Luxuséttermekben miért nem bírnak finom ételek csinálni?
"...azt se tudom mit eszek,..."
Ez itt a gond,proli vagy hozzá.
Ez valóban így van.
Menj el aztán egyél a Fekete Hollóban valami alap ételt
A hányinger fog környékezni, ellenben egy menza szerű étteremben meg olyat főznek, hogy nem igaz.
Jah és attól még hogy tisztában vagyok vele, hogy mit eszek nem fog jobban izleni.
Volt már, hogy az étterem után a meki/gyros következett, hogy ne dögöljünk éhen
Nagyon egyszerű a válasz: sznobizmus. Nem az ételt fizeted meg, hanem a presztízst, hogy téged ilyen neves és előkelő helyen láthatnak. Tehát biztos fontos ember vagy.
Vendéglátásban dolgozom, egész pontosan cukrászként, egy kevés rálátásom így van a dolgokra. Egész pontosan két irányban van tapasztalatom. Egy jó nevű, erősen felkapott vidéki cukrászda, ami drágának drága, de alapvetően a középréteg is megengedheti magának, és folyami luxushajó.
A cukrászdában amit lehet hagyományos módon készítettünk, precízen, ha valami nem a legjobb volt már agyaltunk, hogy min kéne javítani. Ha a tojás nem a legfrissebb volt, már ment a vita a beszállítóval.
A hajón, ahol egy két hetes út 3-5 millió forintnyi euró körül mozog fejenként, minden mirellit és por. A piskóta, a tejszín, a krémek, minden instant. A fagyit dobozban, készen hozzák, kábé a Tesó gazdaságos szintet tudja. Tény, hogy cukrásznak nem nagyon érzem magam a hajón (viszont eszméletlen jól fizet).
Számomra cukrászként a sznobizmus csúcsa a Gerbeaud. Egyszer jártam ott, a pult trehányul összehajigálva, a sütik egyszerűen szólva ocsmányak. A zserbó (ismétlem a Gerbeaudban) száraz, ferde, a teteje összetapicskolva, jó érzésű ember első mozdulattal a kukába hajította volna. 2000 ft/szelet. A hely mégis tömve volt, főleg németekkel.
Ilyenkor azért megnyugszom, hogy hiába van kevesebb pénze, a "plebeiusok" jobbakat esznek.
Azért a meki meg a másik véglet. Érdemes valami jó minőségűnek tűnő középutast választani.
Egyébként egyetértek a kérdezővel, többségében a presztízst fizettetik meg, és sokszor másodlagos(!) az, hogy mit kapsz a pénzedért... van, amikor gyakorlatilag ugyanazt, mint mások, csak felárasan. (Itt már elkanyarodtam a gasztronómiától, mert ez a szokás természetesen más területen is jellemző.)
Hát nem tudom, hogy melyik luxusétteremben ettél rossz ízű kaját.. Budapest tele van jobbnál jobb éttermekkel.
A kedvenceim a Four Seasons étterme, a Gundel és az Onyx.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!