Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mi számit udvarias ételrendelé...

Mi számit udvarias ételrendelésnek?

Figyelt kérdés

-kérnék

-kérnék szépen

-lesz

-lenne

-szeretnék

2018. jan. 28. 15:17
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
82%
A "lesz" meg a "lenne" paraszt kérés. Benne van a nevében. Kérés. Kérsz egy pizzát. Tehát "kérek, szeretnék, kérnék" egy pizzát.
2018. jan. 28. 16:56
 12/25 anonim ***** válasza:
81%
A feltételes mód használata eleve hülyeség, akár "lenne", akár "kérnék" formában, egyedül a "szeretnék" a helyes, vagy normális, kijelentő módban a "kérek". Nincs benne semmi flegma, nem is értem ezt a felvetést.:-) A "lesz", "lenne" típusú rendeléstől én is összevonnám a szemöldököm, ettől függetlenül a pincér vagy diszpécser (mert ha jól értem, telefonos rendelésről van szó) se volt a helyzet magaslatán.
2018. jan. 28. 17:07
 13/25 anonim ***** válasza:
71%

lesz/lenne kifejezett bunkóság, egyszerű proli szóhasználat.

kérnék, kérek szépen,kérnék szépen, szeretnék, szeretnék kérni a korrekt.

2018. jan. 28. 17:08
 14/25 anonim ***** válasza:
76%

Az önérzetes bunkónál nincs rosszabb. Persze a mai szolgáltató alapú világban nekik áll a zászló, mert ezek a türhők pontoznak és húznak le helyeket, járatnak le a facebookon, stb. Szomorú.

Egyébként kulturált ember kér vagy szeretne, nem pedig beleböfög a telefonba.

2018. jan. 28. 17:16
 15/25 anonim ***** válasza:
86%

Kérek, szereték. Előtte köszönni is illik, majd megköszönni, elköszönni.

A lesz és a lenne nem elfogadott.

2018. jan. 28. 17:37
 16/25 Carragher_x ***** válasza:
7%

Mindegyik megfelelő.

A lesz/lenne verziókkal nincs az égvilágon semmi baj. Kifejezetten a tahó, bunkó pincérek lovagolnak ezen, de annyi szürkeállomány meg önkritika már természetesen nem szorult egyikbe se, hogy belegondoljon, pár perccel később ő pont ugyanígy használja a fizetésnél a "8200 Ft LESZ" mondatot.

2018. jan. 28. 19:47
 17/25 A kérdező kommentje:

Na most döntsétek el:DD A kérnék helyes,vagy nem helyes?

Én van amikor kérnékezek,van amikor lennékezek. A kérnék szépent nem szoktam használni,azt már túlságosan modorosnak tartom. Szeretnék is előfordul néha-néha.

A simán ,,kérek" pedig durvának hangzik. Akkor már inkább a ,,lenne" mert abban legalább van egy kis feltételes rész is.

2018. jan. 28. 19:55
 18/25 A jó édes ***** válasza:
62%

Ha erre így visszakérdeznek, akkor meg kell mondani, hogy inkább máshonnan lenne és otthagyni őket. Lehet, hogy nem udvarias rendelési forma, de egy átlag pizzéria vagy kifőzde nem is arra való, hogy a protokolláris viselkedést gyakorolja velük az ember, hanem hogy egyen egy jót - akár a "kérek", "lesz", "lenne" vagy "kérem szépen" után. Más a dolog, ha a Grand Hotel szobaszervizével zajlott a beszélgetés - de ott kifejezetten tilos a személyzetnek ilyetén mód visszakérdezni a vendégtől. Nem meglepő az ő éttermük kicsit nagyobb bevételt is generál, mint az átlag ételfutár helyek, ahol a diszpécser visszakérdez, hogy "Hova vigyük Cuncimókus?".

Pusztán ezért én még nem húznám le - mert étteremben szerintem értékelje az ember az ételt fő szempontként, de ha annyira felhúzza magát a pincér egy mára egyébként köznyelvivé vált formán akkor vagy adjon kedvezményt a modoros rendelésre (egy csomó étterem csinálja) vagy menjen el komornyiknak valamelyik királyi arisztokrata családhoz - ott majd hallgathat elég etikettnek megfelelő formát.

2018. jan. 28. 20:00
 19/25 anonim ***** válasza:
74%
Továbbra sem értem, miért durva a "kérek", ugyan miért kéne porban csúszni, még kérni is csak feltételes módban, akkor, ha a méltóságos pincér úr, eladó kisasszony, akárkicsoda engedélyt ad rá.:D Ez egy rém egyszerű, teljesen egyértelmű szituáció, rövid, lényegre törő párbeszéddel, pláne, ha a honlapról már kinézted, hogy pontosan mit fogsz rendelni. Jó estét, kérek egy családi méretű betyárpizzát, a cím akármi, telefonszám ezmegaz. Köszönöm, viszonthallásra. Vagy helló, ízlés szerint.:-) Mi a túrónak kell ezt bonyolítani?
2018. jan. 28. 20:50
 20/25 anonim ***** válasza:
63%

Mit kell ezen eldönteni???!!!

12 válasz jött a kérdésedre, 11 szerint bunkóság, 1 szerint elfogadott... kapott is 0 %-ot, mint abszolút nem hasznos válasz!

Mi nem egyértelmű ezen!

Értem én, hogy itt sem igazolta senki a bunkóságodat, pedig ezek szerint azért jöttél ide, nem a válaszért, mert akkor értelmeznéd azt, de ez nem az a hely!

Azt is megértem, hogy próbálod összesepregetni a porrá égett okoskodásod hamvait, de azért majd magadban érdemes lenne elgondolkozni a válaszokon, még ha publikusan a világért se vallanád be a prosztóságodat!

Apropó, prosztó... a Grand hotel étterme nyilván nem emiatt generál nagyobb forgalmat.

Nyilvánvalóan te is tisztában vagy vele, hogy van még vagy másik 12.000 oka.

Hogy messzebbre ne menjek, 1-et mondok: Nem ilyen "lesz"-es vendégek teszik ki a vendégkörük többségét!

Ezért tudnak színvonalat tartani, mert nem prosztók járnak oda.

Ez, egy pizzériáról sajnos nem mondható el.

Annak ellenére se, hogy az ott dolgozók a maguk lehetőségeivel megpróbálnak kicsit rávilágítani arra, hogy sokaknak már mennyire természetes a tapló szóhasználat.

Ugye milyen érdekes a fordított szempontból nézni a dolgot?

Hogy a vendégkör határozza meg egy hely minősítését?

És milyen ciki, hogy egy pizzériához is fel kell nőni?!

2018. jan. 28. 20:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!