Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Egy a la carte-os szakács...

Egy a la carte-os szakács napja hogyan telik el?

Figyelt kérdés

pl általában hánykor kezdenek dolgozni illetve meddig.

vagy főzés mellet előkészítést is végeznek stb.


2016. jan. 12. 17:33
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez éttermenként változik, hogy kinek mi a dolga, mikor tartanak nyitva.

Általában (konyha)nyitás előtt egy-két órával kezdünk, és zárás után egy-két órát maradunk. Fogalmam sincs, mi az a hétvége és ünnepnap.

Az adott étterem látogattságától, a munkatársaktól, a konyhai felszereltségtől függ, mennyire stresszes a munka, de egy büfés/menüs étterem jóval "lazább" mint egy a la carte-os. Az a la carte-nál lényegében abban a pillanatban, ahogy a vendég leadja a rendelést, akkor kell a kívánt ételt összeállítani, frissen, gyorsan(!) tányérra tenni, hogy lehetőleg forrón/hidegen kerüljön a vendégek elé, ha egy asztalnál tízfélét rendelnek akkor nyilván mind a tizet ugyanolyan minőségben, egyszerre kell tálalni(ha már egyszer belőlük élünk, ugyebár.)

Az alap előkészítést (krumpli, hagymapucolás, zöldség megmosása, stb.) általában a konyhalányok csinálják, ha vannak :D a többi általában már a mi dolgunk. De eddig akárhol dolgoztam, mindenhol más volt a megszokott munkamenet.

Ha ezen a pályán gondolkodsz, javaslom csak akkor vágj bele, ha jól bírod a stresszt, a folyamatos terhelést, és nem görbül a szád széle, ha túlórázni kell, vagy ünnepnapon is bent izzadni. Kemény munka, de ha valaki elhivatott és szereti a pörgést, akkor hajrá.

2016. jan. 12. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

És a húsok előkészítését ők csinálják vagy úgy rendelik?

Pl csontoskarajt ők csontozzák ki vagy a halakat ők filézik ki.

2016. jan. 13. 14:37
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Ez is helyenként változik :) Dolgoztam hotelban, ott volt hentes-szakács, oda például mindenestől jött a hús (a csontok mehettek pl. húslevesbe) volt olyan, ahova csont nélküli, de egész karajt hoztak (fel kell szeletelni, klopfolni esetleg, stb., de itt általában egyben is sütöttük meg). De volt olyan hely is, ahova teljesen előkészített, szeletelt karajt hoztak :) Alapjáraton egy szakácsnak tudnia kène, hogyan kell a húst feldolgozni, a többi csak a kényelmet szolgálja, vagy csak egyszerűen célszerűbb - a szeletelt karajos helyen csak rántott hús készült belőle, a nyesedék csak a kukában végezte volna, így felesleges lett volna egész darabokat rendelni (hiába került többe az előkészített, így is jobban megérte).
2016. jan. 13. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!