Kezdőoldal » Ezotéria » Álomfejtés » Igaz, hogy az álmaink a...

Igaz, hogy az álmaink a tudatalattink egyfajta "tükre"?

Figyelt kérdés
Sokat hallom ezt és elgondolkodtam, hogyha ez igaz, akkor velem gond lehet, mert mindig azt álmodom, hogy lelőnek vagy üldöznek. Szeretem az ilyen akciódús dolgokat, de nem tudom, hogy pontosan mi is ez. Mit gondoltok?
2014. jan. 24. 05:20
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
Nem nagyon. Ez még egy Freud által felvetett gondolat volt, aki az agressziót és a szexualitást vette középpontnak, és ezen szerinte elnyomott vágyak bukkantak fel az álmunkban. Freud szerint, ha egy vonatot látsz álmodban, ami egy alagútba hajt be, akkor ez a nemi aktusra utal. De a modern pszichológia már elveti a freudi pszichológia jelentős részét, mert ő az embert egyfajta ösztönhalmaznak gondolta(és persze az ember nem az). Az álmoddal kapcsolatban pedig, valószínűleg unod az életed mindennapjait, ezért az álmaid akciódúsak. Dwe én ebben a témában nem vagyok szakértő, hasznos lenne egyet felkeresni.
2014. jan. 24. 07:43
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az álmokban megjelenhetnek olyan dolgok is, amikkel az életben nem akarunk, nem merünk, nem tudunk foglalkozni, de nem minden álom a tudatalatti üzenete.

Van olyan, hogy a napközben átélt, látott dolgok jelennek meg, vagy akár egy este nézett film is befolyásolhatja. De vannak teljesen véletlen képek is.

2014. jan. 24. 09:00
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Igen, szerintem igaz az ,hogy az álmaink a tudatalattink egyfajta "tükre".

Minden amit hallasz ,látsz,(tv.rádió,utca,stb.)ízlesz,érzel,olvasol,stb. Az a tudat alattiban rögzül mint egy videó kamerán,videó felvevőn.

A tudatos elme a szelektáló és a lejátszó, ill. ébren lévő állapotban (amikor tudatosan használjuk azaz támaszkodunk rá) a tudatos elme a tudat alatti korábbi rögzítéseket felhasználva hozza meg a legjobb döntést.

Alvó állapotban a tudatos elme pihen azaz nem szelektál,osztályoz,dönt,stb. hanem csak úgy, össze vissza,rendezetlenül és rendszertelenül játssza le a tudat alattiban lévő korábbi felvételeket.

Röviden ennyi.

Nem vagyok szakember csak régebben olvasgattam a témával kapcsolatosan,ezt, azt.

2014. jan. 24. 13:34
 4/7 anonim ***** válasza:

Igen, igaz, de nem szó szerint, tehát nem mindig egyszerű értelmezni. Sokan egy-az-egyben értelmezik az álmokat (pl. az álmoskönyvek), de ennél bonyolultabb a dolog.

Pl. ha lelőnek vagy üldöznek, az általában nem a halállal vagy a konkrét meneküléssel van kapcsolatban, hanem a félelemmel, szorongással, stb. Az is lehet, hogy a suliban feleléskor beégtél az osztály előtt, vagy egy barátodnak elfelejtetted a vezetéknevét, és egyre kínosabb lenne rákérdezni. Szóval megfejthető az álom, de általában nem egyszerű.

És persze vannak álmok, amik tényleg véletlenszerűek és nem igazán jelentenek semmit.

2014. jan. 24. 15:31
 5/7 anonim ***** válasza:
A témában érdemes lehet olvasni C. G. Jung könyveit, kezdetnek az Ember és szimbólumai-t ajánlanám.
2014. jan. 24. 17:50
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. jan. 24. 20:15
 7/7 anonim ***** válasza:
Habár Jung pszichológus volt, az ő korában még sok tévhit volt mindenről. Plusz, rendületlenül hitt az ezotériában. Mint azt már írtam(és lepontoztak, a fene tudja miért), Freudtól indult az egész. Persze mára már rájöttek, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb, és mivel már tudjuk, hogy a REM fázis alatt a logikus gondolkodásért felelős terület kikapcsol, vagy csökken az aktivitása, ezért nincs túlzott jelentőssége az álmoknak, legfeljebb annyi, hogy a vágyanik és az érzelmeink itt teljesednek ki. De nincs előre megmondó hatása. És ha a tudatallattink tükre is, akkor sem vagy beteges, ha mindig lelőnek vagy üldöznek.
2014. jan. 25. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!