Nem elméletileg, hanem gyakorlatilag (! ) vendéglőben ugyanannyi ételt szolgálnak föl egy 120 kilós megtermett férfinak, mint egy 50 kilós vékony hölgynek?
Egyik sem vagyok, bár az alsó határtól nem messze :)
Azt azért nem mondanám, hogy mindenhol bőségesen adnak, már jártunk úgy néhányszor, és jellemzően a nem olcsó éttermekben, hogy a kisétkű 4 éveseink sem hagytak a tányéron, mi hárman meg mind tudtunk volna még enni.
De ez csak mellékes adalék.
"Meg éttermenként annyira változó a mennyiség"
Ez is aranyos. :)
Negyed évszázada, a privatizáció során megszűntek az állami cégek, a magán tulajdonosok meg ahány ház, annyi szokás alapján, saját maguk alakítják ki az egyéni üzletpolitikájukat.
Valaki a minőségre megy, valaki a mennyiségre, valaki az olcsóságra, valaki a sznobságra, valaki legalább az olcsóbb részéből ad sokat, valaki ezt suttyóságnak tartja... Millió irány van. Olyan is van, hogy tök hülyék hozzá, és szemre ész nélkül szórják az alapanyagot, mint hülye gyerek a lisztet.
Persze, elég igazságtalan lenne máshogy, s honnan is tudhatnák, hogy melyik fog többet enni? Nem egyértelmű. Nem vagyunk statisztikai tényezők, egyediek vagyunk.
Én szálkásításkor nagyobb ebédet eszem, mint a párom, pedig a kalóriaigénye akkor pont duplája az enyémnek. Igaz, a súlyunk hasonló, de nem ezen múlik. Sok vékony nő képes rengeteget enni egyszerre.
Az éttermek roppantul eltérnek az adagokban, ez tény, ahogy az árban, minőségben s egyebekben. Sőt, sokszor tapasztaltam, hogy egy tisztességes, sőt nagy adagokat kínáló helyen ugyanannyi pénzért pár deka grillzöldségben merül ki a vega opció. OK, ehhez nem valami jó étterem kell s amúgyis régen történt, de többször. Mégis hogyan képzelik az emberek, hogy egy vega jóllakik 2 falat zöldséggel? Semmi logika nincs benne.
Amikor valamiért nem tudtam étteremben sokat enni, sosem kértem főételt. Vagy megette a párom, ha velem volt.
Egy jól megválasztott előétel és desszert pompás étkezést tudott képezni nekem :) De a főételek sem egyformák, vannak tartalmasabbak és könnyedebbek...
Én meg azt tartom aranyosnak, ahogy elképzelem: vendég rendel, pincér felír, a szakács pedig kikukkol a konyhából, hogy hopp, egy testesebb ember az adott asztalnál, neki kicsivel többet dobok mindenből a tányérjára. Asszony vékonyka, neki elég a normál adag.
:)
Az adagot az étterem határozza meg. A legtöbb helyen a rántott töltött dolgok mennek a klasszikus vonalon. Nem nézik ki a vendég. Ha te az átlagnál többet eszel, akkor kérjetek többszemélyes tálakat, arról mindenki annyit eszik amennyit akar. De ha egyedül is vagy általában jó adagok vannak.
Az ilyen újvonalas gourmet éttermekben megy a "tányér maszatolás ", de oda az ételművésztért, ízkavalkád miatt jár az ember. Kicsik az adagok, így több fogás lehet kiélvezni, egy 4-5 fogásos menüsorral ott is jól lehet lakni. Igaz az árak már más kategóriában vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!