Álom vagy valóság?
Sziasztok.Tegnap este éjjel 2 fele lefeküdtem aludni.Egyszer csak ijedten ébredtem fel (nem tudom miért,nem emlékszem rá hogy bármit is álmodtam volna),csurom víz voltam.Éreztem hogy valami/valaki a hátamon mászik,meg akartam fordulni de mozdulni sem bírtam.Teljesen bénultnak éreztem magam,a nyakamat egy centit sem tudtam mozdítani akármennyire is erőlködtem.Mivel hasamon fekve szoktam aludni semmit nem láttam.Ez az érzés kb 5-10 mp ig tartott,utána egy csapásra megint tudtam mozogni.Nagyon félelmetes volt.Visszafeküdtem aludni és az éjszaka során még 2 szer átéltem ugyanezt.
Mi lehet ez?Csak egy álom volt?
Egy valószínű válasz a kérdésedre:
Már a kérdésből tudtam, hogy alvásparalízisről van szó. Kisebb koromban heti rendszerességgel fordult elő, ma már nemigen. A legjellemzőbb a 12-15 éves korosztályra, egyébként.
Valóság volt :) de ne ijedj meg, mert egy természetes és nagyon hasznos agyműködési reakcióról van szó. Az alvásparalízis arról szól, hogy az agyad alvás közben leblokkolja a testedben a mozgásért felelős izmokat, így teljesen mozdulatlan vagy minden egyes alvás során. Erre azért van szükség, mert alvás közben hajlamosak lennénk követni az álmainkat, és ha így történne, kitudja milyen kárt tennénk magunkban, vagy másokban, így szükségszerű egy testi bénítás, blokk (többek között az alvajárás ennek a blokknak a hiánya).
Ezzel nincs is semmi probléma, sokan nem is tudják, hogy így működik a testük, egészen addig, míg meg nem tapasztalják, ahogy veled is előfordult. Történhet ugyanis, hogy még azelőtt felkelsz álmodból az éjszaka közepén, hogy az agyad kikapcsolta volna ezt a testi blokkot. Így könnyen egy félelmetes mozdulatlan állapotban találhatod magadat. De ez nem rendellenesség, csak idő kell a testednek, még működésbe léphetnek az izmaid, ez kb 5-10 másodperc elteltével helyreáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!