Igaz hogy a vendéglők nagy része be fog zárni?
Megyeszékhelyen lakok, augusztusban 3 zárt be, közepes nagyságú éttermek(10-15 főt foglalkoztató), akik ételkiszállítással is foglalkoztak.
évtizedek óta működő szálloda-étterem-wellnes írta ki az oldalukra, hogy a wellnes részlegük bezár véglegesen.
És ez még csak a kezdet.
Eleve a pandémia utáni újraindulásnál nem tudtak egy csomóan beindulni, nem is értem azt a válaszolót, aki szerint semmi nem történt.
Baj az ha bezár? Most csak objektíven nézve.
Egymás hegyén hátán étterem, egymásra nyitva. Munkaerőhiány, képzetlen alkalmazottak. Jó helyek fenn tudnak maradni.
Hátha kevesebb hely jobb színvonalat tud nyújtani, valóban szakmabeli alkalmazottakkal.
28-as, ez több szempontból is butaság, szerintem.
- Alapvetően is baj, ha bezár ennyi étterem, mert már nem 5, hanem 50%-ról beszélünk, ami (ha az eltartott háztartásokat nézzük) több százezer embert érint, és ez már az egész ország gazdaságára negatív hatással lesz!
-A fennmaradt éttermek csak a felső réteget fogják tudni kiszolgálni, vagy moslékot fognak árulni.
Ugyanis vagy úgy fogják tudni túlélni, hogy jelentősen árat emelnek, de ezt egy alsó-közép kategória vendégköre nem tudja megfizetni.
Vagy jelentősen lejjebb adnak a minőségből, meg minden költségből, ami hatással van a minőségre.
-És meg is érkeztünk ahhoz, hogy a színvonalról szóló érvelésed miért hülyeség (szerintem)
Ilyen helyzetben 100-ból 99 étterem, ott fog spórolni, ahol csak tud!
Haccp rendszer elfelejtve, szakosított tárolás elfelejtve, 10 hűtő helyett használjunk 3-mat, 5 ember helyett alkalmazzunk csak 3-mat, és azokat "dolgozzanak" másfélszer annyit (ami már nyilvánvalóan nem nevezhető munkának, csak gányolásnak, tudom, mert dolgoztam 350 órákat, tudom mivel jár) .
Pont fordítva van a szakképzett munkaerő sorsa is, max 1 szakácsot meghagynak, mert az üzemeltetéshez kell hogy legyen egy szakképzett munkaerő, és vesznek fel hozzá 3 kisegítőt minimálbérért, feketén, vagy sötétszürkén dolgoztatva, akiknek egy párolt rizst is 3 napig kell magyarázni, hogy kell csinálni.
Tudod mi lesz ebből? Pont az ellenkezője annak, amit mondasz!
Pont hogy nem megtisztulni fog a vendéglátás, hanem azok fognak legelsőként bezárni (és erre több gyakorlati példát is tudok mondani, már most!) akik normálisan akarnák csinálni!
Mert az mind, (amit fent említettem) rengeteg pénzbe kerül, azt meg nem fogják tudni finanszírozni!
Pont a legalja réteg fogja túlélni, mert meglopja a vendéget, kizsákmányolja a dolgozót, stb, így tudja majd kifizetni az alapanyagot, meg a rezsit, és egy jut előnyhöz azokkal szemben, akik a minőséget tartják szem előtt, és így éli túl, szemben az utóbbi csoporttal.
De egyébként meg atom fölösleges ilyen részletekbe menően agyonmagyarázni ezt a történetet.
Én 30 éve dolgozom vendéglátásban, a rendszerváltáskor kezdtem.
Dolgoztam mindenféle gazdasági helyzetben.
Kristály tisztán látszik, hogy amikor volt pénz az országban, és ömlött a vendéglátásba is a pénz, szinte összehasonlíthatatlanul, dimenziókkal magasabb minőségű vendéglátás volt!
A '90-es évek elején olyan vendéglátás volt, hogy ha elkezdem mesélni a mostani kezdőknek, szó szerint, nem hiszik el!
Minél kevesebb a pénz, annál nagyobb trógerkodás, meg szarrgás van, és annál jobban lezüllik a szakma!
Már most több olyan gyakorlati példát tudok, hogy pont olyan vendéglősök zártak be, akik nem akartak engedni a megszokott minőségből. Alapanyag minőség, a teljes rendszer működésének a minősége, szakmunka minősége...
Röviden, nem akartak elkezdeni szarból várat építeni. Akiknek meg ez belefér, azok maradnak fenn!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!