Osztozni a borravalón?
"Hidd el, ha egy 150 kg-os, pattanásos, goromba, visszataszító nő"
A pincértől csak azt várom el, hogy normálisan viselkedjen (azt, hogy a szakmájához is értsen, azt csak egész kevés helyen várom el), és tiszta/rendezett legyen. Tőlem lehet pattanásos és 150 kilós, nem a külseje alapján ítélem meg a munkáját. De ezek szerint a kérdező azt hiszi, hogy neki a csöcsei miatt jár a lóvé...kérem, az egy másik ipar.
Sok ember a 150 kg-os (de udvarias, hozzáértö) felszolgálónak több eséllyel ad rendes borravalót, mint a 50 kilós, "ki a mellet" tipusú (de goromba, ügyetlen) "szuper nönek.
A pincérnél nem a kinézet a fontos, hanem az, hogy hogyan végzi a dolgát.
Ez a helytől és a kialakult szokásoktól, bérezéstő függ!
(Abba ne menjünk bele, hogy kinek a munkája miatt adják a borravalót, 15 másodperc alatt bármikor bárkinek bizonyítom, hogy a borravaló minimum(!) 75%-áért a szakács dolgozik meg, ez nem vita tárgya.)
A bérezést viszont a főnöknek (üzletvezetőnek ) kéne szabályozni.
A legtöbb helyen abból indulnak ki, hogy mivel a felszolgáló kezeli a pénzt, ezért nála kell hagyni a borravalót, hiszen kb ellenőrizhetetlen, és ha azt kontrollálni akarják, akkor kezdődik a cigánykodás, a jatt letagadása, a bugyiba/zokniba dugdosás, egyéb szánalmas dolgok...
Éppen ezért , a praktikum miatt alakult úgy, hogy a felszolgálónál marad a jatt, viszont ezért cserébe mondjuk minimál bérért dolgozik... ill. több helyről tudok, ahol még annyit se fizetnek, mégis jól keresnek.
A szakács meg fix, és több pénzt kap, így kompenzálják, hogy ugyan nagyban hozzájárul a borravalóhoz, de miután azt nehézkes ellenőrizni, egyszerűbb, ha így honorálják)
Ritka, de van az a hely, ahol osztás van, de ott a bérek is hasonlóak tehát ha a felszolgáló a kb 10 % helyett csak 3-mat tarthat meg, ott az alap bérét emelik emberbarátibb szintre.
Ez se rossz rendszer, hiszen egy rapszodikusabb forgalom mellett, a felszolgálóknak is kiszámíthatóbb a fizetése, mert az alap magasabb, és állandó.
De a te eseted így ahogy leírod egyáltalán nem normális.
Mondjuk nem mentél bele a részletekbe, de úgy alapból olyan, hogy az alap bér is jóval kevesebb, és a jattból is kell osztani... hát mindenesetre fura.
Az viszont biztos, hogy ezt az üzletvezetővel kell megbeszélned.
Meg a felszolgáló kollégákkal, akik régebben ott vannak, hogy ez miért éri meg neki, és miért igazságos ez a rendszer.
Lehet jobban belelátnak, és tudnak olyat mondani, amit nem tátsz át.
(Egy szakács)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!