Miért ilyenek Magyarországon az indiai éttermek?
Amikor külföldön jártam indiai éttermekben, ott alig volt hús, maximum biryani vagy vajas csirke... A rizs jellegzetes fűszeres, sáfrányos rizs volt... A naan kenyér speciális kemencében sült... Különleges hozzávalókat használtak, például urad dal, ami egy mungóbab féle... Sokkal bátrabban fűszereztek... És az egész hangulatos, színvonalas volt.
Ezzel szemben Magyarországon rizibizi szerű rizst raknak eléd, tejszínes főzelékeket, meg rengeteg húsos ételt, ami közelebb áll a pörkölthöz, mint a curryhez.
És hiába a színes fal meg a zene, nem érzed magad úgy, mintha egzotikus étteremben lennél.
Szerintetek mi lehet az oka?
Általában a helyi viszonyomhoz/szokásokhoz próbálnak igazodni a külföldi éttermek, például Magyarországon kifejezetten szeretik a húst és az "egészségtelen" ételeket az emberek ezért bizonyos szinten ezt a trendet a külföldi éttermek is követik.
Vélhetően ha nem Indiában ettél indiai étteremben külföldön, az sem tükrözi a valódi Indiai ízvilágot, ténylegesen azt akkor tudod megtapasztalni, ha Indiába utazol (de ez igaz kivétel nélkül minden ország specialitására pl. valódi olasz pizzát is csak Olaszországban fogsz enni hiába minden második pizzéria Olasz pizzériának hirdeti magát Magyarországon...)
Sorold már fel kérdező, hogy mely indiai éttermek alapján vontál le ilyen messzemenő következtetést....
Nagyon nem ez a tapasztalatom....
Én Angliában élek, itt nagy kultúrája van az indiai konyhának, a legtöbb háznál heti egyszer tuti esznek curryt.
Itt is ég és föld a különbség két indai között.
Ami nagyon döntő tud lenni ebben, az az étterem jellege.
1, Van leülős ropogósra vasalt asztalkendős indiai is, meg kiszállítós gyorskaja is.
2, Hova valósi a vezetés. Amint mondták, India hatalmas, és rengeteg helyi specialitás köthető kis térségekhez.
3, Ki a célközönség? Itt én pontosan tudom melyik hely főz az ázsiai közösségnek, és melyik célozza az europer ízlést.
4, Milyen vallású a vezetés. Ugye ettől is függ mennyi állati erederű rész lesz benne.
5, Mennyire lelkes a szakács. Sajnos ugye ez is faktor, van aki csak megörökölte a családi vállalkozást, de utálja az egészet, fél életében ingyen dolgozott a szüleinek. Ez is érződik a menün.
9, attól függ melyik térség.
Ahol nagyrészt buddhisták, ott több a vega kaja, marha meg egyáltalán nem.
Más részeken a bárány vagy a marha a nyerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!