Mennyire hisztek a horoszkópnak? (többi lent)
Nem a napi/heti horoszkópra gondolok a tv újságból, mert az hülyeség, hanem alapjáraton a jellemzésekre.
Én igazából a szkeptikus típusba tartozom ezt a témát illetően, bár tény, hogy a saját jegyem, az ikrek jegy jellemzése színte totálisan igaz rám az apró részleteket tekintve is.
A párkapcsolatot illetően is vannak igaznak tűnő állítások, pl nyilas jegyű barátnőmmel remekül megvoltunk, amíg én nem vetettem véget a kapcsolatnak (ez is jellemző az ikrekre elvileg, nem bírnak sokáig 1 társ mellett maradni).
Szerintetek jól sikerült évezredes humbug, vagy van lényeges igazságalapja is?
Régen rossz, ha hinni kell benne. Vagy működik vagy nem. Pl. a minap volt kérdés: milyenek a Rákok. Többen is írták, egyebek mellett, hogy konfliktuskerülő. A leginkább konfliktus kereső ember akit ismerek történetesen pont Rák.
De azt is mondják, csak az aszcendenssel együtt ér valamit egy jellemzés? Ha ez igaz, akkor hogyan lehet kijelenteni, hogy pl. a Bak ilyen vagy olyan? És hogy egyezhet akkor a "az apró részleteket tekintve is"? Vagy nem kell az aszcendens? Akkor minek számítgatják, és csak 12 féle ember lenne akkor?
Amellett azt azért tudni kell, hogy a Nap valójában nem ott van, ahol az asztrológia mondja. Pl. én nyilas lennék, de a Nap nem a nyilasban van a születésnapomon.
Egyáltalán nem hiszek benne. Az egész az ember részrehajló gondolkodásán alapszik.
Több ok van, amiért hisznek benne, és amiért úgy tűnik, hogy működik:
- Forer-hatás ( [link]
- Megerősítési torzítás ( [link]
- ködösítés, amire éppen az aszcendens nagyon jó példa. Ha véletlenül homlokegyenest különbözik a személyiségem a horoszkópomban foglaltakka, akkor az aszcendenssel meg a hasonló bűvészkedéssel ezt is kitűnően meg lehet magyarázni.
- misztikum. A csillagok, bolygók meg titokzatos kozmikus erők nagyon izgik, naná, hogy harapnak rá.
Azért hisznek ilyen sokan a horoszkópban, mert pontosan azt adja meg, amire az embernek szüksége van, ráadásul olcsón, azonnal. Egyrészt biztonságt nyújt, egyfajta támaszt, biztos pontot, másrészt csökkenti a felelősséget. Sokkal könnyebb azt gondolni, hogy "nem illettünk össze, a horoszkóp is megmondta", mint beismerni, hogy "egy önző, akaratos dög vagyok és nem érdemlem meg" :). Ez persze egy kicsit sarkított példa, de értitek, miről beszélek. Sokkal könnyebb azt hinni, hogy a bolygók felelősek a kapcsolataink alakulásáért, mint hogy mi magunk vagyunk azok.
Le merném fogadni, hogy ha a horoszkópok a jelenleginek a totális ellentétét állítanák mindenkiről, akkor is pontosan ennyi ember "ismerne magára" bennük. Nem a tartalma, hanem a módszere miatt "működik".
Ignoramus
Annyi a valóságalapja, hogy leírják az általános emberi jellemzéseket.
Ha már, csillagképek: [link] - már alig várom, hogy a Delfin is megjelenjen a horoszkópokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!