Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Ti mit tudtok a szervízdíjról?

Ti mit tudtok a szervízdíjról?

Figyelt kérdés

Vannak éttermek, ahol 10-15% szervízdíjat számítanak fel.

Nem kellene ezt feltűnő helyen kiírni, vagy legalább az étlapon feltüntetni? (Persze nem "apróbetűsen!)

Látnak ebből a pénzből pincérek valamit?

Állítólag ez évtől kötelező volt bevezetni, de ez eléggé homályos.

Szoktátok nézni tételesen a számlát, vagy ha nagyjából stimmel, akkor fizettek és jattoltok, ahogy én is? ... ezek szerint duplán.

Én felháborítónak tartom - holott empátiából nagy jattolós vagyok - de ez egy burkolt áremelés és én szeretném eldönteni, hogy adok e jattot, vagy sem, illetve mennyit adok.

Javaslom, ezentúl nézzétek a számlát!

2018. okt. 21. 00:20
 1/5 anonim ***** válasza:
69%

Mit kell ezen felháborodni? Fel kell legyen tüntetve az étlapon. Nyilván nem fogják nagybetűvel szedni, de ott kell legyen.

Ha meg úgyis jattolsz nem mindegy? Ha benne van akkor azon felül nem adsz semmit, ugyanott vagy. Ha meg gondod van a kiszolgálással akkor szólsz és leveszik a számláról.

2018. okt. 21. 00:40
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mindig fel van tüntetve. Vagy az első oldalon vagy a lapok alján.

Sok országban van szervízdíj ,(bár ott étteremben nem szokás borravalót adni.)

Amennyiben van szervízdíj, én nem adnék plusz pénzt. Csak ha különlegesen jó a kiszolgálás.

2018. okt. 21. 00:46
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sok helyen hiába adsz a pincérnek jattot, le kell adniuk a közösbe.
2018. okt. 21. 08:41
 4/5 A kérdező kommentje:

Pont az a gondom és az indítottal el a kérdést, hogy többen voltunk egy vidéki, jó nevű étteremben és nem volt kiírva sehol. Mindenki ideadta nekem kiszámolva a fogyasztása értékét + 10% és a kihozott számlát nem fedezte. Ekkor láttam, hogy 15% szervízdíj van feltüntetve, holott erre sehol nem volt figyelmeztető kiírás. Ha nem 12-en lettünk volna a vacsorán, csak ketten-hárman, lehet fel sem tűnik az összeg.

Na mindegy, azóta aludtam rá, a jövőben figyelni fogom, vagy rákérdezek.

2018. okt. 21. 10:04
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Nm ismerem az erre vonatkozó előírást. Sem a rokonságomban, sem a baráti körömben nincs pincér vagy vendéglátós, ezért nem tudom, hogy az adott borravalóval mit csinál az, akinél fizettem. Ha nincs feltüntetve az étlapon, akkor fizetéskor megkérdezem a pincért, jól érthetően, nehogy félre értse (!?). hogy a számla ezt tartalmazza-e. Ha igennel válaszol akkor kifizetem az összeget(esetleg felfelé kerekítek kicsit, egy kerekebb összegre). Ha nem tartalmazza, akkor kb. 10%-ot adok a számklán felül. Ez néha nm éri el a pontos 10%-ot, de ahhoz nagyon közeli, illetve túl is lépi, hogy kerekebb legyen az összeg. Szóval - nem fillérezem ki.
2018. okt. 21. 11:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!