Mi a tudatalatti? Különbözik-e a tudattalantól?
Esküszöm, hogy fogalmam sincs. De én arra tippelnék, hogy a tudatalatti a SAAB (Secondary Active Area of Brain) . Ezt most találtam ki:D
Tehát olyan területe az agynak, ami "melléktermékként" aktiválódik, egy másik agyterületre érkező inger hatására.
Vagy megközelíthetjük úgyis, hogy az információ mielőtt tudas lenne, átmegy egy szűrőn, ami akár lehet a tudattalan TPAB. (Temporary Passive Area of Brain) :D
Bocsi, csak írni volt kedvem.
Tudatalatti: van pénzem, de lekötött és csak kemény procedúra árán juthatok hozzá;
tudattalan: nincs pénzem;
abszolút tudattalan: azt sem tudom, mi az a pénz.
Sok olyan forrással találkoztam, ahol gyakorlatilag valóban egymás szinonimájaként használják a két kifejezést, ahogy a 4. hozzászóló írta.
Ahol meg különbséget tesznek köztük, ott jellemzően a tudattalan alatt a tudatnak a tudatalattinál is mélyebb rétegét értik, amihez (elvileg) - a tudatalattival ellentétben - megváltozott tudatállapotban sincsen hozzáférésed, és nem hívható elő onnan információ, illetve nem irányítható tudatosan, pl. az immunrendszer, az autonóm (v. vegetatív) idegrendszer.
Ha esetleg tudsz angolul, akkor talán ez a legszemléletesebb ábra, amit találtam erről:
Ez egyszerűbb, de legalább magyarul van:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!