Magyarországon miért mánia vendégségben levest kínálni a főétel előtt?
Tipikus vendégségi vacsora: Előétel leves, mindenki jól lakik vele, aztán a főfogásból csak csipeget.
Aztán jön a háziasszony a kérdéseivel, hogy nem ízlett-e a főfogás, miért nem mersz még, egyél még, stb.
A tukmálás, na az egy teljesen más kategória, köze nincs a leveshez. Azt én is rühellem, tukmáló helyekre nem is mennék. Nekem rendes rokonaim vannak, akik azt is tudomásul veszik, ha csak az uborkát eszem meg a felkínált ebédből (ez csak egyszer fordult elő, mert rugalmas vagyok és ritkán megyek el itthonról, de van ilyen). Persze inkább vesznék össze valakivel (néha a legudvariasabb visszautasítás is ordítozásba torkollik a másik fél részéről), mintsem utálkozva egyek vagy rosszul legyek az ételtől.
A kínálgatás, kérdezgetés az még OK. Akit az is zavar, az talán maradjon otthon, vannak aszociális emberek, én megértem.
Aki levessel eszi tele magát, az azt választja, joga van hozzá, nem? Ha akar enni a főételből és nem tud, akkor pedig így járt. Ne a leves tegyen már róla, hogy valaki literszámra dönti be, pedig a kapacitása nem sokkal több.
Én nem szoktam 1 liter leves fölé menni, mert nem nagy a gyomrom s eszem főételt és desszertet is. Egyébként a könnyed zöldségételek is ilyenek: ha bevágunk bő 1 kilót (vagy kinek mennyi fér), akkor feszülő hassan éhezhetünk utána. Minden embernek tudnia kell, mi laktatja s mennyi s aszerint célszerű ennie.
Arról sem a háziasszony tehet, ha finom zserbót süt s a vendég a 2-3 fogás után még befal tizenkettőt és rosszul lesz... Ilyesmi a leves is. Van, jó szívvel adják, te pedig egyél annyit, amennyit akarsz (ha a háziasszony nem fogadja el, hogy keveset, az már a háziasszony hibája).
Ősi magyar étel, ez nem valami újkori divat. Mi magyarok a főétel előtt esszük, de pl. a franciáknál a főétel után szolgálják fel.
Nem kell jóllakni a levesből. Megmondod, nagyon finom, de ha sokat eszel belőle, nem tudsz főételt enni.Ennyi.
Én is ünnepnapra mindig főzök levest, hétköznap kb.heti 2-szer, de csak valami tartalmas levest.Mi szeretjük.Aki sokat evett belőle, azt jelenti szerette, ízlett neki.Ez jó.Mindegy miből eszik többet, az ő dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!