Kávédaráló számlálója vs kávégép számlálója?
Sziasztok!
Az lenne a gondom, hogy egy kis bódéban dolgozom, ahol van egy kávé daráló, és egy presszó gép. mindkettőnek külön számlálója van. akárhányszor jön a kávés leolvasni, a darálót és a gépet is nézi, mindig 1 kg kávéhiány van. most szolgáltatót cseréltünk, és ugyanez történt, pedig a daráló és a gép is új. én és a főnököm van állandó munkában, plusz néha egy beugrós. én biztos nem lopok, a főnök sem gondolom magától :D
szóval, valami ötletetek van, hogy hogy lehet ezt machinálni? kamera van, tehát a kvt nem viszi ki a boltból, poharak is számolva vannak. valami tapasztalt vendéglátósnak van esetleg ötlete, hogy mi lehet a hiba?
Válaszokat előre is köszönöm!
Ezt nem értem.
Melyik mit számlál?
A daráló a beleöntött nyers kávé súlyát, vagy a ledarált súlyát méri? Vagy a ledarált adagokat, mert minden lefőzéshez csak annyit darál le?
A kávéfőző gondolom a lefőtt adagokat számlálja. De kézzel töltöd meg, nem automata tölti, igaz?
Mekkora mennyiségnél van ekkora hiány. Mert nem mindegy, hogy 3 kg kávéból hiányzik 1 kg. vagy 25 kilóból.
Nyilván van veszteség a darálás során is, a töltési folyamatnál is, a töltés sem sikerülhet mindig grammra ugyanolyanra.
Ami még eszembe jutott: biztosra veszem, hogy egyik gép sincs az OMH ( Országos Mérésügyi Hivatal) által hitelesítve, így nem hogy nem lehet, hanem nem is szabad 100%-osan hinni az mérési eredményeiknek. ( Még az új traffipaxoknak is van mérési hibahatára, pedig évente hitelesíttetni kell őket az OMH-val.)
Ennyi eltérés simán összejöhet úgy is, hogy az egyik kicsit alámér, a másik fölé.
Egyszerű: szánjatok rá egy kis időt, és közösen, hárman, csináljatok egy tesztet! Akár még a kávés embert is bevonhatjátok. Daráljatok - főzettek le mondjuk 3 kg kávét, aztán nézzétek meg a két számlálót, és tudni fogjátok hány %-os a mérési hibahatár. Attól kezdve azzal tudtok számolni, és senki sem fog a másikra sandán nézni, hogy nem-e ő a tolvaj, mert lehet, hogy nincs is tolvaj.
Értem.
Azt számolja, hogy hány adagot darál, vagy a ledarált kávé súlyát? Mert ha az adagot, akkor egy-egy adag között ( már csak szemek eltérő mérete, keménysége miatt) akár 1-2 grammos eltérés is lehet. 100 kávénál az már 10- 20 deka!
Azt viszont nem értem, hogy akkor hogy jön ki az eltérés, ha két különböző dolgot számolnak.
Na mindegy, én továbbra is azt mondom, csináljatok egy ellenőrzést!
"Általában 7kg után szokott 1kg hiányozni"
Ez kb. 14%-os eltérés. Soknak tűnik, de újra írom? nem hitelesített mérőeszközről van szó! ( A kávéfőző ebböl a szempontból lényegtelen, mert az adagokban nem nagyon tévedhet,de a daráló problémás lehet.
De 7 kg. az 7000 gramm, vagyis ezer adag kávé. Ha csak egy gramm eltérés van az adagolásban, pont megvan a hiányzó 1 kg.
Szerezzetek egy pontos(!) mérleget és mérjetek le mondjuk 100 adag ledarált kávét! Akkor már lesz viszonyítási alapotok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!