Azt álmodtam, hogy egy vonat elütötte az alig másfél éves kishúgomat. Mit jelenthet?
Na hát, hol kezdjem.
Egy vonat átkelőhelyen voltunk, és a kishúgom a nevelő fateromra volt bízva, elengedte a kezét és kifutott a sínekre, én körbe néztem, hogy nem e jön vonat, mert a sorompó nem volt lecsukva, viszont egy railjet-nek kinéző vonat pont akkor indult el, a 4. vágányról, a vonat probált megállni de valahogy nem sikerült, és elütötte. Nem halt meg, csak egy ideig mozdulatlanul feküdt, és csak én mentem oda hozzá, egyből felvettem sírva, és akkor elkezdett beszélni. (érthető mondatokat mondott, de még nem tud beszélni, úgy igazán.) És utána képszakadás, és már teljesen másik álom volt.
Ahogy az első kérdésemnél is mondtam, nekem az álmaim, 90%-a valóra válik, már ha van valami jelentése. Általában van jelentése, és be is szokott jönni. Valaki tud rá racionális választ erre az elég aggasztó, és traumatikus álomra? A válaszokat előre is nagyon köszönöm❤️
"nekem az álmaim, 90%-a valóra válik"
Hidd el, hogy többen is hisznek ilyet, de van rá tudományos magyarázat.
-------------------------------
A retroaktív belemagyarázás (vagy utólagos racionalizálás) egy kognitív torzítás, amely során az emberek olyan eseményeket vagy tapasztalatokat értelmeznek úgy, mintha azok előre megjósolhatóak lettek volna. Ez különösen gyakori akkor, amikor valaki egy álomra emlékszik, amely később valósággá válik. Az agyunk hajlamos arra, hogy összefüggéseket keressen és mintázatokat fedezzen fel még akkor is, ha azok nem léteznek. Ez a jelenség magyarázza azt is, miért hiszik sokan, hogy álmaik előre jelezték a jövőt.
A megerősítési torzítás (confirmation bias) szintén hozzájárul ahhoz a hithez, hogy az álmok előrejelző erejűek lehetnek. Az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni vagy elfelejteni azokat az álmaikat, amelyek nem teljesültek be, míg felnagyítják és emlékeznek azoknak az álmaiknak a jelentőségére, amelyek valóra váltak. Ez a szelektív emlékezet segíti elő azt a téveszmét, hogy bizonyos álmok megjósolhatják a jövőt.
A véletlen egybeesések is jelentős szerepet játszanak abban, hogy miért hiszik sokan azt, hogy álmaik előre jeleznek valamit. Az emberek természetüknél fogva keresik a mintázatokat és összefüggéseket; így ha egy álom és egy későbbi esemény között hasonlóságot találnak – még ha csak véletlenszerűen is – hajlamosak ezt jelentőségteljesnek tekinteni.
Az érzelmi állapotaink is befolyásolják azt, hogyan értelmezzük álmainkat. Ha valaki stresszes vagy szorongó időszakon megy keresztül, könnyebben találhatja meg az összefüggéseket álmai és valós események között. Az érzelmek erősítik meg azt a hitet is, hogy ezek az álmok fontos üzeneteket hordoznak.
Összességében tehát az emberek hite abban, hogy álmaik előre jelezhetnek dolgokat – amelyeket utólagos belemagyarázás révén látnak igazoltnak – számos pszichológiai mechanizmus eredménye: kulturális háttérből fakadó hiedelmekből; kognitív torzításokból; véletlen egybeesésekből; valamint érzelmi állapotukból.
-------------------------
Források:
- Sigmund Freud’s The Interpretation of Dreams
- Carl Jung’s Man and His Symbols
- Daniel Kahneman’s Thinking Fast and Slow
4.
Ez így nem igaz, de jól "érvelsz".
Nem, ez nem érv semmire, helyedben én csak ezért nem válaszoltam volna a kérdésre.
Ja, nem is válaszoltál a kérdésre.
Tartalommal szemben kellett volna szólni, ha lenne mit.
Noha ez nem egy vitafórum állítólag (a szabályzat szerint itt csak kérdéseknek és válaszoknak kellene szerepelni, amiből mindenki levonja a saját tanulságát), de értelmes kifogások ellen nekem sem lehetne szavam.
- Megtehetném, hogy nem válaszolok egy kérdésre, úgyis csak beleköt valaki folyton.
- Átírhatnám az egészet saját szavaimmal, akkor is belekötne valaki, plusz még az idő is elment vele.
- De nekem így tetszett a szöveg, mert jól össze van rakva és nem akartam elzárni a kérdező elől ezt a tudást. Ha valakinek az fáj... akkor válaszoljon okosabbat.
Annyit jelent az álmod, hogy szereted és félted a húgodat, felelősséget érzel iránta. Nemrég még magatehetetlen "ölbebaba" volt, most pedig már 1,5 éves, aki lassan beszélni fog, rohanni, kitépni magát a szülők kezéből, önállóan cselekedni és itt már ugye lehetnek váratlan események, amitől már most félted tudatalatt.
Visszakerestem az előző kérdésed. A példádon jót nevettem. Szimpla logika. Ha naiv vagy, nős férfi ennyire kenyérre tud kenni, akkor annak meg lesz a böjtje. Nem kell ehhez sárkánnyal, meg békával álmodni. Maradj a realitás határán. Az álmok nem jóslások, hanem az átélt dolgok, vágyak és félelmek keveréke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!