Elég volt e ennyi borravaló?
Általában 20%-ot adnak a felszolgálónak, feltéve hogy pincér hozta ki, mert ha te mész érte, akkor nincs szervízdíj.
(Üdv, egy éttermes)
Nagyon helyre kellene tenni a borravaló témát a köztudatban 😃 Gyakorlatilag nincs olyan hogy sok vagy kevés, olyan van hogy megérdemli-e a pincér vagy akárki aki személyesen nyújt neked valamilyen szolgáltatást. Én ha pl nem érzem hogy a minimális elvárhatónál egy cseppet is többet nyújtott volna (még egy mosolyt sem ereszt meg a pultos, vagy egyenesen goromba) vagy nem vagyok 100% elégedett akkor egyáltalán nem hagyok.
Másik kérdés hogy a szerviz díjat felszámolták-e már, illetve nyilván függ a hely típusától/milyenségétől is.
A lényeg hogy szerintem emiatt egyáltalán nem kell kellemetlenül érezned magad, sem most sem később. Ha úgy gondolod hogy megérdemli hagyj ott amennyi jól esik/bele fér, biztos örülnek neki, de nem egy olyan dologról beszélünk ami fele bármi kötelezettséged is lenne.
#8 igen, kb. ez a mentalitas kezd eluralkodni egyesek fejeben. Az 'ettermes' altal alkalmazott pincer majd kap 4 oras minimalbert egy 12 oras muszakra, a tobbit szedje ossze ahogy tudja, a pultos aki 1000 forintert ad 4 deci sort egy sz@r muanyag poharba az is tartja a markat, a taxis is elvarja, a fodrasz, stb. stb. stb.
Elmondhatatlanul orulok hogy kb. kotelezove tettek a kartyas fizetest mindenhol (koszi covid, contactless payment lett az etalon), es nem kell ezzel a borravalosdival szorakozni. Adjak a termeket annyiert amennyiert megeri, felolem tuntessenek fel szervizdijat is es majd en eldontom fizetek-e annyit erte, de ne tartsa a markat pluszban senki azert mert vegezte a munkajat.
1-es, a 20 százalék sok!
10 %, max. 15 % (a nemzetközileg megszokott is ennyi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!