Kezdőoldal » Ezotéria » Agykontroll » Létezik módszer az emlékezőkép...

Létezik módszer az emlékezőképesség fejlesztésére?

Figyelt kérdés

Az az igazság, hogy már olvastam néhány dolgot a "tudat programozásról" és én jelenleg a "hiszem is meg nem is" állásponton vagyok.

Nekem rendkívül rossz a memóriám. Nem vagyok képes huzamosabb ideig a fejemben tárolni dolgokat, ha csak le nem írom azokat egy papírra. Hiába tanulok új dolgokat, hiába szerzek új ismereteket a világról (szeretek olvasni), általában semmi nem marad meg a fejemben huzamosabb ideig. Ráadásul minél jobban rágörcsölök (azaz ismétlem) az általam megjegyezni kívánt dolgot, annál jobban igyekszem azt elfelejteni.

Az volna a kérdésem, hogy létezik-e olyan módszer, ami kifejezetten az emlékezőtehetséget hivatott javítani ill. fejleszteni?

27/F

2017. aug. 5. 14:03
1 2
 1/11 anonim válasza:

Az autodiktata módszer biztosan beválik nálad - ez tanfolyamokon nem megy- ott stressznek vagy kitéve a bizonyitásí kényszert érzel akaratlanúl is.

Otthon meditálva( magadba csendes helyen) átgondolhatod a korábbí ismereteket és lassan beugornak olyasmik amikről azt hiszed elfelejtetted már!

Ezt használta már Konfucius is 2600 évvel ezelőtt!

2017. aug. 5. 14:43
 2/11 anonim válasza:
0%

Az agyat trenirozní kell mint a sportolók teszik az izmaikkal.

Memória gyakorlatokkal csodásan lehet növelní az agy befogadóképességét ( az soha nem tellik meg)

Az átlagemberek az agyuk kapacításának még a 10% át sem használják kí!

2017. aug. 5. 14:57
 3/11 anonim ***** válasza:

Hát az agykontrollról nekem nincs túl jó véleményem, de nem is ezért írok. :)

A memóriáddal szerintem nincs semmi gond, inkább nem koncentrálsz eléggé a tudnivalóra (talán nem érdekel eléggé), a papírra írás pont azt eredményezi hogy tovább koncentrálsz rá és ettől jobban megragad a fejedben. Az ismeretei az embernek csak akkor maradnak meg ha használja azokat, nincs abban semmi különös hogy kikopik az emlékezetedből.

Persze vannak mindenkinek emlékei amiket nem felejt el, ennek oka a hozzá csatolt érzékszervi élmény és érzelmi töltet, az emberi agy így működik, minél több ilyen kapcsolata van az emléknek, annál nehezebb elfelejteni.

És ezzel el is jutottunk a működő módszerhez, olyan érdekes, izgalmas, érzékszervek szempontjából részletes történetet kell kitalálni ami utal a megjegyzendő tudásra.

Ezt - meg még pár hozzá kapcsolódó módszert - használja Dominic O'Brien nyolcszoros memória világbajnok aki több könyvet is írt erről. Én két könyvét olvastam eddig, kb. ugyanaz volt a kettő, bár a későbbiben összeszedettebb volt a leírás és jobbak a gyakorló feladatok.

E módszerek ugyan leginkább véletlen sorozatok (pl. összekevert kártyalapok sorrendje) megjegyzésére alkalmas, de semmi nem akadályozza meg az embert olyan sztori kitalálásában ami egy adott tudásról szól. A lényeg hogy némi gyakorlattal könnyű megjegyezni dolgokat és nehéz elfelejteni, persze időnként érdemes felfrissíteni az emléket.

Én például telefonszámokat jegyeztem meg vele, de volt hogy egy olyan megbeszélésen vettem részt helyettesként ahol az engem nem érintő témák nagy része számomra kínai volt, de nem okozott nehézséget megjegyezni és továbbadni az elhangzottakat.

Most poénból előkerestem az elsőnek olvasott könyvből az első feladatot, két év távlatából 10 sorrendben lévő névből háromra emlékeztem, további háromnál pedig a név egy részére. Nem rossz, pedig akkor még hiányzott a gyakorlat hogy jól megjegyezzem őket és persze nem használtam semmire ezt a "tudást". :)

2017. aug. 5. 15:34
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem módszer, csak egy gondolat: olvastam egyszer egy kísérletről, amely során tanulás közben a kísérleti csoport csokoládét szagolgatott, a kontroll csoport pedig nem. A tanultakról való számadáskor - emlékezés! - a kísérleti csoport ismét csokoládét szagolgatott, és kimutathatóan jobban teljesített. Ez arra enged következtetni, hogy a tanulás/emlékezés valamilyen egyéb érzékszervi észleléssel is társítható, ezáltal könnyíthető. (Még az is lehet, hogy programozható.)
2017. aug. 5. 15:40
 5/11 anonim ***** válasza:

Múlt héten kifogtam az aranyhalat. Azt mondta, kettőből választhatok, csak engedjem vissza. Megkérdezte, mit szeretnék: nagyobb pén iszt, vagy jobb memóriát? De már elfelejtettem, mit választottam.

Kedves Kérdező, ha kifogod az aranyhalat, válassz jól.

2017. aug. 5. 16:13
 6/11 Fish1 ***** válasza:
Meditálj, ezenkívül erősítsd magadban azt a hitet, hogy egyre jobb a memóriád. Még akkor is, ha ez most nem így van.
2017. aug. 5. 17:21
 7/11 A kérdező kommentje:

Na majd ha adódik lehetőség rá hogy egyedül éljek, akkor kipróbálom ezt a meditálós dolgot. Úgy nem lehet csinálni, hogy a család állandóan cseszeget.

Azért kell, hogy jobban memorizálni tudjak mindent, amiről olvasok. Pl. ha történelmet olvasok, ott nem maradnak meg a nevek meg az évszámok (nevekkel és számokkal mindig gondba voltam). De így van ez más téren is. Egyszerűen nem maradnak meg fontos részletek. Ha pedig bemagolom, akkoris elfelejtem az adott dolgot, csak kicsivel később.

Arról is tudok, hogy az ember az agyának csak 10%-át használja (sokak - közöttük én is - ennél jóval kevesebbet). Jó volna, ha ezt a számot lehetne bővíteni.

Olvastam olyan "agyi rendellenességről" hogy valaki az autizmus egy olyan formájával rendelkezik, hogy képes az érzékelt dolgokat azonnal memorizálni és bármikor felidézni, akár évek múltán is, tökéletes pontossággal. (Nem tudom mi ennek az idegi-fejlődési rendellenességnek a neve, de borzasztóan irigylem azokat akinek ez megadatik).

2017. aug. 5. 22:16
 8/11 anonim ***** válasza:
Létezik, de ne ebben a témakörben keresd!
2017. aug. 6. 10:29
 9/11 anonim válasza:
53%

Ilyen nincs. Hulyeseg, a koztudatba bekerult “mitosz”, hogy csak a 10%-t hasznaljuk agyunknak. ez marhasag!

Ha igy lenne, akkor az evolucio soran valami tortent volna vele. Ugyanis ez a “szerv” veszi el tolunk a legtobb energiat. Ha ennek csak a 10%-t tudnank hasznalni, akkor az “felesleges” “energiapocsekolas” lenne, amit az evolucio rendbetett volna.

Az agyad 100%-t használod, ahogy mindenki mas.(megha sokszor nem is ugy tunik)

2017. aug. 7. 23:36
 10/11 anonim ***** válasza:
En egy ideje csinalom magamtol. Nem olvastam semmi irodalmat, de mukodik. 30 eves vagyok, es altalaban az ember nem magyon emlekszik vissza dolgokra a gyerekkorarol, legalabbis en csak 1-2 dologra emlekeztem. A szuleim haza pl mar sokszor ujra lett butorozva, igy azok a butorok, amik kb 8 eves koromig voltak ott vagy meg elotte, azokat nem lattam huszoneve nem is jutott eszembe teljesen elfelejtettem. Tudom fura, de azert nagyon nehez emlekezni olyan dolgokra, amiket huszoneve nem lattal es nem is gondolkodtal rajta es fenykepeken sem!! Volt rajta. Mostanaban.. nem tudom miert, egyre tobb dolog jut eszembe ( nem vagyok leterhelve sem a munkaval sem a tanulassal mar lehet ezert). De olyan szinten hogy (fokozatosan) minden szobaban elkezdtem emlekezni a szonyegre, a polcokra, az agyra, agynemumre, jatekokra. Amikor ez elkezdodott, tudatosan probaltam turakat tenni a regi hazban. Ez honapokba telt, de mar olyan szinten tudok turazni, hogy a szonyeg csomozasait is meg tudnam szamolni. Arra is emlekszem h milyen sorrendben voltak milyen konyvek a polcon( ezer mas uj konyv van mar mas polcon huszoneve). Emlekszem a tapintasara a szekrenynek, hogy melyik kinyitosban, mi volt, a hangjara, a ruhakra, amik benne voltak. Egyenkent, hosszu honapok alatt, de fel tudom idezni ruhadarabokat, amiket 5 evesen hordtam, cipomet, jatekorat, uszogumit, az illatat, a tapintasat. Erre mondhatnad, hogy kit erdekel... de ebben az a jo, hogy nem csak a szobabelsok utolso kiegeszitojere, dekorjara emlekszem (huszoneve mar reg nem azok vannak), hanem hangulatok es erzesek is elojonnek. Sosem hittem a pszichologusokban es nem is voltam soha de mostmar ertem hogyan segitenek problemakon h visszamennek a gyerekkorba. Egyre tobb lenyegtelennek hitt emlekem jon vissza, es kezdek rajonni, hogy mi milyen hatassal leheteyt ram, amiknek soha nem tulajdonitottam jelentoseget, nem ert soha semmilyen krizis vagy ilyesmi. Lehet, hogy ez normalis, de neha a siras ramjon a meghatottsagtol, hogy ennyire vissza tudok menni a regi hazba es gondolatban ott erezni magamat. meg a naplemente szineit is latom beszurodve, vagy este a kulonbozo (akkori) lampak fenyet. Neha nagyon hianyzik, mindenki megvan a csaladbol, tehat mondom semmi ilyen krizis nem tortent, megis elszomorit, hogy soha tobbet nem lathatom a hazat abban az allapotban es nem erezhetem azokat az erzeseket, amiket akkoriban. Nagyon hianyzik, de ez a visszaemlekezes tura feltolti a lelkemet. Lehet, hogy bolond vagyok?
2017. aug. 8. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!