Ez előétel? Görög és olasz étteremben friss kenyeret olívabogyót vagy savanyú paprikát kaptunk. Mi előételnek megettük.
Jól tettétek. :)
Az egyik legpuccosabb (magyar) helyen, ahol megfordultam, friss zsömle volt meg vaj.
Ajándék, előétel. Görögöknél, Olaszoknál ez szokás, hogy ingyen kaptok egy kis kenyeret, olajbogyót, savanyú paprikát, olívaolajat, stb-t.
Azért adják, hogy amíg vársz a megrendelt ételre addig is csipegess valamit.
2-es sokszor járhatott étteremben :D És lefogadom, hogy akkor is rántotthúst kért :D
Jobb étteremben adnak előételt. Persze a legtöbb hely proli ehhez.
6-os, azért neked se kéne nagyon hangoztatni a véleményed, mert csak a hozzá nem értésedet bizonyítod... :)
Gondolom te se sokszor voltál étteremben. :)
Ez nem a hely kvalitásától függ.
Hanem a jellegétől. Ahol ez a mediterrán életérzés jellemző, ott adnak.
Ahol ez távol áll az egység arculatától, ott nem adnak.
És ahol adnak, ott se azért teszik, hogy a vendég eltelítődjön vele. Egyszerűen más a kultúrájuk, más a tempójuk. Náluk egy étkezés nem 20 perc alatt történik, nem a burkolás a lényeg.
Ez egy program, pihenés, lazulás, étkezéssel összekötve.
Ezért nem is fektetnek akkora hangsúlyt arra, hogy a megrendelt étel azonnal 3 perc alatt odakerüljön a vendéghez, zabálja meg, fizesse ki, és takarodjon az étteremből, ne foglalja a helyet más fizető vendégek elől.
Nyilván nem lehet általánosítani, ott is van mindenféle étterem, meg vendég, és vendéglátós, de alapvetően jellemző a térségre, másabb tempóban élnek, egy vacsora egy több órás program is lehet, és ekkora időtartamba belefér egy kis vendégváró falatozni való.
Kb mint egy welcome drink, vagy amerikai reggeliző helyeken az ingyen szétpocsolt kávé, minden betérő vendégnek.
Ez az arculata a boltnak, ettől -is- az, ami.
8-as, de igen, attól függ!
Amiről te beszélsz, az például francia jellegzetesség. Elegánsabb francia éttermekből indult el, és általában az ezt a vonalat követő éttermekben vezetik be.
Más jellegű, mint a spanyol, vagy a kérdésben szereplő görög, olasz stílusú kínáló, de akkor is leginkább típus jellegzetesség, és egyáltalán nem minőségbeli megkülönböztető gesztus!
Lehet, hogy Magyarországon a jellemzően siralmas eladási árak, és a vendéglátás jelenlegi helyzete miatt pillanatnyilag nálunk csak a nívósabb éttermek tudják ezt megengedni maguknak, de ez csak egy szélsőséges eset.
Ebből még nem lehet általánosítani!!!
Tőlünk 500 km-rrel nyugatabbra , meg általában véve a nyugati kultúrában ennek semmi köze a minőséghez.
Ez jellegzetesség, stílusjegy!
Más vonalat képviselő , legnívósabb éttermekben, szállodákban soha nem is lesz amuse bouche, mert nem azt a stílust képviselik.
Míg egy lepukkantabb csőd szélén táncoló görög étteremben ahol ez a hagyomány, a kultúra része, ott mindig is lesz.
" minden színvonalasabb étteremben van amuse bouche"
Ha meg csak úgy vakrepülésben , minden egyéb ok nélkül az eszetlen majmolás miatt vezetik be ezt egy étteremben, csak azért, mert úgy gondolják, ettől lesz nívós, (vagy azétz, mert tényleg az) az csak ő szegénységi bizonyítványuk.
A minden áron mindenkinek megfelelni akarás hosszú távon nem éri meg.
Ha egy üzlet csak majmolásból vezet be egy ilyet, mert mondjuk a szomszéd étteremben is van, ráadásul úgy, hogy még véletlenül se illik az arculatba, az inkább ciki, mint elismerésre méltó.
Csak hát az emberek örülnek az ingyen kajának, jó reklám a cégnek, és az átlagosan elég szánalmas étkezési kultúránkban jól "eladható" dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!