Kell-e borravalót adni 50 ezres fogyasztás mellett étteremben?
Igen illik, a 10 % általánosan elfogadott és elvárt.
Persze csak akkor adj, ha teljes mértékben meg vagy elégedve mindennel.Beleértve az étel-ital minőségét, a környezetet, a kiszolgálást is.
éppen tegnap voltunk ebédelni öten, előre lefoglalt 13 órai időpontra. 1 óra elteltével még az italt sem hozták ki, az étel 3 órakor került az asztalunkra.Az üdítő, a sör meleg volt, a sört felbontották, de poharat nem hoztak mellé, úgy kellett szólni, hogy nem szeretnénk üvegből inni...Nagy csalódás volt, ráadásul ünnepeltünk volna...
25 ezer felett volt a számla, de most a körülmények és a hanyag kiszolgálás miatt nem adtunk egy forint borravalót sem, pedig amúgy nem vagyunk sóherek, és nem vagyunk mindenbe belekötő vendégek sem, csak egy hétköznapi normális család.
Más esetben- pl, ha minden tökéletes, akár 10 % felett is szoktunk borravalót adni.
Szóval te magad és a társaságod ítéljétek meg, hogy milyen kiszolgálásban volt részetek, és aszerint döntsetek a borravaló mértékéről.
Egy előre lefoglalt 16 fős osztálytalálkozó volt, előre leadtam a kajarendelést, ami 6 db többszemélyes tál volt. Így nem ugrált körbe minket a pincér, ezen felül csak néhány ital lett véve külön a pultnál. Azt mindenki maga rendezte az anyagi részét.
Igazából csak a végén jutott eszembe a borravaló sajnos, és az nem lett beleszámolva a végösszegbe, így nem lett összeszedve a többiektől, a nagy összeget kártyával fizettem ki. Valamiért azt hittem, kártyás fizetésnél hozzáadják a borravalót alapból. Zavaromban egy ezrest nyomtam a pincérnek a végén távozáskor... :( :( És azóta ezen agyalok.
Borravalót nem "kell" adni.
Tisztán a saját döntéseden múlik adsz-e, vagy sem.
Az is a te döntésed, hogy mennyit adsz. Ha egy ezrest gondolsz, annyit. Ha semmit nem akarsz, akkor nem adsz.
Sokszor a számlában benne is van a szervízdíj.
Ilyen esetben nem kell. Kértél egy ajánlatot, megkaptad, az alapján megrendelted és kifizetted. Ilyenkor nem szoktak borravalót adni.
Az egyéni italfogyasztásoknál gondolom, mindenki adott, amennyit gondolt/tudott adni.
Ez egy csoportos rendezvény, fix árajánlat alapján. Ez teljesen más, mintha az utcáról csak úgy bemegy valaki vacsorázni.
Borravalót nem kell, hanem illik adni, amennyiben meg vagy elégedve a szolgáltatással.
Ilyen esetben a többieknek mondanám, hogy nincs bent a borravaló az összeszedett pénzben, aki gondolja adjon annyival többet. Én pl. a saját részemhez biztos hozzáadnám a 10 - 15 % - ot. Kártyás fizetésnél se adják alapból hozzá, hanem mondod, hogy mennyit szeretnél fizetni és azt ütik be a terminálba, de kp-be is adhatsz amennyit gondolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!