Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Kedves pincérek, pultosok,...

Kedves pincérek, pultosok, miért sértő a "lesz egy xy" szöveg?

Figyelt kérdés
Én magam nem használom mert tudom hogy nem szeretik, de sokan használják és nem értem miért zavarja a felszolgálókat, semmi sértő vagy megalázó nincs benne. Sima mezei felsorolása hogy ki mit szeretne enni, inni.
2018. okt. 24. 17:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
Mert nem csak úgy lesz magától, a semmiből, ahogy otthon sem, hanem valaki fárad érte. Legyünk tekintettel erre, becsüljük meg egymást, ha lehet. Amíg még nem robotok szolgálnak ki.
2018. okt. 24. 17:23
 2/12 anonim ***** válasza:
76%
Akkor már inkább egy xyt légyszi, bár ez se a kedvencem. A szeretnék egy xyt vagy kpahatnék egy xyt szerintem a legjobb.
2018. okt. 24. 17:31
 3/12 anonim ***** válasza:
64%

"ki mit szeretne enni, inni."

Pont ez az! Hogy szeretne.

A különbség a kérés és a jóslás között van.

A kérés az, hogy pl kérek egy kávét.

A jóslás, hogy lesz egy kávé, az egy jövőbe látási próbálkozás, ami megállapítja, hogy egyszer valamikor, valahonnan, majd oda terem magától egy kávé, és akkor egyszer csak lesz.

2018. okt. 24. 17:34
 4/12 anonim ***** válasza:
69%

Mint láthatod, a pincérek egyben nyelvészek és bölcsészek is:)

Szerintem annál hogy mit mondasz sokkal fontosabb a hogyan. Ezt a fenti szöveget is elő lehet adni cukin, úgy hogy mindenki mosolyogva távozzon, meg a leginkább udvarias megfogalmazást is úgy, hogy az anyádba kívánjon a pincér. Egy paraszt vendég mindegy hogy mit mond, akkor is paraszt marad. A paraszt pincérnek meg mindegy hogy mit mondasz, akkor is rohadjon meg a vendég. Nyilván nem elvárható egy ilyen hatalmas közösségben (pincérek-vendégek) hogy mindenki a másiknak tetszően fogalmazzon, szerintem a stílussal tudjuk megadni a másik embernek kijáró tiszteletet.

Amúgy meg ha nagyon belemegyünk én ez alatt nem azt értem hogy egyszer csak majd magától terem, lesz egy kávé, hanem hogy a "rendelésemben lesz egy kávé, egy víz meg két kóla". Nem kell keresni az alkalmat, hogy megsértődjünk:)

2018. okt. 24. 17:51
 5/12 anonim ***** válasza:
78%
Én sose dolgoztam vendéglátásban, de szerintem is bunkóság így kérni valamit. Egy köszönés és egy szeretnék/légyszíves szerintem nem ölt még meg senkit, sőt, számomra a mosoly is alap, amikor kérek valamit.
2018. okt. 24. 17:51
 6/12 anonim ***** válasza:
77%

Ez a kérdés kb. 2 hete is volt a gyakorin!

Az egyik válaszoló megírta, hogy hallotta, hogy egy pincér azt morogta: "Lesz, ha hozok!"

Nem jobb kedvesen kérni és megköszönni valamit?

2018. okt. 24. 18:01
 7/12 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem a köszönés és a kedvesség nem ezen múlik.

És az is lehet bunkó, aki nem így rendel, és az sem biztos, hogy köszön.

Egyébként meg legyenek a pincérek is kedvesek. Tőlük nem elvárható?

Általában úgy viselkedik az ember, ahogyan vele viselkednek. Persze vannak kivételek, de azért a legtöbben így működnek.

2018. okt. 24. 18:20
 8/12 anonim ***** válasza:
92%

Arra a kérdésre én is emlékszem, amelyiket itt valaki felhozta példának.

Egyértelműen én is úgy gondolom, hogy a lesz az akkor lesz, ha valaki odaszállítja, tehát kérni kell, nem "leszezni".

De megfordítom: vannak olyan pincérek, akik eleve úgy indítanak, mit parancsolnak? Hát ez se sokkal jobb, mert nem szeretek parancsolgatni.

Azt akarom ezzel érzékeltetni, hogy elvileg majdnem mindenbe bele lehet kötni rendelés alkalmával pro és kontra.

2018. okt. 24. 18:48
 9/12 anonim ***** válasza:
75%
Gyakran járok étterembe, a legtöbb helyen már nem is igazi felszolgálók dolgoznak. A szakma alapjaival sincsenek tisztában. Tanulják meg legalább az alapokat, utána jöhetnek az elvárások. Bár mint vendéglátó, pont nekik kéne kedvesnek és udvariasnak lenniük.
2018. okt. 24. 18:55
 10/12 anonim ***** válasza:
83%

Mert nem utasítod, hanem megkéred az illetőt. Nem nehéz kimondani, hogy "...és még szeretnék kérni egy...", és Ő sem úgy megy oda hozzád, hogy "mi kéne". Bár nem pincér, hanem eladó voltam, elvártam az emberektől, hogy mutassák azt a tiszteletet felém, amit én is mutatok feléjük. Aki ennyire nem képes (nyilván nem rád értem), vagy úgy gondolja, neki vendégként ehhez joga van, ahhoz nem tudok pozitívan hozzáállni.

Gyerekkori példaként tudom hozni, mikor a szüleim megtanították, hogy nem versenyautót akarok, hanem versenyautót szeretnék, esetleg kérek karácsonyra.

2018. okt. 24. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!