Igaz ez a dolog, és ha igen, mi van a sámánokkal?
Nekem elég új ez az ezós agykontrollos dolog. De azt hallottam, hogy ezzel az egész spirituális dologgal összeegyeztethetetlen a cigi, drog, pia, stb önpusztító dolgok, mert éptestben ép lélek, meg szeressük magunkat, stb.
Az egyik, ami nem világos, hogy a régi sámánok, akik a spirituális vezetők voltak, pont az agyi tevékenység megváltoztatására használták a drogokat. Az indiaiak annyi gyepet szívnak mai napig, hogy azt se tudják, merre vannak arccal. Ez így elég paradoxon.
A másik, hogy ha pl. iszom, (vagy bármi más) mennyire van hatással az agykontroll gyakorlatok sikerességére, ha azokat tisztán végzem?
"Az indiaiak annyi gyepet szívnak mai napig, hogy azt se tudják, merre vannak arccal"
Ez szerintem nem teljesen igaz, legalább is a szerzetesekre biztosan nem jellemző. Főleg hogy nagyon sokan aszkéta életmódot élnek.
De más természeti népek tényleg keményen tolják :D Ayahuasca, meszkalin, salvia stb. A legérdekesebb a DMT ami majdnem teljesen azonos agyunk egyik természetes vegyületével. Erről készült egy remek dokumentum film The Spirit Molecule címmel. Nagyon jól bemutatja ennek az anyagnak a "spirituális oldalát".
Ha tisztán végzed szerintem nem rontja a sikerességét. De pl. berugva vagy beszívva nincs értelme, mert akkor nehéz koncentrálni.
Az agykontroll ugye egyfajta önhipnózis, önszuggesztió, ennélfogva a tudatosság szintjétől függhet az eredmény a bevonzásos dologról inkább nem mondok semmit.
Arról, hogy a sámánok drogot és hasonló szereket használtak megváltozott tudatállapot eléréséhez: ennél jóval összetettebb a kép, mivel sokkal több mindent használtak és egyes helyeken még használnak megváltozott tudatállapotok eléréséhez. Megváltozott tudatállapotot eredményezhet: a drogok nélküli rituális tánc és zene, sötét barlangokban, cellákban ücsörgés, önmagunk megsebzése (sokat mutogatják az indiai fazonokat akik átszúrják az arcukat), a különféle meditációk, böjtölés és hasonlók. Ezen amúgy is széles listát gyarapítják a drogok. A füves indiak meg kb egy 5 éves gyerek szintén állnak spiritualitás szintjén, legalábbis nekem úgy tűnt, hogy az akivel interjút készítettek a Nationelesek az csak(?) egy nihilista csöves volt.
Stanislav Gróf transzperszonális pszichológus írt a megváltozott tudatállapotokról, azok személyiségfejlesztő hatásairól. Javaslom inkább tőle olvasgass, mint ezoterikus íróktól.
Sámánnak lenni bár kiváltságos feladat volt, egyáltalán nem a "szeressük magunkat" kategóriába tartozott. Ahhoz, hogy az ifjú tanuló beavatott törzsi sámánná válhasson, gyakran életveszélyes próbákat kellett kiállnia, és általában a szellemek, vagy istenek (amiben az adott népek hittek) döntésének tartották, hogy életben maradt-e, vagy sem.
Ha ma valaki látna egy igazi sámánt révülése közben, valószínűleg mentőt hívna, a sámán teljes önkívületben volt, vergődött a földön, és amikor magához tért, akkor mesélte el élményeit (mikor várható eső, merre jár a bölénycsorda stb).
A drogok azért nem összeegyeztethetetlenek a spiritualitással, mert valóban képesek kitágítani a tudatot (ezért drogoztak a sámánok is), de szerencsére nem is előfeltételei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!