Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » Mennyire hisztek a horoszkópna...

Mennyire hisztek a horoszkópnak? (többi lent)

Figyelt kérdés

Nem a napi/heti horoszkópra gondolok a tv újságból, mert az hülyeség, hanem alapjáraton a jellemzésekre.

Én igazából a szkeptikus típusba tartozom ezt a témát illetően, bár tény, hogy a saját jegyem, az ikrek jegy jellemzése színte totálisan igaz rám az apró részleteket tekintve is.

A párkapcsolatot illetően is vannak igaznak tűnő állítások, pl nyilas jegyű barátnőmmel remekül megvoltunk, amíg én nem vetettem véget a kapcsolatnak (ez is jellemző az ikrekre elvileg, nem bírnak sokáig 1 társ mellett maradni).

Szerintetek jól sikerült évezredes humbug, vagy van lényeges igazságalapja is?

2013. dec. 16. 10:44
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Teljesen jók az érveitek. Azt várnám mé, hogy egy horoszkópguru is elmondja a véleményét hasonló érvekkel.
2013. dec. 17. 07:06
 12/14 Five Star ***** válasza:

Sokmindent írtatok, próbálok mindenre válaszolni.

"De azt is mondják, csak az aszcendenssel együtt ér valamit egy jellemzés?"

Így van, anélkül nem sokat ér.

"Ha ez igaz, akkor hogyan lehet kijelenteni, hogy pl. a Bak ilyen vagy olyan?"

A Baknak van egy alap szimbolikája, de nyilán ez csak arra vonatkozna 100%-osan, aki színtiszta Bak, minden bolygója ott áll, stb. Ilyet én még nem láttam, és szerintem nem is fogok :)

Aki azt mondja neked, hogy minden Bak Nap-jegyű ember ilyen vagy olyan, az hülyeségeket beszél.

"Sokkal könnyebb azt hinni, hogy a bolygók felelősek a kapcsolataink alakulásáért, mint hogy mi magunk vagyunk azok."

Aki ilyet mond neked, az nem ért az asztrológiához. A bolygók nem felelősek semmiért, hatással sincsenek ránk, ezt az asztrológia soha nem állította, ez a szkeptikusok körében egy közkedvelt tévhit. A bolygók egyszerűen égitestek, fizikai törvények szerint mozognak, ezen kívül mást nem nagyon tesznek, nincsen semmilyen „tudatuk” és rohadtul nem érdekli őket a földlakók élete. Az az „asztrológus”, aki azt mondja, hogy a bolygók hatással vannak ránk sugárzás vagy akármi formájában, még nagyon kezdő, és az egész alapjaival nincs tisztában!

Az asztrológia azt mondja ki (amit egyébként nagyon sok vallás/spirituális irányzat), hogy az egész világ egy univerzális rend szerint működik. Hívhatjuk ezt Istennek, Allahnak, „Felsőbb Rendnek”, akárminek, az teljesen mindegy ebből a szempontból. Valamilyen szinten a fizika és kémia is ezekkel az univerzális törvényekkel foglalkozik, csak nyilván nem spirituális szinten, de nem is az a feladatuk. Ez az univerzális rend MINDENRE igaz az egész világban, benne van minden ember minden cselekedetében, érzelmében, a fizikai törvényekben, és igen, a bolygók is eszerint mozognak (ebben szintén stimmel a legtöbb vallás és a tudományok nézeteivel, ugye a gravitáció is pl. ugyanúgy igaz mindenhol mindenre).

Emiatt, mivel ugyanazt a rendet követik, a bolygók szimbólumai bizonyos dolgoknak (nyilván itt már spirituális dolgokról beszélünk), jelezhetnek pár dolgot, mert ugyanazt a rendet, törvényeket követik, mint a mi életünk. Olyanok, mint az útjelző táblák: ha látsz egy éles kanyar táblát, az azt jelzi neked, hogy hoppá, legyél óvatos, itt nehézségekre számíthatsz, de nem a tábla miatt van ott a kanyar és a tábla semmilyen hatással nincs arra, hogy hogyan alakul az út!

Vagy egy másik példa: az óra. Mondjuk nekem találkozóm van délután 5 órakor valakivel, de ránézek az órámra, és azt mutatja nekem, hogy 5 óra 5 perc. Tudom, hogy elkéstem, de nem azért, mert az órám 5 óra 5 percet mutat, hanem azért, mert elb…tam az időt! Az óra csak megmutatja nekem, hogy hoppá van, de nincs konkrét hatással az eseményekre. Egy horoszkóp olyan, mint egy nagyon bonyolult, rengeteg mutatóval rendelkező óra, amiről le lehet olvasni a dolgok állását.

"Amellett azt azért tudni kell, hogy a Nap valójában nem ott van, ahol az asztrológia mondja. Pl. én nyilas lennék, de a Nap nem a nyilasban van a születésnapomon."

Így van! Az asztrológiai és asztronómiai bolygóhelyzetek sokmidnenben különböznek. Nem szabad keverni a kettőt! Például az asztrológiai Nyilas az az égboltnak az a területe, ami egy asztronómiai csillagképről, a Nyilasról kapta a nevét.

El is érkeztük a másik dologhoz: a csillagképek. A csillagképeknek szintén, a bolygókhoz hasonlóan semmi hatásuk sincs ránk, de még csak nem is jeleznek semmit. Azon kívül, hogy a nevük ugyanaz, semmi köze nincs egymáshoz az asztrológiai és asztronómiai csillagképeknek!

Erről rajzoltam is egy ábrát gyorsan, nyilván ez kézzel készített, és nem pontos, csak érzékeltetni akartam a különbséget az asztrológiai és asztronómiai csillagképek között.

[link]

Egyrészt: abban a síkban, amivel az asztrológia foglalkozik, nem 12, hanem 13 csillagkép van, ráadásul nem is egyenlő hosszúak. De nem ezért nem lehet használni, hanem amiatt, mert az égbolt felosztása így, területekre egy teljesen szubjektív és emberi dolog. Valaki az ókorban a hasára csapott, hogy na, ez a 4 csillag legyen ez a Rák, ez a 11 meg az Oroszlán, de ennek semmi alapja nincs, azon kívül, hogy ő épp akkor belelátott egy Rákot.

Azt viszont észrevették az asztrológusok már az ókorban, hogy ha felosztják tizenkét egyenlő részre az égboltot, abból már lehet következtetéseket levonni, és működik! Ebben az értelemben is az asztrológia tapasztalati tudomány. Az így kapott egyenlő területeket valahogy el kellett nevezni, és elnevezték arról a csillagképről, ami úgy kb. lefedi. De ez nem azt jelenti, hogy konkrétan a csillagképek bárhogyan is hatnának ránk, egyszerűen csak a nevüket onnan kapták!

Pl. egy Skorpió embernek simán elképzelhető, hogy amikor született, akkor asztronómiailag már rég a Nyilas csillagképben járt a Nap, de ennek ellenére asztrológiailag a Skorpióról elnevezett tartományban volt, és ezért a Skorpió szimbolikája érvényes rá.

"Ha már, csillagképek: [link] - már alig várom, hogy a Delfin is megjelenjen a horoszkópokban."

Azt még jó darabig várhatod :) Nem fog, a fentiekben kifejtettek miatt (meg egyébként a Delfin nem is abban a síkban van).

2013. dec. 20. 00:38
 13/14 anonim ***** válasza:

"Az asztrológiai és asztronómiai bolygóhelyzetek sokmidnenben különböznek."

Valóban. Az asztronómiai létezik...

2013. dec. 20. 07:59
 14/14 anonim válasza:
én halak vagyok, teljesen igaz rám a halak jellemzése:)
2014. jan. 3. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!