Ha valaki etteremben dolgozik ingyen ehet?
Nem azert mert etteremben szeretnek dolgozni hogy egyek :)
Csak erdekel mert sokat jarunk etterembe, hogy azok akik ott dolgoznak.. Pincer, szakacs, stb. 6-8-10 orakat ledolgoznak mit esznek?
Ehetnek akarmit egy adagot ingyen? Vagy viszik a szendvicset otthonrol...
Es ha valami megmarad? Este haza lehet vinni?
Esetleg van itt gasztronomus aki elmeseli
Koszonom
Normális helyeken lehet enni, persze. Nyilván nem a legdrágább kajákat, de éhen nem lehet dolgozni.
Ha nagy a személyzet létszáma, akkor szokott lenni valami személyzeti kaja is. Ez inkább olyan helyen, ahol nincs napi menü, mert ahol van, ott általában azt lehet enni.
Vannak tróger helyek, ahol nem nézik jó szemmel ha eszik az ember, vagy pénzért lehet enni... De ez inkább a "kintiekre" vonatkozik, felszolgálókra, pultosokra.
Én mondjuk szakács vagyok, a küszöbét nem lépném át olyan putrinak, ahol nem lehet enni.
Eladok mondjuk napi 200 adag kaját, ha jó anyagfelhasználással gazdálkodom, nehogy már ne tudjak kispórolni 200 adagból akár több adag ételt is!
Rajtam múlik, milyen %-kal dolgozik a konyha, hogy rendelem a cuccot, ne romoljon ránk se az alapanyag, se a készétel, odafigyelek mindenre, ne herdálják az alapanyagot, ne lopják el, valamivel csúszás van, gyorsan alkotok belőle valamit napi ajánlatba, hogy menjen el, stb stb...
Bújom a beszállítók katalógusait, mi hol olcsóbb, egyezkedek az üzletkötőkkel...
pedig simán megtehetném, hogy magasról belesz@rok az egészbe, nem foglalkozok csak a főzéssel, oszt munka letudva.
Ismerve a szakács felhozatalt, (a hozzáértést, meg a hozzáállást) ha én ezzel megspórolok a cégnek havi félmillió forintot, akkor ha valakinek nem tetszik, hogy ha éhes vagyok, eszem, akkor örömmel átadom a stafétabotot másnak, aki majd nem eszik, csak fél millióval nagyobb kiadást csinál.
A maradvány hazavitelét önkiszolgáló éttermekben szokták megengedni.
A la-carte konyhán, frissensültből annyi készül el, amennyit éppen akkor megrendelnek, a készétel meg a hűtőben van, így másnap tovább árulható.
Onnan nyilván nem lehet hazavinni. (max napi menüből, mert azzal másnap semmit nem lehet kezdeni, de általában az meg elfogy)
Önkiszolgálóban, ahol melegen tartó pultban van a kaja órákig, ha abból marad valami, az nyilván kuka, ezért szokták estefelé leakciózni, hogy ha olcsóbban is, de fogyjon el.
Ha mégis marad, mivel úgyis kukáznák, abból általában lehet vinni.
Szállodában dolgoztam, és ott külön volt főzve a személyzetnek.
Akik a konyhán dolgoztak, takarítók, recepciósok, mindenkinek.
Mivel a főnökök és a konyhai dolgozók is azt ették, mindig finom kaja volt, elégedettek voltunk vele. A konyha mellett volt egy külön rész, a személyzeti étkező, ahol ettünk.
De ha ezen kívül bármikor szóltam a konyhán, hogy nem lehetne-e kapni valami kaját gyorsan, akkor sose mentem fel éhesen.
Általában azon múlik hol dolgozol, és mennyire van hajtás.
Ha nyugisabb helyzet van akkor több verziót láttam:
-a gyerek menüről rendelhet mindenki, valami minimális árért. (Ez egy gyerekeknek szóló hely étterme volt)
-a konyha főz egy nagy tál egytálételt, és az a napi menü (ez egy thai étteremben volt, általában egy curryt főztek meg rizst hozzá.)
-A konyha az éppen lejárni készülő ételeket ajánlotta fel, pl Srácok, ma lehet választani palacsintát, kicsit megbarnult vágott almát, az ünnepi ajánlatból a ragut, van maradék bacon, meg van még rohadt sok rizottó, és a köretek, de jó lenne ha megennétek a rizottót, jó?". Ebból pl sok esetben szedett-vedett ételek lesznek, nem az a kiegyensúlyozott, gusztusos valami, amit a vendégek esznek.
Kiszámolt dolgokat általában NEM lehet enni, steak, tengeri kaják, avokádó, torták egyéb drágább dolgok szinte sose jutnak le a pincérekhez.
Ha nagy a forgalom, akkor az szokott lenni, hogy a szakács tesz ki egy tál sültkrumplit vagy egy pizzát a lámpa alá, és arra munka közben rá lehet járni egy-egy falatonként. Illetve ha van pl pékáru a menün, akkor a csúnyácskább darabokat szokták kirakni hátra, pl a kicsit odakozmált zsömlét egy kis vajjal.
Érdemes ápolni a jóviszonyt a konyhával, kérdezd meg, hogy szeretnének-e törésálló pohárban jeges vizet, vagy egy kávét.
Cserébe a konyha kisüti nektek a krumplihéjjat chipsznek, és jól be is fűszerezik, meg adnak kóstolót a különböző szószokból.
Kb mint a szurikáták úgy szoktuk, mert ha leggugolsz a pult alá, nem lát a vendég, és így be lehet kapni 1-2 falatot.
Szerinted ha a koktélokhoz ott van az orrod előtt egy csomó felvágott eper meg narancs, nem dézsmáljuk meg? Dehogyisnem.
Általában a pultban tartott pohár vizünket így különböztetjük meg, az egyik pincérnő az uborka-lime, a másik a citrom-eper, a harmadik meg a lime-menta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!