Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Osztozni a borravalón?

Osztozni a borravalón?

Figyelt kérdés
Pincérnőként dolgozom és a konyhán dolgozó szakácsok elvárják, hogy osztozzam a borravalómon, ami amúgy is kevés. Megjegyezném, hogy a fizetésünk sem éppen egyforma. Normális ez?

2014. júl. 24. 21:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
38%
Az ediggi válaszolóktól kérdezném: pl.ha egy kocsmába a kiszolgáló kap borravalót akkor az a pénz Zwack Pétert illetné ?!
2014. júl. 24. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/26 anonim ***** válasza:
78%
A zwack péteres válaszolótól kérdezném, hogy a te borravalód egy étteremben nem függ a kaja minőségétől? Mert én két szempont alapján adok borravalót: a kiszolgálás és a kaja minősége számít. Tehát amikor én borravalót adok, akkor azt azzal a tudattal adom, hogy abból a konyhai személyzetnek is jutni fog a munkájukért.
2014. júl. 24. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/26 anonim ***** válasza:
29%
Igazad van de akkor mégis több "kéne" hogy jusson a kiszolgálásnak.
2014. júl. 24. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
De sok olyan hely van már hogy a borravalót eltenni sem lehet.
2014. júl. 24. 23:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/26 anonim ***** válasza:
92%
Meg úgy gondolom hogy a szakács azért érdemel nagyobb fizetést mert ő erre szakosodott (Ezt tanulta)...
2014. júl. 24. 23:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy milyen arányban igazságos osztozni, azt én nem tudom megítélni. Ami nem tetszik a kérdésben az az, hogy meg van döbbenve, hogy egy szakmát jobban megfizetnek, mint egy betanított munkát (mondom, ez akkor él, ha a csaj nem profi felszolgáló, rendes végzettséggel) végző pincér(nő). És azt gondolom, hogy a borravaló elosztásának semmi köze a fizuhoz, a fizut kapják a munkaadótól a munkáért, a borravalót a vendégektől a jó minőségű munkáért (mármint elméletben).
2014. júl. 24. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

"Hidd el, ha egy 150 kg-os, pattanásos, goromba, visszataszító nő"

A pincértől csak azt várom el, hogy normálisan viselkedjen (azt, hogy a szakmájához is értsen, azt csak egész kevés helyen várom el), és tiszta/rendezett legyen. Tőlem lehet pattanásos és 150 kilós, nem a külseje alapján ítélem meg a munkáját. De ezek szerint a kérdező azt hiszi, hogy neki a csöcsei miatt jár a lóvé...kérem, az egy másik ipar.

2014. júl. 24. 23:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
Én 4 nyáron át dolgoztam felszolgálóként/pultosként, de nálunk természetes volt hogy a konyhai személyzet is kap a borravalóból (egyenlő arányban), nem csak a felszolgálóké a teljes összeg (pedig a szakács 2,5-szer annyit keresett, mint mi).
2014. júl. 24. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Sok ember a 150 kg-os (de udvarias, hozzáértö) felszolgálónak több eséllyel ad rendes borravalót, mint a 50 kilós, "ki a mellet" tipusú (de goromba, ügyetlen) "szuper nönek.


A pincérnél nem a kinézet a fontos, hanem az, hogy hogyan végzi a dolgát.

2014. júl. 25. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Ez a helytől és a kialakult szokásoktól, bérezéstő függ!


(Abba ne menjünk bele, hogy kinek a munkája miatt adják a borravalót, 15 másodperc alatt bármikor bárkinek bizonyítom, hogy a borravaló minimum(!) 75%-áért a szakács dolgozik meg, ez nem vita tárgya.)


A bérezést viszont a főnöknek (üzletvezetőnek ) kéne szabályozni.

A legtöbb helyen abból indulnak ki, hogy mivel a felszolgáló kezeli a pénzt, ezért nála kell hagyni a borravalót, hiszen kb ellenőrizhetetlen, és ha azt kontrollálni akarják, akkor kezdődik a cigánykodás, a jatt letagadása, a bugyiba/zokniba dugdosás, egyéb szánalmas dolgok...


Éppen ezért , a praktikum miatt alakult úgy, hogy a felszolgálónál marad a jatt, viszont ezért cserébe mondjuk minimál bérért dolgozik... ill. több helyről tudok, ahol még annyit se fizetnek, mégis jól keresnek.


A szakács meg fix, és több pénzt kap, így kompenzálják, hogy ugyan nagyban hozzájárul a borravalóhoz, de miután azt nehézkes ellenőrizni, egyszerűbb, ha így honorálják)


Ritka, de van az a hely, ahol osztás van, de ott a bérek is hasonlóak tehát ha a felszolgáló a kb 10 % helyett csak 3-mat tarthat meg, ott az alap bérét emelik emberbarátibb szintre.

Ez se rossz rendszer, hiszen egy rapszodikusabb forgalom mellett, a felszolgálóknak is kiszámíthatóbb a fizetése, mert az alap magasabb, és állandó.


De a te eseted így ahogy leírod egyáltalán nem normális.

Mondjuk nem mentél bele a részletekbe, de úgy alapból olyan, hogy az alap bér is jóval kevesebb, és a jattból is kell osztani... hát mindenesetre fura.


Az viszont biztos, hogy ezt az üzletvezetővel kell megbeszélned.

Meg a felszolgáló kollégákkal, akik régebben ott vannak, hogy ez miért éri meg neki, és miért igazságos ez a rendszer.

Lehet jobban belelátnak, és tudnak olyat mondani, amit nem tátsz át.

(Egy szakács)

2014. júl. 25. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!