tehát miatta” gondolkodási hiba. Amikor valakinek fáj a feje, kap rá egy puszit, aztán elmúlik a fejfájása, kilogikázza, hogy a puszitól múlt el. Ami egyébként spontán, puszi nélkül is elmúlt volna. Ez már nagyon kicsi korban belegyökerezik az emberbe, és nehéz felismerni, ráébredni, hogy hibás a gondolatmenet. Amikor azt mondja valaki, hogy meghalt az apja, és abban a pillanatban leesett egy kép a falról, akkor a két esemény között akaratlanul is összefüggést gyárt. Pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ha megvizsgáljuk, mekkora valószínűséggel esik le egy kép a falról, azt látjuk, hogy igen gyakran. Ahogy az is igen gyakori, hogy emberek halnak meg. A nagy számok törvénye alapján szükségszerűen bekövetkezik, akár naponta többször is ilyen véletlen egybeesés. Naponta többször is előfordulhat. Csak valaki nem tud racionálisan gondolkodni, és azt hiszi, a kettőnek köze van egymáshoz, mert egymás után történt, és nem lehet véletlen, pedig mint látjuk, pontosan az.

További érdekes játéka az elmének, és ez már az emberi pszichológia körébe tartozik, hogy minél kevésbé konkrét egy állítás, annál inkább igyekszik az ember az ismeretlen, homályos részeket konkrét részletekkel megtölteni. Ezért „működik” a jóslás és az asztrológia, mert látszólag a jövőre vonatkozó jóslatokat tesz. Azonban ha alaposan szemügyre vesszük ezeket az állításokat, láthatjuk, hogy a lehető legritkább esetben fogalmaznak világosan és konkrétan. Sokszor használják a feltételes módot, így: „Családi kapcsolataiban változás állhat be – ha ön is úgy akarja.” No, ez miféle jóslat? Nesze semmi, fogd meg jól. Mindenki azt ért bele, amit akar. Legtöbb embernek vannak családi kapcsolatai. Legtöbb ebből nem teljesen zökkenőmentes, tehát ha vaktában találgatunk, hogy neked családi problémáid vannak, jó eséllyel beletrafálunk, mert 100 emberből 99-nek vannak. Aztán hogy milyen változás áll majd be, arról nem szól a jóslat. Jó irányba, vagy rossz irányba, erről sem. Ha meg mégsem áll be semmilyen változás, ott a mondat végén, hogy nem is akartad eléggé, hogy bekövetkezzen. A hideg olvasásról könyveket írtak, bárki által megvásárolható, és a technika elsajátítható. Annyi a lényege, hogy az ember hajlamos egy állítást magára nézve igaznak érezni, ha egy kicsit bókolnak a hiúságának. Többféle trükköt bevetnek egyidejűleg, a sörétes puskát, a szivárványtrükköt, a Barnum-hatást. Ezekről a Wikiben itt olvashatsz bővebben: [link]

Ha pedig érdekel a téma, akkor rátalálhatsz azokra a kutatási eredményekre, publikációkra, szkeptikus cikkekre, amelyek az asztrológiával foglalkoznak. Rengeteg van belőlük, ajánlatos az érem mindkét felét megvizsgálni, mert csak úgy kapsz teljes képet. Én nem foglak győzködni semmiről, így is kimerítettem már egy fórumkomment kereteit. A többi a te dolgod.

Ui.: A Nők Lapján meg hasonló újságokban a horoszkóp-rovatot jellemzően a kezdő újságíró-növendékek kapják, mert ott büntetlenül és következmények nélkül gyakorolhatják a kétértelmű beszédet és a manipulációt, amely minden újságíró elengedhetetlen kelléke. Nem tudósok, nem csillagjósok és nem is asztrológusok, hanem főiskolás fiatalok csinálják szórakozásból, amíg komolyabb megbízatást nem kapnak. 😉

2018. aug. 25. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!