Milyen borokkal milyen sajtokat és húsokat lehet fogyasztani, illetve hogyan illik, kell fogyasztani a bort?
Vörösbort vörösboros pohárból, fehéret fehéresből, a normál méretű poharaknál úgy félig, a hatalmasaknál 1/3-ig töltve.
A poharat a szár aljánál fogd. Sose melegítsd a tenyeredben a bort, sokan hiszik, hogy az az elegáns, de ez nem igaz.
Marhahúshoz és vadhúsokhoz mindig testes vörösbort kell adni. A baromfihoz lehet fehéret is, de könnyű vöröset vagy rosét is. Kivételek a sötét húsú szárnyasok, ezekhez megint csak a vörösbor megy, mint ahogy a birkáhot is.
A gyenge húsokhoz - bárány, borjú, malacsült - mindkét fajta jó, de vörösből könnyű, nem túl erős járja.
Halakhoz és egyéb tengeri herkentyűkhüz kizárólag fehér bort szabad csak adni, kivétel lehet a tonhal, ha a belseját nem sütöd teljesen át.
A sajtokhoz sokáig szigorúan csakis vörösbort lehetett felszolgálni, ez most kezd megváltozni. A juh- és kecskesajtokhoz pl. ma már kínálhatsz fehéret is.
Desszertekhez pezsgő vagy pl. aszúbor, esetleg jó sötét, sűrű vörösbor jár.
A franciák a libamájhoz imádják a tokaji aszút, de a desszertenél is sokszor azt adnak.
Az erős vörösborokat - pl. a bordeaux-it - legalább egy órával a kínálás előtt fel kell bontani, és dugó nélkül "szellőztetni", a fehéreket behűtve, de sosem jéghidegen kell az asztalra tenni. A rosé lehet egy csöppet hidegebb is, de az se legyen jeges.
Az aszúféléket és a vörösborokat szobahőmérsékleten, a pezsgőt és a fehér bort jégkockás hideg vízben kell tárolni, az ú.n. pezsgősvödörben.
Jó ét- és itvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!