Kezdőoldal » Ezotéria » Agykontroll » Mi a tudatalatti? Különbözik-e...

Ozmium42 kérdése:

Mi a tudatalatti? Különbözik-e a tudattalantól?

Figyelt kérdés
2014. dec. 9. 01:25
 1/9 anonim ***** válasza:

Esküszöm, hogy fogalmam sincs. De én arra tippelnék, hogy a tudatalatti a SAAB (Secondary Active Area of Brain) . Ezt most találtam ki:D

Tehát olyan területe az agynak, ami "melléktermékként" aktiválódik, egy másik agyterületre érkező inger hatására.

Vagy megközelíthetjük úgyis, hogy az információ mielőtt tudas lenne, átmegy egy szűrőn, ami akár lehet a tudattalan TPAB. (Temporary Passive Area of Brain) :D

Bocsi, csak írni volt kedvem.

2014. dec. 9. 01:59
 2/9 A kérdező kommentje:
Sátán, ne kísérts!
2014. dec. 9. 03:23
 3/9 anonim ***** válasza:
25%

Tudatalatti: van pénzem, de lekötött és csak kemény procedúra árán juthatok hozzá;

tudattalan: nincs pénzem;

abszolút tudattalan: azt sem tudom, mi az a pénz.

2014. dec. 9. 06:26
 4/9 anonim ***** válasza:
46%
Nem különbözik, csak van olyan szövegkörnyezet, ahol befogadható(bb), és jobban emészthető a "tudatalatti" szó. Amit ráadásul sokszor külön írok, az "alatti" szó nyomatékosítása miatt.
2014. dec. 9. 09:22
 5/9 anonim ***** válasza:
36%
Freud használta a tudatalatti fogalmát, Jungnak ez nem tetszett, mert szerinte nem alatta van a tudatos résznek, hanem ahhoz hasonlította, mintha egy táblára vetítve egy fénykört a középső világos rész lenne a tudatos oldal, és ez megy át fokozatosan egy sötétebb részbe, ez a tudattalan. Szóval nem a tudatos alatt van, hanem körbeveszi, ezért célszerűbb tudattalannak nevezni.
2014. dec. 9. 11:12
 6/9 anonim válasza:
0%
De még mennyire hogy különbözik te tudattalan. Most már érted?
2014. dec. 14. 20:05
 7/9 anonim ***** válasza:
53%
Ó, ilyenkor a szívem szakad meg! Hogy bezárták azt a Lipótot...
2014. dec. 14. 21:33
 8/9 Passiflora ***** válasza:
57%

Sok olyan forrással találkoztam, ahol gyakorlatilag valóban egymás szinonimájaként használják a két kifejezést, ahogy a 4. hozzászóló írta.

Ahol meg különbséget tesznek köztük, ott jellemzően a tudattalan alatt a tudatnak a tudatalattinál is mélyebb rétegét értik, amihez (elvileg) - a tudatalattival ellentétben - megváltozott tudatállapotban sincsen hozzáférésed, és nem hívható elő onnan információ, illetve nem irányítható tudatosan, pl. az immunrendszer, az autonóm (v. vegetatív) idegrendszer.

Ha esetleg tudsz angolul, akkor talán ez a legszemléletesebb ábra, amit találtam erről:

[link]

Ez egyszerűbb, de legalább magyarul van:

[link]

2014. dec. 15. 14:22
 9/9 anonim ***** válasza:
47%
Passiflora válasza nagyon jó. Még annyival egészíteném ki, hogy idővel az egész tudatosítható, tehát megismerheted, ráérezhetsz és irányíthatod. Csak ehhez idő kell (életek). Pszichoterápia is ebben segít (többek között).
2014. dec. 17. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!