Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Osztozni a borravalón?

Osztozni a borravalón?

Figyelt kérdés
Pincérnőként dolgozom és a konyhán dolgozó szakácsok elvárják, hogy osztozzam a borravalómon, ami amúgy is kevés. Megjegyezném, hogy a fizetésünk sem éppen egyforma. Normális ez?

2014. júl. 24. 21:57
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%

"a szakácsok bent vannak fél nap, ellentétben velem, aki egésznap."

Na ezt mondjuk elég nehezen tudom elképzelni, ez azt jelentené, hogy egy hónapban fele annyi órát dolgoznak mint te, azt pedig nem tudom, hogy lehet.

Ha tényleg csak fele napot vannak bent, akkor talán lehet, hogy több napot vannak bent...

Minden esetre ez így irreális különbség, egy átlag étteremben kb ugyanannyi órát dolgozik egy szakács meg egy felszolgáló, lehet nem ugyanakkor, de a mennyiség hasonló.

Igazából itt konkrét számok mellett lehetne igazságot tenni.

Mondjuk órabér.

Összes havi jövedelem, fixből, jattból, mindenestől, osztva az összes ledolgozott órával.

Úgy kéne tudni mennyit keres konkrétan a szakács, és mennyit a felszolgáló. Úgy lehetne eldönteni.

(Ugyanaz a szakács)

2014. júl. 25. 16:46
 22/26 A kérdező kommentje:
Megértem a felháborodást is. Nem mentem bele a részletekbe talán ez itt a baj. Nálunk elég furán működnek a dolgok. Szó sincs szakképzett szakácsokról és igen valóban szinte fele annyit vannak bent, mint én. Nem csak ételt kell felszolgálnom, hanem a bárrészt is én látom el, sőt talán azt még többet is csinálom, mint az étel kihordását. Szó sincs arról sem, hogy kitenném bármimet is kirakatba, onnan indultam ki, hogy inkább ismerősök járnak ide és ők azok akik jattot hagynak vagy fizetnek egy kávét/forró csokit...ezekből kellene én osztozzak...csupán ezért vagyok megdöbbenve...de megértettem...ezentúl oszotozni fogok. :)
2014. júl. 27. 06:19
 23/26 anonim ***** válasza:
61%

De ha nem tudják hogy kaptál borravalót

akkor úgymond "senkinek se fáj a feje miatta"...

2014. júl. 27. 10:53
 24/26 anonim ***** válasza:

Ezt az elején kell tisztázni, amikor odamész.

Általában a szakácsok fizetése úgy van meghatározva, hogy nem kapnak borravalót. A pincérek meg manapság szinte fizetést nem kapnak, csak a borravalót.

(Férjem szakács, én pultos- felszolgáló)

2014. júl. 27. 22:53
 25/26 anonim válasza:
52%
Ezt én sem értem ,hogy a szakácsok mire fel várják el ,hogy te adj nekik a borravalódból. Mikor azt a pénz lehet a két szép szemedért ,vagy azért kaptad mert nagyon aranyosan ,és ügyesen végezted a munkádat.. Én egy fillért nem adnék nekik.:D
2014. aug. 10. 22:17
 26/26 anonim válasza:
52%
Azt még hozzá tenném ,hogy mikor én borravalót adok valakinek ,akkor az neki adom ,és nem az egész étteremnek.
2014. aug. 10. 22:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!