Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Hol tudok találni éttermi...

Hol tudok találni éttermi recepteket?

Figyelt kérdés

Hol tálalok olyan oldalt ,ahol éttermi receptek vannak írva az ottani gépekhez?

50-100 főre főzni kaját.

Váróm Chefek jelentkezését!


2018. nov. 28. 15:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
2018. nov. 28. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
59%
Sehol.
2018. nov. 28. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Várjad.

Egy szakács (nevezzük nevén a gyereket, a chef egy beosztás, attól a szakmája még szakács) általában 10 adagos kalkulációval dolgozik.

És nem a gépeken múlik, hogy hány deka bab kell a Jókaiba, hanem azon, hogy hány főre készül.

Továbbá:

Egy szakács csak a papírjaihoz tanul 3 évig, hogy utána érdemben elkezdhesse tanulni a szakmát az életben.

Dolgozik 4-6-8 évet a legkülönbözőbb helyeken, hogy egy csárdától kezdve egy hidegkonyhán át egy szállodáig bárhol megállja a helyét, legyen szó egy 200 fős a la carte teraszról, vagy akár egy 300 fős lagzi lebonyolításáról.


Egy tapasztalt szakácsnak fejben van, mihez mennyi alapanyag kell, ez alap, pl az áru rendeléshez.


De alap az étterem (étlap) kalkulációjának a megírásához is. Ha mindenki dilettáns a konyhán, (van ilyen sajnos) ennek akkor is meg kell lenni, úgyhogy ilyenkor jön a külső segítség, hogy írja már meg valaki, aki ért is hozzá.

Egy ilyen kalkuláció megírása néhány hét, és néhány százezer forint. Mert ez a szakmája, ezt tanulta, ezért dolgozott havi 300 órát, hogy tudja, és éppen ezért csinálja pénzért.

Úgyhogy várjad. Erősen. :)

2018. nov. 28. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:

Utolsónak irom.Te meg étterembe sohasem dolgoztál ez nagyon látszik az írásodon max egy hetet. Alapdolgokat sem tudsz ,hogy hogyan működnek a dolgok.

2.Nincs olyan,hogy 10 főre kell számolni alapba ,mert az csak egy kis társaság.

2018. nov. 29. 12:23
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

- 3 évtizede nyomom konyhán. Eddig sikerrel, nem véletlenül nem hagyom ott.


- Mindenhol a 10 adagos kalkuláció az alap. Ehhez még szakmai számítás óra se kell, csak 2. osztályos matematika, hogy a 10 adagos anyaghányadot akármennyivel be tudjon szorozni egy épelméjű ember. És láss csodát, egyből lehet vele főzni 100 adagra is, meg 1000-re is, meg 2-re is. De érdekes, mi?! :D

Ha van a környezetedben 8 évesnél idősebb gyerek, kérdezd meg tőle, hogyan kell! :)

2018. nov. 29. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
Kevés vagy.Matekba meg ugy se tudsz legyőzni.
2018. nov. 29. 20:39
 7/13 anonim ***** válasza:
82%
Kérdező ideje lenne elbújni inkább.
2018. nov. 29. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
Menjetek vissza a Marcsi büfébe!
2018. nov. 30. 10:37
 9/13 szaszaa11 ***** válasza:
54%

Mert egy esküvő lefőzéséhez aztán hatalmas tudás kell... Lebes felmelegít, tálal. Előkészített húsokat bedobálni a frituba aztán mehet. Vagy 30 esküvőt megcsináltam, higyjétek el így van :D

Én felszolgáló vagyok.

Amúgy 4-5 óra előkészítés és 2 óra sütés, tálalás egy esküvő a konyha részéről.

Mi persze ott szívunk reggel 8ig, addigra a kolléga már 2x kialudta magát :D

2018. dec. 11. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Előző!

Hány deka csigatésztát rendelsz egy 100 fős lagzihoz?

Hogy elég is legyen, de ne is ba-szogasson a főnök, hogy fölöslegesen sokat rendelsz?


Hány tyúkot kérsz a levesbe?

Hány deka darálthússal számolod a töltött káposztát adagonként?

Ha mondjuk van éjféli kajába töltött káposzta, ami szokott lenni. Mikor csinálod meg, előtte 3 perccel?


Hány darab húst tudsz "beledobálni" a frituba, anélkül, hogy visszahűlne az olaj?

Ha 20 fősnél nagyobb lagzi (esélyes) hogy tartasz melegen egy bundázott húst, hogy el se hűljön, de be se párásodjon?

Ha tesztek tölteléket a levesbe (sok helyen szokás) hány tojással számolod zsemlénként?

Hány deka sót teszel kilónként a párolt rizsre? Mert előtte azt ugye nem tudod megkóstolni, közben se, az előre kell tudni.


Az, hogy neked egyszerűnek tűnik, csupán annyit jelent, hogy a kollégáidnak van benne rutinjuk, ezért gördülékenynek látod. Nyugodtan be lehet állni, ki lehet próbálni.

Mondjuk egy másik helyen, ahol nem rutinból kell csinálni.

Azt hiszem, hogy utána nem 2-szer aludnád ki magad, hanem 2 napig csak aludnál.

Mert az lehet, hogy a felszolgálók ott vannak reggelig, de a szakácsok meg lehet, hogy 1 nappal előtte már elkezdik a melót.

"Előkészített húsok"... mert az a manók készítik elő mi?


Töltsél csak be 100 db csirkemellet! Szeleteld le 15-16 dekára, se több, se kevesebb, úgy, hogy úgy tudd betölteni, és bebundázni mindegyiket, hogy ne folyjon ki a töltelék.

Ja és persze 20%-nál több nyesedék nem lehet!

Biztos ez is 3 perces meló igaz? Vagy egyből így jön a hentestől?

Vagy aro-s mirelit nuggets-et szoktatok adni lagziba? :)

Vagy töltsél be 2 db töltött káposztát.

De ne csak így becsavargasd, mint az elsős tanulók szokták, hanem rendesen, hogy főzés közben azért ne jöjjön szét, ha lehet.

Nézd meg ezt mennyi idő alatt tudod megcsinálni, aztán szorozd be 100-zal.

Aztán lehet csodálkozni, hogy fenébe tudják ezt mások negyed annyi idő alatt megcsinálni. :)

2018. dec. 12. 06:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!